Pozor na prílišný optimizmus, môže byť cestou k sebaklamu

Žijeme v ťažkom a prelomovom období, ale ani to nás neoprávňuje mať hlavu v oblakoch. Môže sa stať, že realita nás dobehne práve vtedy, kedy to najmenej očakávame. Pozitívneho naladenia sa však nemusíme zriekať, len sa vyhnúť škodlivému optimizmu.

portet_woman18

Kto je optimista?

Optimisti - pozitívne naladení ľudia sú protipólom pesimistov. Každý z nich sa pozerá na svet z iného uhla pohľadu. Pozitívne naladení jedinci sú usmievaví, väčšinou v dobrej nálade a je radosť s nimi hovoriť. Pravý optimista je  úprimný, preto šíri dobrú energiu cez postoje, vlastný príklad či slová. Tiež prežívajú ťažké chvíle, snažia sa však zamerať na riešenie toho, čo môžu zvládnuť a rešpektujú realitu života.

Opakom optimistu je  prehnaný optimista, ktorý sa vymedzuje voči realite. Mnohokrát dráždi svojim nekonečným pozitívnym pohľadom na svet. Prehnaným optimizmom trpia muži aj ženy bez ohľadu na vek a rodinné alebo majetkové pomery. Ignorujú realitu, zaujímajú sa len o určité informácie, ktoré potvrdia ich vnímanie sveta, a iné k sebe nepustia. Nezdravý optimizmus sa nazýva aj toxická pozitivita a rovnako ako jeho pravý opak, teda prehnaný negativizmus, skutočne môže medzi ľuďmi fungovať ako niečo jedovaté.

Ako sa žije s nezdravým optimistom?

Spolunažívanie s nezdravými optimistami je zložité a ťažké. Mnohokrát ich partneri musia preberať zodpovednosť a mať ich pod kontrolou aby si nespôsobili nejakú škodu. Ich problémom je, že sa neorientujú správne v životných situáciách. Zároveň sa o nich nemôžu oprieť alebo sa obrátiť o radu, ak nechcú dostať otrepanú frázu.

Čo vedie k nezdravému optimizmu? Možno je to nedostatok informácii. Vtedy je človek náchylnejší na to, podľahnúť rôznym scestným predstavám, či už príliš kladným, alebo záporným. Preto je dôležité hľadať kvalitné informácie a vytvárať si názor na ich základe.

Kto je pesimista?

Aj optimisti majú pesimistické chvíle a naopak, ale  pesimisti sa viac zameriavajú na nedostatky, ktoré si živo predstavujú. Častokrát majú skreslený pohľad na svoje schopnosti a nadanie. Nedôverujú pozitívnym impulzom a hodnoteniam od druhých. Ich typickým znakom je nízka sebaúcta a sebadôvera. Dôsledkom čoho si idealizujú druhých a často sa prehlbuje ich pocit menejcennosti.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.