Jedálenský stôl

V menších bytoch je pekný, veľký jedálensky stôl viac snom ako realitou; ale ani tu nie je všetko stratené a treba popremýšľať nad rozkladateľným variantom...

Jedlo patrí k dôležitým "udalostiam" dňa a stretávanie pri jednom stole je významným spoločenským obradom. Obe skutočnosti spôsobujú, že jedálenský stôl je veľmi dôležitou súčasťou príbytku; zvlášť vo sviatočné dni, keď je na spoločné posedenia pri stole dostatok času a pohody.

V menších bytoch je pekný, veľký jedálensky stôl viac snom ako realitou; ale ani v takomto priestore nie je všetko stratené a treba popremýšľať nad rozkladateľným variantom, ktorý v konečnom dôsledku ponúkne všetko, čo jedálenský stol má ponúknuť.

Pri umiestnení jedálenského stola treba myslieť na praktickú prepojenosť s kuchynským priestorom, kde sa jedlo pripravuje a odkladá. Pokiaľ má byt veľmi malú kuchyňu, možno jedálenský stôl umiestniť do haly alebo obývacej izby. Jednou z možností je dodatočné priestorové prepojenie kuchyne a obývacieho priestoru do jedného celku... Veľká stolovacia plocha, ktorá sa v prípade potreby môže zmeniť na pracovnú, za to naozaj stojí.

Aby bolo stolovanie naozaj príjemnou záležitosťou, jedálenský stôl musí byť dostatočne veľký, pričom treba vziať do úvahy nielen počet stolovníkov, ale aj spôsob stolovania, zvyčajný počet chodov, typ používaného jedálenského servisu a rôzne drobnosti, vrátanie slávnostných detailov ako svietniky, vázy...

Dĺžku jedálenského stola určuje počet osôb, ktoré pravidelne spolu stolujú (počet osôb krát 60 cm). Pri rozkladacích stoloch si treba všimnúť, či "rozkladacia mechanika" nebude stolovníkom ukracovať z pohodlia.
Výška stola ovplyvňuje výber stoličiek: sedenie má byť pohodlné a nohy nesmú narážať do stolovej dosky. Pri výbere stoličiek tiež treba vziať do úvahy celkové priestorové možnosti, aby bolo odsúvanie stoličiek jednoduché a bezproblémové, bez kolízii s okolitým nábytkom alebo stenami. Jedálenské stoličky musia byť zároveň dostatočne veľké a primerane mäkké, aby nenútili jedlo doslova zhltnúť a spoločenská konverzácia nebola narušená nepohodlím. Pri okrúhlych alebo oválnych stoloch sa nároky na okolitý priestor, ktorý je určený pre stoličky, ešte o niečo zväčšujú.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.