Muž v klimaktériu

Klimaktérium či prechod bol dlhú dobu akoby záležitosťou žien. Zvlášť menej vzdelaní páni venovali veľkodušne problém hormonálnych zmien v organizme, ktoré súvisia s vekom, iba svojim ženám, seba považujúc za "večných frajerov".

freepik_andropause_23

Máte doma trvalo nespokojného, podráždeného, unaveného a dýchavičného muža medzi štyridsiatym a šesťdesiatym rokom? Máte doma muža v prechode. Čas ilúzií sa však končí a na pretras sa stále častejšie dostáva (nielen v súvislostí s prostatou) problém mužského klimaktéria - andropauzy.

Čo všetko andropauza pánom "ponúka"?

Nervozitu, podráždenosť, hádavosť, výkyvy nálad, pocity menejcennosti... Z fyzických obtiaží je to predovšetkým kolísanie tlaku, problémy pri močení a návaly tepla.

Znižujúca sa hladina testosterónu v mužskom tele okrem toho vedie k rôznym protichodným prejavom: napríklad nespavosti a zároveň únave. Objavuje sa tiež riziko osteoporózy a problémy s prostatou alebo obranyschopnosťou organizmu.

Podľa prieskumov má každý štvrtý až tretí muž po päťdesiatom roku života pomerne vážne problémy s močením, ktoré spôsobuje pohlavná žľaza prostata. V dôsledku opotrebovania a hormonálnych výkyvov v organizme dochádza k jej zväčšeniu, čo vedie k zvýšenému tlaku na močovú rúru (ktorá je prostatou obklopená) a tým sťaženému močeniu; niekedy až úplnej neschopnosti sa vymočiť.

Problémy s andropauzou sa riešia podobne ako problémy s menopauzou. V prvom rade úpravou životosprávy, čo znamená racionálne stravovanie, primeraný pohyb, koniec fajčenia a popíjania alkoholu. No a potom prichádza na rad hormonálna liečba: doplňujúci prísun testosterónu dokáže nielen vylepšiť náladu, potlačiť únavu či upraviť v tele pomer svalstva a tuku, ale dokonca aj chrániť srdcovo-cievny systém.

Samozrejme, hormonálna liečba je "citlivá záležitosť". A keďže podávanie hormónov má svoje riziká (na ktoré sa u žien veľmi často neprihliada s takou precíznosťou ako u mužov), mnoho lekárov je pri predpisovaní testosterónu až príliš opatrných. Liečba testosterónom však neprichádza do úvahy, ak sa u muža objaví rakovina prostaty, cukrovka, ochorenie pečene, obličiek alebo srdca.

Tip: Vážené dámy, ak máte doma netaktných chlapov, ktorí vám pri oprávnenom výbuchu zlosti nezabudnú pripomenúť vaše rozkolísané hormóny, nemáte dôvod zostávať taktnými a nepripomenúť im ich vlastné hormonálne výkyvy. Prišlo sa totiž na to, že jedno z najhlúpejších slovenských prísloví je: "Múdrejší ustúpi".

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.