O bozkoch a bozkávaní...

O bozkoch existuje množstvo mýtov a zaručených právd, mi vám ponúkame niekoľko takýchto informácii a je len na vás s ktorými súhlasíte. Bozky poznáte milenecké, manželské, materinské, priateľské a ešte množstvo iných spôsobov bozkávania. Bozk sa stal v poslednej dobe zaujímavou témou na tzv. "overené vedecké výskumy".

pery_kiss_1200x700

Viete, že...

... pri minúte bozkávania môžete schudnúť až 29 kalórií

... spôsob natočenia hlavy pri bozkávaní o vás prezrádza váš vzťah k vášmu partnerovi, ak sa bozkávate s hlavou natočenou doľava, ste menej prístupná, šetríte emóciami alebo váš vzťah nie je vrúcny

... austrálsky lekársky tím dokonca v slinách našiel určité zložky, ktoré pomáhajú liečiť rany a experimentálne preukázal, že intenzívne bozkávanie urýchľuje zaceľovanie otvorených rán

... sexuológovia tvrdia, že medzi jazykom je priame spojenie s mozgovým centrom pre veci sexuálne a tým sa vysvetľuje, prečo tri až štyri percentá žien dosiahnu vyvrcholenie už pri bozkávaní

... bozkávanie prospieva aj zubom, pretože v očakávaní bozku sa v ústach zvyšuje produkcia slín

... sliny obsahujú rôzne baktérie, z nich je až 80 percent rovnakých u všetkých ľudí, ostatné sa líšia

... pri dlhom intenzívnom bozku sa baktérie vymieňajú, ktorých prítomnosť v ústach vyvolá tvorbu protilátok a mobilizujú obranyschopnosť organizmu 

... japonskí vedci objavili aj podobne pozitívne účinky bozkávania sa na alergie (senná nádcha a kožná alergia), takže nie je vylúčené, že pôjde o univerzálne použiteľnú formu zmierňovania dôsledkov alergií, podmienkou je len polhodinové intenzívne bozkávanie

... bozkávanie je nielen zdravé, príjemné ale nechtiac odhalia aj prípadnú partnerovu ľahostajnosť!

Slávne bozky

Vášnivý, nežný, rafinovaný, letmý, dlhý – bozky majú veľa podôb a vyvolávajú v každom prípade silné emócie. Práve preto mnohé z nich sa stali inšpiráciou pre umelecké stvárnenie. Niektoré z nich vám priblížime. Najslávnejší bozk sa podaril zvečniť na fotografii Alfrédovi Eisenstaedovi pôvodom z Nemecka, ktorý sa stal jedným z priekopníkov modernej fotoreportáže. Fotografia zachytáva mladého námorníka v tmavej uniforme 14.  augusta 1945, ako bozkáva mladú zdravotnú sestričku v bielej uniforme na Times Square. Historický okamžik vznikol len pár minút po tom, ako sa Američania dozvedeli o kapitulácii Japonska, čo znamenalo ukončenie 2.  svetovej vojny. Výbuch radostných emócii sa pretavil aj do fotografie bozkávajúceho námorníka. Ako poznamenal autor fotografie, snímka vznikla náhodne vďaka farebnému kontrastu. K jej uverejneniu v časopise LIFE, došlo len pár dní po „víťazstve“ a mnohí čitatelia  sa začali zaujímať o „tajomnú dvojicu“.

kiss_life_24222

 Najslávnejší bozk a Alfréd Eisenstaed, zdroj Wikimedia Commons

Kto sú hlavní aktéri fotky?

Vypátrať bozkávajúcu dvojicu sa časopis LIFE podujal až v roku 1980 a zdá sa, že s  úspechom. Prihlásilo sa niekoľko desiatok kandidátov, na pomoc tak musela prísť moderná technika.  Na základe analýzy niektorých vonkajších znakov  vedci určili, že záhadným námorníkom bol George Mendosaz Rhode Islandu.

