Rekonštrukcia kúpeľne

Máte pocit, že je čas na zmenu vašej kúpeľne? Pomaly dosluhujú vodovodné batérie, ani dispozícia vám už nevyhovuje, pretože túžite po sprche namiesto vane?

12 rekostrukcia1000x500

V tomto prípade, potrebujete vedieť, ktorá z plánových zmien je u vás technicky uskutočniteľná. Obmedzenia vždy nastanú ak ide o byt v panelovom či tehlovom dome. Vždy treba zohľadniť rozvody odpadu a vody k stúpacím šachtám, hrúbku stien na zasekávanie nových rozvodov či elektriky. Aby ste predišli zbytočným chybám, ktoré idú ruka v ruke aj s výdavkami, nechajte si poradiť od odborníkov. Pri prestavbe si zachyťte na fotoaparát rozvody vody, odpadu, elektriny povrchy a izolácie. V budúcnosti pri reklamácii vám budú užitočným materiálom.

Prestavba musí byť realizovaná podľa stavebných noriem. Aby ste docielili pohodlný prístup k sanite, dodržujte minimálne vzdialenosti medzi jednotlivými zariadeniami, vzdialenosti od stien a od uličky.

VAŇA

Ako prvé sa musíte rozhodnúť , aký materiál zvolíte. Na výber máte širokú škálu vaňových materiálov ako je akrylát (pevnejší je podložený polyuretánovou penou), smaltovaná oceľ; z tých netradičných dizajnových sa ponúka liaty mramor, drevo, kameň alebo sklo. Potom si musíte zvoliť tvar a veľkosť, veľkosť vane ovplyvňuje pohodlie.

V menších kúpeľniach nájdu uplatnenie asymetrické tvary. Spravidla majú ploché široké dno, ktoré umožní aj bežné sprchovanie a ich vnútorná uhlopriečka je priemerne až o 20 cm dlhšia ako uhlopriečka klasických obdĺžnikových vaní. Do štandardných väčších kúpeľní môžete vybrať rohové vane, ktoré ponúkajú veľký vnútorný rozmer, komfort a relaxáciu aj vo dvojici. Tie väčšie dvojmiestne rohové vane majú rozmery 140 x 140 cm a 150 x 150 cm. Pri klasickom obdĺžnikovom tvare si všimnite, či má vaňa ploché a čo najširšie dno na pohodlné sprchovanie, rovný bočný lem, na ktorý je možné umiestniť vaňovú zástenu či vaňové dvere, dostatočne široký a rovný lem vane, ktorý poslúži aj ako odkladací priestor. Ergonomické prelisy vo vani nesmú zbytočne zmenšovať jej vnútorný priestor.

Pri výbere vane treba mať minimálne 85 cm na jej umiestnenie. Všímajte, kde má umiestnení odtok, ktorý spríjemní kúpanie, aký typ napúšťania vody zvolíte. Na výber máte cez vodovodnú batériu alebo priamo cez vaňu. Vaňovú batériu umiestnite tak, aby neprekážala a netlačila do chrbta, zároveň neomedzovala v skladaní vaňovej zásteny.Termostatické batérie šetria čas, peniaze a bezpečnejšie sa ovládajú, čo je dôležitý faktor pre rodiny s malými deťmi. Pri vaňovej batérii zistite, pri akom tlaku sa automaticky prepína sprcha na kohútik. Vyhnete sa problému, kedy voda zbytočne strieka a zvyšuje sa spotreba.

SPRCHOVÝ KÚT

Rovnako ako pri vani, na prvom mieste sa zameriate na tvar a veľkosť sprchového kúta, ktorý závisí od veľkosti priestoru vašej kúpeľne. Pri sprchovom kúte je najmenšia vanička o rozmere 75x75 cm a pre ňu potrebujete priestor v kúpeľni 80x80 cm. Rozhodovať sa budete medzi štvorcovým, obdĺžnikovým alebo štvrťkruhovým sprchovým kútom vo veľkosti od 75 x 75 cm až po 120 x 90 cm, alebo využiť praktické vlastnosti sprchových dverí v kombinácií s pevnou stenou, ktoré nás nelimitujú (až 100 x 200 cm). V ponuke sú klasické akrylátové a smaltové vaničky, hlbšie sedacie vaničky, či exkluzívne nízke vanička z liateho mramoru. Typ dverí závisí od priestoru, ktorý máte k dispozícii. Ak potrebujete šetriť miestom, rozhodnite sa pre posuvné alebo zalamovacie dvere s otváraním dovnútra sprchového priestoru. Do väčších kúpeľní máte na výber z elegantných dverí tzv. pantové - otočné, dvere sa otvárajú do priestoru, príp. u otočných profilov smerom dnu aj von, a otočné - pivotové, ktoré majú jednoduchý a nezničiteľný systém otvárania dverí. Rámy sprchových dverí s bezrámovou konštrukciou, ktorá je zložená iba z bezpečnostných skiel a pántov, polrámové konštrukcie bez zvislých vnútorných profilov a rámové sprchové kúty, ktorých sklá sú zasadené do obvodovej konštrukcie.

UMÝVADLÁ

Ideálne umývadlo je priestranné, podľa možnosti hlbšie, neobmedzuje v priestore, s dostatkom odkladacích plôch pre mydlo a pohár so zubnými kefkami.
Odolný keramický materiál umývadla, ktorý sa dá jednoducho udržuje a dizajnovo nám vyhovuje. Uprednostnite skôr oválny a oblý tvar pred hranatým, v ktorom sa mydlová špina viac zachytáva. Umývadlo, môžeme mať voľne umiestnené na konzolách, v tvare misky na doske alebo oblé na skrinke, či zabudované do nej. Skrinky sú vždy voľne stojace, pripevnené do steny. Pred umývadlom musíme mať aspoň 65 centimetrov. Nie sme takí bohatí, aby sme kupovali lacné veci...sanitárnu výbavu kupujte podľa jedného dizajnu a nie lacnú.

TOALETA, BIDET, BIDETOVÁ SPRCHA

Ak ste rodina s deťmi, zachovajte si samostatné WC, je to praktickejšie. Pred záchodom a bidetom potrebujete aspoň 50 centimetrov na nohy. Viac miesta získate podomietkovým splachovaním toalety v zúženom prevedení. WC môžete ukotviť do steny alebo postaviť na podlahu. V stene umiestená toaletná misa sa jednoduchšie hygienicky udržuje. Pre vylepšenie komfortu sa a ju nás čoraz častejšie montujú bidety, v stiesnených priestoroch bidetové sprchy.

Užitočné rady na záver

Pri celkovej rekonštrukcii si nechajte poradiť odborníkmi ohľadne výšky umiestenia vane, vaničky, umývadla a skriniek.
Zabezpečte si pri rekonštrukcii nové, kvalitné vetranie formou vetráku alebo otvoru v stene do chodby alebo miestností s oknom. Ochránite sa pred plesňami. Použite rebríkové radiátory, sú estetické a zároveň vysušia vlhké uteráky.
Posuvné či rolovacie dvierka na skrinkách šetria miesto.
Majte dostatočne prístupne zrkadlo, ocenia to hlavne ženy pri mejkape a muži pri holení. Zrkadlo umiestnene po celej šírke zväčšuje opticky priestor.
Lampy a svetlá musia spĺňať normu pre použite v kúpeľniach. Pri žiarovke zvoľte studený odtieň.
Elektrické zásuvky musí inštalovať odborník na elektriku. Nezanedbateľné sú rozostupy zásuviek a vypínačov od zdroja vody a prúdové chrániče.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.