Partnerské vzťahy

Prečo sa zaľúbime do určitého typu človeka? A prečo si vyberáme partnerov, ktorí sa nám podobajú, ale k životu pristupujú inak? Ako môžu podobné páry spolu vydržať? Odpoveď hľadali britskí vzťahoví psychoterapeuti Henry Dicks a Paula Hallová. 

freepik_romantic_couple_0224

Tvrdia, že každý z nás nosí so sebou psychologický „preukaz“. Má v ňom zaznamenané životné zážitky a spôsob, akým sa s nimi vyrovnáva. Podvedome dokážeme údajne prečítať aj psychopreukaz svojich nádejných partnerov. Najviac nás priťahujú tí, čo nás vhodne dopĺňajú. Majú podobné životné skúsenosti, len sa s nimi vyrovnávajú odlišným spôsobom. Môžeme sa tak od nich učiť. Všimnite si napríklad páry, ktoré sa často hádajú. Neraz vyprovokuje hádky vždy ten istý partner. Druhý ich zasa utlmuje. Je možné, že obaja majú problémy s vyjadrovaním citov. Jeden preháňa, druhý ich potláča. Spoločne ich však zvládajú. Hoci každý vzťah je odlišný, psychológovia vypozorovali šesť najčastejších typov dvojíc. V ktorej z nich sa nájdete?

RODIČ A DIEŤA

Títo partneri majú problémy s otázkou závislosti a dôvery. Jeden z nich sa obyčajne správa ako dieťa. Verí, že keď vyvolá v partnerovi pocit, že je od neho závislý, postará sa oňho. Druhý na seba berie úlohu rodiča. Tým kamufluje vlastnú potrebu závislosti.

PÁN A SLUHA

Táto dvojica máva ťažkosti s autoritou a kontrolou. Jeden z partnerov sa cíti veľmi neistý. Preto sa snaží správať vodcovsky a všetko v domácnosti musí riadiť sám. Druhý sa obáva zodpovednosti, s radosťou ju prenechá na pleciach svojej polovičky.

PRENASLEDOVANÝ A PRENASLEDOVATEĽ

Obaja sa boja intimity a citového zblíženia. Zároveň sa perfektne dopĺňajú. Nepísané pravidlo znie: Jeden uháňa druhého. Snaží sa ho prinútiť k väčším dôvernostiam, zatiaľ čo druhý uniká. Výnimočne si môžu úlohy vymeniť.

IDOL A OBDIVOVATEĽ

Stavanie partnera na piedestál môže naznačovať problémy so súťaživosťou. Aby sa obaja vyhli vzájomnému porovnávaniu, podvedome pristúpia na hru obdivovateľa a idolu.

DVOJIČKY

Tieto dvojice rozpoznáte bez problémov. Podobajú sa ako vajce vajcu. Nosia rovnaké svetre, majú rovnaké záujmy. Podľa psychológov mávajú problémy so samostatnosťou, vo dvojici ich však nepociťujú. Proti všetkému, čo by mohlo narušiť ich perfektný vzťah, bojujú zubami-nechtami.

MAČKA A PES

Na prvý pohľad sa vám môže zdať, že títo dvaja sú spolu naozaj len veľkým omylom. Hádajú sa stále a pre všetko. Životom vo vojnových zónach sa snažia vyhýbať intimite.

 Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.