Brzdy v hlave

Zdá sa vám, že nie ste dosť podnetná, nápaditá a originálna? Máte pocit, že stojíte v tieni svojich kolegýň a kolegov? Vyskúšajte niekoľko "trikov"...

>> Móda >> Aktuálne >> Brzdy v hlave

Nové nápady, inovatívne prístupy, podnetné riešenia... to všetko môže prinášať aj vaša hlava a nemusíte byť žiadny génius. Vyskúšajte niekoľko psychologických "trikov":

1. Uvoľnite sa. Ak dáte svojim mozgovým bunkám dostatok slobody, prestanete pobehovať vo vychodených koľajách. Pocit slobody a pohody vás zároveň zbaví obavy, že vyslovíte niečo, čo vás zosmiešni a zahanbí, alebo poukáže na vaše slabé miesta. Myslite na to, že vznik jedného dobrého, zmysluplného nápadu zvyčajne predchádza množstvo kusých, chaotických predstáv a myšlienok. Až voľné kombinácie a nezáväzná komunikácia im postupne dávajú tú žiaducu podobu.

2. Myslite na kvalitu. Kto chce za každú cenu stihnúť priveľa, viac ako ostatní, spravidla nebýva tvorcom vysokej kvality. Všetko chce totiž svoj čas; a pre kreatívny prístup sú tlak a stres smrtiacim bremenom. Mnohé štúdie už dávno preukázali, že intenzívni "pracanti" síce neustále pracujú, ale výsledky ich práce nemajú nijaký zvláštny efekt. Odkloňte teda pozornosť od kvantity a zamerajte sa na kvalitu. Rozdeľte si prácu s istou časovou veľkorysosťou a nezabudnite si vytvoriť dostatočne veľký priestor na myšliekové hry a tvorivé asociácie.

3. Likvidujte chaos. Hoci uprataný pracovný stôl ešte z nikoho kreatívnu osobnosť neurobil, prehľad, orientácia a pravidlá sú dobrým základom pre pokoj duše a slobodu ducha. Pričom platí, že poriadok musí byť aj v hlave: nemyslite na niekoľko vecí súčasne a všetko zaujímavé a podnetné čo vás napadne si zapíšete do špeciálneho "inšpiračného bloku". Neverte, že na "také niečo" sa nedá zabudnúť!

4. Odmietajte strach. Strach je emócia, ktorá väčšinu ľudí doslova ochromí, vykoľají, zbaví súdnosti a nasmeruje ku katastrofe. V jemnejšom "vydaní" strach brzdí aktivitu a zastavuje tok myšlienok. Majte preto vždy na mysli: Kto pracuje, robí aj chyby. Kto myslí, vymyslí aj nezmysly. Treba vsadiť na to, že asociačný princíp myslenia môže aj zo zdanlivých hlúpostí vystavať odrazový mostík... Odstráňte preto zo svojej bezprostrednej blízkosti všetkých otravných cenzorov, nemyslite v jednom kuse na konkurenciu a dôverujte svojej hlave!

5. Zosmiešňujte frázy. Odmietajte všetky frázy, ktoré vyjdu z úst kolegýň, kolegov a nadriadených, ako aj tie, ktoré vám bude našepkávať váš vnútorný hlas. Poznámky typu: "nie je čas; to už sme prebrali; neskôr; nič nové pod slnkom" a podobne, odrážajte s primeranou tvrdosťou. Napríklad aj tak, že spíšete dané "myšlienkové klenoty" s uvedením autora a dňa kedy odzneli, a vystavíte tento "interný frazeologický slovník" na nástenku.

6. Žiadajte odmenu. Za svoju prácu žiadajte adekvátnu odmenu. Ak produkujete kvalitu, máte dobré nápady a vaše návrhy sa ujali, nebojte sa na to poukázať a nenechajte sa okrádať. Falošná skromnosť nikoho nezaujíma a sebavedomie podporuje tvorivé myslenie.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.