Sme stvorení pre monogamiu?

To je jedna zo základných otázok evolučnej sexuológie, na ktorú sa líšia názory.


Stále prevláda názor a výskumy to potvrdzujú, že muži sú viac promiskuitní a ženy skôr monogamné. Potvrdzuje to skutočnosť, podľa ktorej sú muži častejšie neverní v trvalých zväzkoch než ženy. Prvotné príčiny sa hľadali v biologických rozdieloch medzi mužmi a ženami. Zatiaľ čo žena si chráni svoje vajíčka (oocyty) len pre najkvalitnejšieho jedinca, muži si môžu dovoliť celoživotne plytvať svojimi spermiami. A to len preto, že počas jej reprodukčného obdobia zo 700 oocytov dozrieva len asi 400 plodných vajíčok. Vzhľadom na svoju reprodukčnú schopnosť a úspešnosť, ženy do svojho potomka investujú omnoho viac. Z týchto dôvodov je výber správneho partnera veľmi dôležitý. Mal by spĺňať základne podmienky úspešného fungovania partnerského vzťahu. Nastávajúca matka - partnerka očakáva, že perspektívny partner bude monogamný vo vzťahu, pripravený chrániť rodinu a potomkov; a v neposlednom rade schopný zabezpečiť rodinu.

Monogamia
Objavuje sa niekoľko teórii vzniku monogamných zväzkov. Jednou z nich je evolučná teória týkajúca sa nárastu mozgovej kapacity u pôvodného Homo sapiens či sociálny aspekt mladých mužov, ktorí sú bez partneriek, keďže v polygamnej spoločnosti je väčší počet nedobrovoľne slobodných mužov než v monogamnej spoločnosti.
Historické pramene uvádzajú, že aj staroveké národy ako boli Gréci, Rimania, Gálovia, Kelti ale aj Slovania, boli prevažne monogamní. Prvá písomná zmienka o monogamii v Európe pochádza z roku 1000 a zaviedol ju Gerš ben Juda na synode v Mainzi. Za zmienku stojí, že bola na skúšku v trvaní tisíc rokov a určená len pre stredoeurópskych Židov. Pre kresťanov monogamné manželstvo bolo uzákonené na tridentskom koncile v roku 1563 a v ďalších desaťročiach bolo zavádzané do života.
Myšlienka monogamného manželstva na základe lásky je z neskoršieho obdobia a vychádza zo zvyklostí západnej kultúry. V dávnej minulosti bolo manželstvo uzatvárané skôr kvôli majetkovému zabezpečeniu, k upevneniu bohatých šľachtických rodov alebo k rozšíreniu politického vplyvu.

Odpoveď na otázku či sme stvorení pre monogamiu, je asi taká, že história nám ukazuje na rôzne druhy partnerského spolunažívania. Dnes ide predovšetkým o monogamiu, ako celoživotnú formu s rôznymi typmi tolerancie mimomanželských kontaktov, ktoré sú povolené alebo sankcionované. Markantný je však dvojaký štandard pre mužskú a ženskú sexuálnu úlohu, pričom prísnejšie odsúdenie znášajú väčšinou neverné ženy.

Viac nabudúce...


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.