V ten spomínaný deň tam bol s iným dievčaťom Ritou Petry, s ktorou sa zoznámil len prednedávnom na rodinnej oslave.  Tá stojí na fotografii vľavo za ním a usmieva sa. Mladá žena, ktorú bozkáva, bola náhodná zubná asistentka Gretta Zimmer, v uniforme zdravotnej sestry. Ako neskôr vysvetlil George Mendosa, jeho reakcia bola spontánna,  v opojení radosti zo slobody a pohárikov, ktoré podávali barmani na počesť víťazstva. Greta mu pripomenula zdravotné  sestričky, ktoré jemu a jeho posádke zachránili  život z trosiek lietadlovej lode, len tri mesiace predtým. Tento jeho spontánny bozk nepoškodil jeho rozvíjajúci vzťah, pretože Rita Petry sa nakoniec stala jeho celoživotnou láskou a manželkou.

Slávne bozky na plátne a z kameňa

Objatie s bozkom od Francesca Hayeza

Ide o olejomaľbu na plátne (112x88 cm) z roku 1859 talianskeho maliara Francesca Hayeza. Na prvý pohľad plátno  zobrazuje dvoch mladých milencov vo vášnivom objatí a bozku. Skutočný význam diela však spočíva v láske k vlasti  a má reprezentovať dohodu medzi Talianskom a Francúzskom. To dokazuje aj použitá farebná paleta (biela, červená, zelená a modrá). S rovnakou tématikou maliar vytvoril ešte tri reprodukcie. Obraz sa nachádza v obrazárni v Miláne Pinacoteca di Brera.

kiss_hayez_22

 Olejomaľba Bozk od Francesca Hayeza, zdroj Wikimedia Commons

"Bozk" od Augusta Rodina

Mramorové súsošie veľké 181,5x112,3x117 cm, je inšpirované príbehom Danteho Božskou komédiou, ktoré bolo ukončené medzi rokmi 1888 až 1889. Dielo zobrazuje spojenie Paola a Francesci . Podľa niektorých sa predlohou pre Francescu stala jeho mladá študentka Camile Caudel, neskôr jeho manželka. Avšak prvé originálne predlohy sa datujú už do roku 1882 a mladá sochárka Camile navštívila jeho ateliér až v roku 1884. Súsošie bolo od prvej výstavy veľmi úspešné  a existuje mnoho oficiálnych kópii od Edwarda Perry Warrena. V súčasnosti sa originál nachádza v Rodinovom múzeu - Musée Rodinv Paríži.

kiss_rodin_22

August Rodin - mramorové súsošie Bozk, zdroj Wikimedia Commons

"Bozk" od Gustava Klimta

Olejomaľba „Bozk“ (180x180 cm) v štýle Art Nouveau, reprezentované Gustavom Klimtom, zachytáva objatie obidvoch milencov v striebornom a zlatom odeve, ako by sa jednalo o byzantskú mozaiku. Obraz „Bozk“ je vyvrcholeným jeho „zlatého obdobia“ a výsledkom jeho návštevy v Ravenne v roku 1903, kde sa zoznámil s byzantskými mozaikami. Mnohí sa snažili identifikovať predlohu ženskej postavy. Jeden názor uvádza jeho dlhoročnú spoločníčku Emilie Flöge, ale tiež Adele Bloch-Bauer. Samotný Gustav Klimt zostal zdržanlivý vo vyjadreniach a tvrdil, že vzhľadom na pravidelné črty tváre, môže ísť o podobnosť s mnohými ženami. "Der Kuss"je asi najslávnejší obraz rakúskeho maliara, ktorý ho prvýkrát pre verejnosť vystavil v roku 1908. Obdivovať ho môžete Österreichische Galéria Belvedere vo Viedni.

kiss_klimt_22

 Olejomaľba Bozk od Gustava Klimta, Emilie Louise Flöge a Gustav Klimt, zdroj Wikimedia Commons

"Bozk" od Pabla Picassa

V prácach Pabla Picassasa často objavuje téma bozku. Olej (97x130cm) „Bozk“ z roku 1969, zobrazuje dvoch milencov muža a ženy. Toto dielo sa nachádza v Národnom Picassovom múzeu -  Musée National Picasso v Paríži.

kiss_picasso_22

Bozk od Pabla Picassa, zdroj Wikimedia Commons

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.