Prečo nebrať tepelnú izoláciu domu na ľahkú váhu?

Aby bol váš nový dom naozaj ideálnym bývaním, po ktorom ste vždy túžili a kvôli ktorému ste uprednostnili stavbu domu pred bývaním v byte, musí spĺňať množstvo požiadaviek.

shutterstock_house_822

Tepelná izolácia prináša komfort aj úsporu 

Medzi vašimi požiadavkami na bývanie sú celkom určite komfort a úspora. Kde inde by ste sa mali cítiť komfortne ak nie v rodinnom dome, ktorý ste od začiatku budovali podľa svojich predstáv? A čo by ste mali z ideálneho bývania ak by vás mesačne stálo nemalú sumu, ktorá by príliš veľa zaťažovala váš rozpočet?

Komfort a úspora sa (okrem iného) spájajú v otázke tepelnej izolácie domu. To môže byť pre mnohých komplikovaná záležitosť, keďže nie každý sa vyzná v pojmoch ako EPS, minerálna vlna, parotesná strešná fólia a podobne, ale to neznamená, že by ste mali nad tepelnou izoláciou vášho domu mávnuť rukou.

Na výber máte viacero zatepľovacích systémov 

O dôležitosti tepelnej izolácie domu netreba pochybovať. V lete vám zvýši komfort tým, že interiér vášho domu nebude tak neúnosne vyhrievaný slnečnými lúčmi. V zime naopak dosiahnete úsporu vďaka tomu, že sa minimalizuje únik tepla a vám bude stačiť menej intenzívne kúrenie.

Tepelná izolácia tak zvyšuje energetické hodnotenie vášho domu, bývanie v ňom je ekologickejšie, keďže šetríte energie a aj zdravšie, pretože je minimalizovaný výskyt plesní. A v neposlednom rade to zvyšuje hodnotu a predajnosť nehnuteľnosti.

Existuje však niekoľko druhov fasádnych zatepľovacích systémov. Tri najčastejšie používané si teraz stručne spomenieme. Najrozšírenejším na Slovensku je expandovaný polystyrén označovaný skratkou EPS. Existuje aj takzvaný grafitový EPS, ktorý má o 15% vyššiu účinnosť. A túto trojicu uzatvára minerálna vlna, ktorá poskytuje nielen tepelnú izoláciu, ale aj zvukovú a dokonca spĺňa aj prísnejšie protipožiarne predpisy.

Zdroj obrázka: Autor: DUO Studio / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.