9 krát NIE detským fotkám na webe

Napísal Kristína Chudá 09. marec 2021

„Nádhera! Toto musím dať na sieť a pochváliť sa s mojim malým drobcom, aký je úžasný a dokonalý,“ toto sú slová či myšlienky mnohých mamičiek. Prepadnúť  kúzlu zdieľania v najrôznejších sociálnych sieťach je tak jednoduché! Radi sa chválime svojím životom, zážitkami a hocikedy aj tými najintímnejšími.

babo_nudo_1117

Fotografie na webe žijú ale vlastným životom. Ruku na srdce, určite by ste nezverejnili fotku z doby, keď ste mali vyrážku cez celú bradu, alebo fotku, že ste konečne po troch dňoch navštívili tú modernú ale stále „zázračnú búdku“, ktorú spomínajú deti vo filme S tebou mne baví svět? No zaujímavé je, že keď sa jedná o deti, také fotky mnohí rodičia zverejňujú bez mihnutia oka.  Než ale v tej úžasnej eufórii odošlete svoju práve rodiacu a na smrť unavenú manželku a prvý záber vášho čerstvo narodeného a ešte špinavučkého drobca všetkým svojim tisícim priateľom na sociálnej sieti, pár záležitostí si radšej premyslite.

Aké fotky detí by sa nemali zverejňovať a prečo?

1. Nie všetko treba ukazovať

Samozrejme, príchod nového človiečika je hotový zázrak. Ruku na srdce, ozaj si myslíte, že vášho šéfa, kolegov z práce, či bývalých spolužiakov z vysokej školy ohromí fotka novorodenca špinavého od krvi alebo ešte s pupočnou šnúrou? Len ťažko by sa vedela prababka sústrediť na roztomilé pravnúča, keď vedľa neho uvidí ležať placentu. Tieto fotky sú určené len pre VAS! Prvé chvíle po pôrode sú bolestivé ale magické. A aké podmienky by malo mať prvé sefiečko s vašim drobcom? Krásne voňavé, čisté, zabalené a vo vašom alebo partnerovej náručí.

2. Trápne detaily

Nie je nič krajšie ako sladko spiace bábätko v maminom náručí. Ale pozor detaily ako odhalené prsia pri prvom pokuse o dojčenie. Pre vás je to krásna a prirodzená vec, no okolie môže ostať v rozpakoch. A pozadie fotografie? Hoci sa už dá na väčšine inteligentných mobilov pozadie fotky rozmazať, pokakaná plienka, odsávačka na mlieko, či v nemocničnej izbe visiaci plagát s prehľadom všetkých popôrodných ťažkostí, nie je tým najkrajším pozadím. 

3. Fotky z kúpania NIE!

Je čas kúpania a váš drobec je tak roztomilý v tej vaničke? Nahé deti v žiadnom prípade! Je jedno,  že sú vaši drobci maličkí, je jedno, že sú fotení z dostatočnej diaľky a je jedno, že vaša dovolenka bola neskutočne úžasná, NIE a ešte trikrát NIE! Nahé dieťa na web jednoducho nepatrí! Nemusíme vysvetľovať, že takéto fotky by mohli skončiť v tých najnesprávnejších rukách.

4. Fotky na nočníku

Možno máte neskutočnú radosť z toho, že si váš drobec prvýkrát sadol na detský trón s menom nočník a cítite potrebu sa o to podeliť s rodinou či kamarátkami, no o pár rokov, keď mu google vypľuje fotku na nočníku s prípisom „Janíčkove prvé a-aa“, nebude veľmi nadšený. 

5. Momenty k nezaplateniu     

Niekedy sa dieťa ocitne v trápnej a smiešnej situácii a ani chúďa nevie, ako sa to stalo. Či sa už ušpinilo čokoládou, spadlo do bahna alebo zaspalo na chlebíku s marmeládou, pokojne si to odfoťte, ALE PRE SEBA. Raz si tieto krásne fotky radi pozriete.

6. Mami, otec, toto NIE!

Vtipné momenty, riskantné momenty. Dieťa s fľašou od piva, či dieťa za volantom záhradného traktora. Pivo vo fľaši bolo tak pred týždňom a traktor stál na mieste. To už nikomu nevysvetlíte! Fotky áno ale na sociálne siete NIE!

7. Chorý drobec

Každý sme z času na čas chorý, no stojíte o to, aby vás niekto videl s nosom červeným ako feferónka od nádchy? Buďte empatickí a verte, že ani deti sa niečím podobným chváliť nechcú.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.