Príprava exteriéru rodinného domu na zimu

Zima sa nezadržateľne blíži a väčšina z vás, čo bývate v rodinných domoch, sa už pripravujete na toto ročné obdobie. Tí, či bývajú v bytoch, nemajú prakticky žiadne starosti s údržbou exteriérovej časti. Exteriérom sa dá považovať aj balkón, avšak tam ako zazimovanie rastlín a umývanie podlahy nie je nutné.

231120

Pripravte exteriér rodinného domu na zimu:

Umývanie terasovej dlažby

Ak máte terasu, či vydlaždené miesto pod záhradným prístreškom, odporúčame vám dôkladne vyčistiť terasovú dlažbu. Ak je potrebné, zaceľte praskliny na dlažbe, aby zimné mrazy nepoškodili celú dlažbu a na jar ste neboli nútení meniť. 

Dôkladne poumývajte celú terasovú dlažbu a odporúčame vám poumývať aj zábradlie (ak na terase nejaké máte). Zároveň je nutné z terasy odložiť nábytok. Obzvlášť ak máte plastový, či drevený terasový stôl a stoličky. Schovajte ho do uzavretej miestnosti, ideálne do letnej kuchynky, či šopy, ktorá bude nábytok chrániť pred mrazmi.

Hrabanie lístia

Okrem umývania terasovej dlažby odporúčame aj hrabanie lístia. Ak nepohrabete lístie z trávnika, trávnatá časť nemusí do jari prežiť. Pod mokrým lístím by sa mohli tvoriť huby a plesne, ktoré by napadli trávnatú časť a hrozilo by odumretie trávnika.

Dôkladne pohrabte lístie, aby trávnik mohol dýchať. Posledné kosenie trávnika by malo prebehnúť v prvej polovici novembra, preto sa už teraz trávnik neodporúča kosiť.

Dávajte ale pozor, aby vám nenafúkalo lístie pod prístrešok na auto.

Ak chcete pripraviť exteriér rodinného domu na zimu, okrem umývania dlažby a hrabania lístia nezabúdajte zakryť korene okrasných drevín a aplikujte ochranný náter na ovocné stromy. Aj keď zimy nie sú v posledných rokoch také silné, treba byť na ne pripravený. Najmä okrasné dreviny, záhrada, ale aj exteriérová dlažba si zaslúžia viac pozornosti.

Zdroj obrázka: Autor: encierro  / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.