Ste v objatí zlej nálady?

Máte nízky prah frustrácie (psychickej záťaže pri prekonávaní bežných prekážok), sklon k čiernym myšlienkam a často používate slovo "depka"? Znamená to, že nie ste založením optimistka, ale určite to neznamená, že trpíte depresiou. 

woman_silueta18

Depresia totiž nie je zlá nálada, ktorá patrí k prirodzeným emocionálnym stavom a "normálnemu životu". Podľa tvrdenia psychológov a psychiatrov si mnoho žien vytvára zlú náladu takmer programovo, pohybujúc sa od mantinelu k mantinelu. Na jednej strane ženy očakávajú, že budú permanentne šťastné, čo je, samozrejme, mimo ideálny svet úplne nereálne, a na druhej strane si samy navodzujú stavy, ktoré ich "ťahajú k zemi".

Výkyvy svojich nálad potom označujú ako "depka".  Príčinou "depky" býva u žien veľmi často súbor rôznorodých predstáv - ako by mali vyzerať, ako by sa mali správať, ako by mali pôsobiť... Samy si tak vytvárajú klietku a dusivý pocit neslobody, ktorý zvyčajne vedie k pocitu vyčerpanosti, nízkemu sebahodnoteniu, strate sebadôvery a zlej nálade. 

Dlhodobá frustrácia a averzia k vlastnej osobe, ktorá sa spája s hnevom, však môže viesť ku skutočnej depresii. V takom prípade miznú aj chvíľkové pocity šťastia a spokojnosti, vytráca sa schopnosť tešiť sa na niečo a schopnosť intenzívne prežívať akúkoľvek radosť. Nastupuje únava, apatia a strata zájmu zúčasťňovať sa aktívneho života. Nepomáhajú ani siahodlhé rozhovory s priateľkami, ani sladkosti, ani alkoholové "orgie". Pri sklone k sebatrýzneniu sa dokonca môže objaviť pocit škodoradostného sebauspokojenia - "mne už je všetko jedno"...

Čo u žien výdatne prispieva k zlej nálade?

- Predstavy a požiadavky okolia (spoločnosti, rodičov, partnera, kolegov). Vnucuje ženám podobu, ktorá im nevyhovuje. Ženy sa potom neustále cítia priamo či nepriamo kritizované, neisté a neslobodné.

- Nereálne predstavy a požiadavky samotných žien, ktoré sú dôsledkom pozliepaného obrazu ideálnej ženy, zostaveného z útržkov filmov, reklamy a prvoplánových dojmov z iných žien (sokýň v najrozmanitejších oblastiach).

- Lacné rady z "ženských časopisov", ktoré treba vnímať ako primitívnu zábavu, a nie ako "životný kompas". Napríklad rady typu "som hviezda a nikto na mňa nemá" vyvolávajú podľa kanadských psychológov u ľudí s nízkym sebahodnotením ešte horšiu náladu a ešte väčšie znechutenie zo seba i zo života. Pozitívnemu prístupu podľa nich dokáže naučiť iba kvalitná psychoterapia.

Kedy sa zo zlej nálady stáva skutočná depresia?

Veľmi zjednodušene povedané, ak "to neprechádza". Spúšťačom skutočnej depresie môže byť reakcia na ťažký stres (stresujúcu udalosť) alebo chemická porucha v mozgu. V druhom prípade ide o tzv. endogénnu depresiu, ktorá môže vzniknúť aj bez zjavnej príčiny. Obe situácie si vyžadujú konzultáciu s odborníkom - psychiatrom, ktorý môže v prípade potreby zasiahnuť aj medikamentózne.

Tip: Nórski vedci, ktorí sa zaoberali poruchami nálad, zistili, že ľudia, ktorí pravidelne konzumovali olej z tresčej pečene (bohatý na nenasýtené mastné kyseliny omega-3), boli vystavení nielen nižšiemu riziku mozgovej mŕtvice a srdcového infarktu, ale aj nižšiemu riziku zlej nálady a rozvíjajúcej sa depresie.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.