Kúpeľňa s charakterom. Aká je tá vaša?

Napísal Natália Dobrotová 12. jún 2024

Interiér a vybavenie našich domovov by mali plne odrážať naše potreby a životný štýl. Výnimkou v tomto ohľade nie je ani kúpeľňa, v ktorej každý deň strávime množstvo času. Jej dizajn a funkčné prvky by nemali stáť samy o sebe, ale mali by byť navrhnuté tak...

 

... aby perfektne dopĺňali zostávajúci priestor, vytvorili harmonický celok a reflektovali vašu osobnosť, či už hľadáte pokojné útočisko na relaxáciu, alebo dynamický priestor na rýchle osvieženie.

Známe porekadlo „sto ľudí, sto chutí“ platí aj v interiérovom dizajne. Každý z nás sme odlišný a jedinečný svojím charakterom, potrebami aj prístupom k životu. Premýšľali ste niekedy nad tým, ako by mala vyzerať kúpeľňa, ktorá skutočne odráža vašu osobnosť? „Individualita každého z nás sa môže prepísať ako do typu vybraného vybavenia a zariadenia kúpeľne, tak do farieb alebo zvoleného štýlu. Hlavné je vytvoriť priestor, ktorý bude nielen praktický, ale aj esteticky vyhovujúci a bude prebúdzať tie správne emócie,“ vysvetľuje Iva Šedivá, vedúca komunikácie spoločnosti Laufen SK a CZ, pod ktorú spadá aj tradičná česká značka JIKA.

Pre romantické duše

Pre romanticky naladené duše, ktoré si rady naplno užívajú príjemné momenty relaxácie, je ideálnou voľbou jemný harmonický dizajn, ktorý prispieva k vytvoreniu príjemného a útulného priestoru vzbudzujúceho pocit pohody a odpočinku. V romantickom štýle nájdu uplatnenie jemné pastelové farby doplnené o prírodné materiály a textúry. Veľký význam v tomto prípade majú aj doplnky, ktoré pomôžu umocniť relaxačnú atmosféru kúpeľne, a dôležité je aj správne zvolené osvetlenie.

1_jika_12624

Svetlé tóny, decentné vzory a drevený dekor nábytku Cubito Pure značky JIKA vytvára príjemné romantické prostredie. Priestor vhodne dopĺňajú sprchové steny Pure, ktoré ho nenarúšajú a podčiarkujú celkovú harmóniu.

Vyznávači minimalizmu

Minimalistický čistý dizajn sa dlhodobo drží na prvých priečkach popularity pri zariaďovaní kúpeľne. Jeho veľkou výhodou je premyslená jednoduchosť a nadčasovosť. Starostlivo prepracovaný minimalistický interiér je sofistikovaný a pôsobí veľmi príjemne aj bez množstva dekorácií, vzorov alebo výrazných detailov. Charakteristické pre neho sú jednoduché čisté línie bez zbytočných ozdôb, nábytok so skrytým úložným priestorom, bezrámové sprchové kúty alebo sprchové steny inštalované na dlažbu. Obvykle sú volené neutrálne odtiene farieb a kúpeľne sú zariaďované tón v tóne.

2_jika_12624

Čistý minimalistický štýl si žiada premyslené riešenia a striedmosť v zariaďovaní. Vďaka neutrálnym farbám, decentným doplnkom a vybaveniu s jednoduchými líniami dosiahnete nadčasový design. Príkladom je kúpeľňová séria Mio-N, ktorá zahŕňa umývadlá, batérie, nábytok aj WC v elegantnom a dizajnovo čistom prevedení. Všetky produkty zároveň vynikajú aj svojim starostlivým spracovaním a kvalitou použitých materiálov.

Ohliadnutie do minulosti

Vintage kúpeľňa inšpirovaná dizajnom minulých desaťročí so štipkou nostalgie. To je to pravé pre priaznivcov retro dizajnu. Retro je možné navyše uchopiť mnohými veľmi hravými spôsobmi – prím môžu hrať rôzne dekory, ale aj tvary a rozmery dlaždíc, sanitárna keramika, ktorá sa môže stať neprehliadnuteľnou dominantou, samostatne stojace vane, štýlové batérie, ale aj využitie rôznorodých materiálov. Celkový štýl potom vždy dotiahnu a umocnia doplnky a dekorácie.

