Neverbálna komunikácia

Ani si neuvedomujeme, koľkokrát nás naše telo prezradí a nezávisle na našom vedomí prejaví skutočné pocity.


Obávať sa nemusia tí, ktorí nechcú klamať, ale sú momenty, kedy pravda nie je práve tou správnou voľbou. Ide o veľmi citlivé situácie, či už o nepríjemné správy týkajúce sa zdravotného stavu, kedy treba k pacientovi pristupovať veľmi individuálne. Inú kategóriu tvoria chúlostivé partnerské vzťahy. A práve vtedy sme najviac zraniteľné a naše podvedomé správanie nás môže prezradiť. Klamstvá sprevádzajú rôzne signály, ktoré sú nezávislé od našeho vedomia. Začíname sa potiť, červenať prípadne si ohrýza pery.

- Nervozita sprevádzaná nutkavým pokašlávaním a odkašlávaním väčšinou zakrýva klamstvo.

- Zmena farby pokožky na tvári je ďalším sprievodným javom. Blednutie alebo červenanie je spôsobené zmenou zásobenia pokožky krvou dôsledkom stresu.

- Neustále olizovanie pier vyvoláva nervozita, ktorá môže prameniť z prípadného klamstva. Dôsledkom stresu klesá produkcia slín a človek má pocit suchých pier a preto ich olizuje.

- Vyhýbanie sa priameho pohľadu, je jeden najnápadnejších symptómov klamstva, pretože dĺžka očného kontaktu je skrátená na polovicu.

- Medzi najzraniteľnejšie signály zaiste patrí neprirodzená gestikulácia rúk, ktorú nevnímame, ale nášmu partnerovi veľa napovie. Klamár má tendencie ruky prekrížiť pred telom, alebo ich skrýva za chrbát.

- V konečnom dôsledku, nás prezradí aj rýchlosť našej vravy a zmena hlasu. Nervóznemu človeku sa jeho hlas trasie a sprevádzaný je zmenou výšky hlasu.



Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.