Teplota v detskej izbe sa líši podľa veku

Napísal Anna Kraus 11. september 2024

Najmenšie deti potrebujú teplotu v izbičke o niečo vyššiu, tínedžeri už preferujú chladnejšiu miestnosť. U batoliat je treba dbať na bezpečnosť, u predškolákov na hygienu. Bez ohľadu na vekovú kategóriu je však dôležité...

1_koratherm_924

KORATHERM HORIZONTAL - M 

... , aby tepelné riešenie zodpovedalo osobnosti potomka a ladilo so zvyškom jeho izby. S ohľadom na nedostatočne vyvinutú telesnú termoreguláciu je ideálnou teplotou v miestnosti, kde sa zdržiava novorodenec, až 24 stupňov. S pribúdajúcou aktivitou dieťaťa potreba vyššej teploty klesá a ustaľuje sa okolo 21 stupňov. Dieťa, ktoré prichádza do puberty plnej búrlivých hormonálnych zmien, potom preferuje teplotu o stupeň alebo dva nižšie, a to najmä počas spánku. A rovnako ako sa menia potreby teploty, zmenou prechádzajú aj nároky na osobný priestor v byte.

Nároky na kúrenie sa s vekom menia. U batoliat ide o bezpečnosť

Pokiaľ má bábätko vlastnú izbu už v novorodeneckom období, hrá zásadnú úlohu najmä vkus a potreby rodičov. Len čo sa dieťa začne samo pohybovať po byte, rastie dôraz na bezpečnosť. V zime, keď sa naplno kúri, je vhodné zamedziť tomu, aby batoľa, ktoré prirodzene a bez strachu objavuje svet, malo k radiátoru priamy prístup. Existujú riešenia, ktoré sú pre tieto prípady priamo konštruované. „Materským školám dodávame radiátory RADIK MATERNELLE, ktorých konštrukcia zabraňuje vstupu teplonosnej látky do prednej dosky. Tým je zaistená bezpečná povrchová teplota vykurovacieho telesa. Pochopiteľne je možné tento typ nainštalovať aj do izby pre najmenších v súkromnom bývaní,“ radí Luboš Rydlo, produktový špecialista spoločnosti KORADO.

2_koratherm_924

RADIK LINE KLASIK - R

Po treťom roku sa objavujú alergie na prach

S rastúcimi rozumovými schopnosťami potomka prestáva byť bezpečnosť vykurovacieho riešenia témou číslo jedna. V predškolskom a ranom školskom veku ju strieda dôležitosť hygieny, pretože práve v tomto období sa začínajú u detí prejavovať alergické reakcie na také alergény, akými sú prach, peľ a roztoče. „V tomto prípade je vhodné inštalovať kúrenie, ktoré je upravené na inštaláciu a prevádzku v miestnostiach s vysokými požiadavkami na hygienu a čistotu, napríklad radiátory RADIK HYGIENE a RADIK CLEAN,“ komentuje Luboš Rydlo.
Všetky vykurovacie telesá v byte je pochopiteľne potrebné čas od času vyčistiť. „Usadený prach nielenže zhoršuje kvalitu vzduchu miestnosti, ale vytvára aj izolačný povrch, ktorý bráni teplému vzduchu v prúdení do miestnosti. Človek potom v zime kvôli neefektívnemu vykurovaniu mrzne bez toho, aby vedel prečo, navyše za značne neekonomických podmienok,“ hovorí odborník. Konštrukcia modelov HYGIENE a CLEAN je vďaka absencii mriežky či hladkej čelnej doske uspôsobená tak, aby sa v radiátore usadzoval prach iba minimálne, a navyše bolo možné ho ľahko a rýchlo zotrieť.

3_koratherm_924

 RADIK LINE - VK

Hlavne, nech to ladí

Vzhľad a štýl osobného priestoru v dome je dôležitý nielen pre potomkov v puberte, ale aj pre tých najmenších. Prvé jasné prejavy osobnosti vrátane vkusu a preferencií dáva dieťa najavo často už v batoľacom veku, a treba na to brať ohľad aj pri zariaďovaní detskej izby. Zásadným prvkom je určite farebnosť jednotlivých prvkov, kúrenie nevynímajúc. „V dnešnej dobe už nie je problém u kvalitných dodávateľov vybrať prakticky akúkoľvek farbu kúrenia. Pokiaľ má dieťa premenlivý vkus alebo je zatiaľ naozaj malé, môžete zvoliť model v základnej bielej farbe a naň dokúpiť modernú farebnú dosku, ktorú je možné pravidelne obmieňať,“ uzatvára odborník s tým, že spoločnosť KORADO ponúka telesá v pestrej škále až 200 odtieňov.

4_koratherm_924

RADIK LINE KLASIK - R

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.