3_jika_12624

Umývadlo Džber značky JIKA vzniklo v rámci programu JIKA ART, ktorý má prinášať umenie do bežných kúpeľní a súčasne dáva priestor mladým talentom z radov dizajnérov. Jeho autorka hľadala inšpiráciu v histórii, a tak je perfektným kúskom do kúpeľne, ktorá má odkazovať na minulosti.

Vášeň pre technológie aj v kúpeľni

Nadšenie pre najnovšie a najmodernejšie vychytávky je možné preniesť aj do sveta kúpeľní a vyťažiť z neho maximum. Aj výrobcovia kúpeľňového vybavenia totiž pružne reagujú na technologický vývoj a prinášajú novinky plné inovácií, ktoré môžu zvýšiť komfort v kúpeľni, rovnako tak ako prispieť k úspore vody. Príkladom môžu byť digitálne sprchové systémy, múdre zrkadlá, automatické kohútiky. Technologickí  fanúšikovia sa môžu vyhrať aj s takými detailmi, ako sú farebné osvetlenie a ich intenzita alebo napríklad zabudované reproduktory na počúvanie hudby a navodenie tej správnej atmosféry.

S ohľadom na životné prostredie

Udržateľnosť je stále skloňovanejším pojmom a šetrný životný štýl nadobúda na dôležitosti pre viac ľudí. Vhodne zvolené vybavenie pritom môže prispieť k ekologickejšiemu prístupu a podporiť našu snahu zamedziť zbytočnému plytvaniu vody. V ponuke sú toalety s úsporným splachovaním, batérie s perlátormi a obmedzovačmi prietoku vody alebo napríklad batérie s funkciou cold start, ktoré prispievajú aj k šetrnému nakladaniu s energiami. Požiadavka na udržateľnosť sa premieta aj do požiadaviek na materiály, či už na ich kvalitu, ktorá predlžuje životnosť a tým znižuje plytvanie a nutnosť neustále kupovať nové produkty, ako aj na ich pôvod, a to aj čo sa týka doplnkov a ďalších nevyhnutností v kúpeľni. Príkladom sú napríklad uteráky a ďalšie textílie z organických materiálov alebo doplnky z prírodných a recyklovateľných materiálov.

4_jika_12624

Batérie Mio Style disponujú inovatívnou funkciou cold start, ktorá prispieva k šetrnému zaobchádzaniu so zdrojmi. Východisková pozícia batérie je v stredovej polohe, v ktorej tečie studená voda. Na spustenie ohrevu a teplú vodu je nutné posunúť páku úplne doprava. Princíp tak pracuje s faktom, že väčšina z nás necháva batériu práve v stredovej polohe. Pri štandardných batériách je ale v tomto prípade pri spustení vody ihneď zahájený jej ohrev. Pri rýchlom umývaní rúk ale nestihne teplá voda doputovať a zostane vo vnútri potrubia, kde opäť vychladne, a dochádza tak k zbytočnému ohrevu.

S nádychom luxusu

Každý, kto si rád dopraje, očakáva to najlepšie aj od svojej kúpeľne. Luxusný nádych interiéru vizuálne dodajú elegantné sofistikované prvky, kvalitné materiály aj dizajnové vychytávky, ale aj striedmosť. Jednotlivé kusy, dekory aj vybrané solitéry spolu musia ladiť tak, aby vznikol ucelený priestor, ktorý nie je roztrieštený alebo prekombinovaný. Luxus ale nie je len o dizajne, ale aj o pohodlí a funkčnosti. Do hry preto vstupujú moderné technológie, kvalitné materiály aj wellness prvky. Celkový dojem potom doladia aj tie najmenšie detaily, ktoré zaistia najvyšší užívateľský komfort.

5_jika_12624

Čierne prvky v kúpeľni vytvárajú príjemný kontrast a vnáša do interiéru nádych luxusu. Batérie Mio Style v čiernom prevedení navyše disponujú technológiami na úsporu vody aj šetrné nakladanie s energiami. Kompletné portfólio batérií navyše dopĺňajú aj ďalšie produkty, ako sú umývadlové či vaňové výpuste, sprchové príslušenstvo, séria doplnkov a ďalšie. 

Kombinácia umývadla so skrinkou Pure v tmavom prevedení pôsobí veľmi elegantne a upúta na prvý pohľad. Benefitom je navyše aj vysoko kvalitné prevedenie, ktoré umocní celkový dojem.

Výrobky značky JIKA rovnako ako ďalšie produkty Laufen  si môžete pozrieť v showroome LAUFEN space Prague na I. P. Pavlova.

www.jika.sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.