Mňam, zemiaky

Zemiaky sú ako každodenný chleba, nemožno sa nimi prejesť. Navyše sa dajú konzumovať nielen ako príloha, ale aj ako hlavné jedlo.Pokiaľ vám zemiaky nestačia ako samostatné jedlo, vyskúšajte kombináciu s ďalšou zeleninou - napr. brokolicou, cviklou, rajčinami...

freepik_potatoes_0123

Zemiaky s pažítkou

P o t r e b u j e t e : 1kg zemiakov, pažítku, rascu, olej, maslo a soľ.

P o s t u p : Umyté zemiaky vložte do osolenej vriacej vody a nechajte cca 10 minút variť. Vychladnuté zemiaky ošúpajte, nakrájajte na malé kocky a opečte na panvici. Pažítku nakrájajte na drobno, zmiešajte s rozpusteným maslom, rascou, soľou a touto zmesou opečené zemiaky polejte.

Zemiaky s tvarohom

P o t r e b u j e t e : 1kg zemiakov, maslo, tvaroh, cibuľu, rascu, mletú červenú papriku a soľ.

P o s t u p : Zemiaky nechajte variť v osolenej vode cca 15 minút. Vychladnuté zemiaky rozkrojte na polovice, vyberte z nich časť dužiny, zmiešajte ju s maslom, osoľte, vložte späť do "zemiakových kalíškov", posypte rascou a dajte zapiecť asi na 20 minút pri teplote 200 stupňov. Tvaroh zmiešajte s nakrájanou cibuľou, červenou paprikou a servírujte ako prílohu k zemiakom.

Zemiaky s mandľami

P o t r e b u j e t e : 1kg zemiakov, 100g posekaných mandlí, maslo, petržlenovú vňať a soľ.

P o s t u p : Ošúpané zemiaky vložte cca na 20 minút do vriacej osolenej vody. Na panvici rozpustite 3 lyžice masla, vložte mandle a minútu ich opekajte. K mandliam pridajte na drobno nakrájanú petržlenovú vňať, trochu soli, všetko dobre premiešajte a zmesou "dekorujte" zemiaky nakrájané na väčšie kusy.

Zemiaková kaša

P o t r e b u j e t e : 1kg zemiakov, 150 ml mlieka, olej, cesnak (podľa chuti), bazalku a soľ.

P o s t u p : Ošúpané zemiaky nechajte variť do mäkka. Uvarené zemiaky prelisujte, pridajte do nich mlieko, roztlačený cesnak, trochu oleja, na drobno nakrájanú bazalku, soľ a dobre premiešajte.

Dobrú chuť!

Zdroj foto: Freepik

1 Komentár

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.