Slnko ako elektráreň

Zásoby fosílnych palív nie sú nekonečné, a neustále sa hľadajú alternatívne riešenia zdrojov elektrickej energie. A pritom máme jeden nevyčerpateľný zdroj k dispozícii.

Stačí sa pozrieť na oblohu, a tam nám denne svieti. Slnko. Pomocou jeho žiarenia vieme získavať elektrickú energiu aj pre našu dennú potrebu. Solárnu elektráreň si môžeme nosiť vo vrecku, alebo ju môžeme mať inštalovanú na streche domu.

Elektráreň do vrecka 

Malá solárna elektráreň. Aj tak sa dajú nazvať solárne nabíjačky na mobil. Je to malé zariadenie, ktoré sa skladá z malých solárnych panelov, vďaka ktorým je možné dobíjať mobilný telefón. Solárnu nabíjačku stačí umiestniť na slnečné miesto, pripojiť mobil, a batéria v mobile sa dobíja. Môžeme si vybrať z malých prenosných nabíjačiek, alebo väčších, zložených z niekoľkých panelov. Takéto väčšie však majú zložené stále rozmer malého tabletu, takže nie je problém s prenášaním v taške alebo batohu. Výhodné sú napríklad na turistike, kde ich rozložené je možné pripevniť na batoh, a počas chôdze dobíjať mobil. Výkonnejšie nabíjačky dokážu nabíjať aj väčšie zariadenia, ako sú tablety alebo notebooky. Solárne nabíjačky môžu byť konštruované tak, že v jednom zariadení máme nabíjačku aj batériu, takže na slnku sa dobíja vnútorná batéria, a touto potom môžeme nabíjať mobil v čase, keď to potrebujeme, aj bez slnka. Solárne nabíjačky môžu byť kombinované s externou powerbankou, takže zásobu energie budeme mať stále k dispozícii.

solarna nabijacka 2

Solárna nabíjačka Xtorm Lava

Fotovoltaika pre chatu a záhradu

Solárne panely môžu dodávať aj viac energie. Fotovoltaický panel prešiel veľkým vývojom, za posledné obdobie bola zvýšená účinnosť a dokáže počas slnečných dní dobíjať solárne batérie. Menšie ostrovné systémy sú vhodné pre karavan a kemping, veľmi vhodné sú pre chatárov a záhradkárov. Takéto systémy nie sú využívané denne s vysokým odberom elektrickej energie, preto môžu byť batérie dobíjané dlhšie počas neprítomnosti. Umožňujú získať dostatok energie v batériách pre víkendové využívanie chaty, záhrady. Preto riešenie ostrovného systému nie je nákladné, a umožňuje využívanie elektrickej energie tam, kde nie je bežný verejný elektrický rozvod. Využitie solárnych ostrovných systémov je možné aj ako doplnkový zdroj elektrickej energie tam, kde sa verejný elektrický rozvod využíva, a umožňuje znížiť náklady na bývanie.

solar panel 3

Solárny skladateľný panel 80W

Nezávislí vďaka slnku

Využiť slnko môžeme aj na zabezpečenie kompletnej spotreby elektrickej energie domácnosti. Fotovoltaické systémy dokážu pri správnom navrhnutí zabezpečiť dostatok elektriny, ktorá sa využíva na chod domácnosti. V batériách sa akumuluje denne dostatočné množstvo energie, aby si nikto v domácnosti nevšimol, že domácnosť nie je pripojená na verejnú elektrickú sieť, ale domácnosť je energeticky nezávislá. Fotovoltaika sa využíva aj na ohrev teplej vody. Nepotrebuje kvapalinu v solárnych paneloch, odpadajú problémy s výmenou kvapaliny, nie je potrebná energia navyše na ďalšie obehové čerpadlo, nie sú potrebné trubkové rozvody. Fotovoltaický ohrev vody funguje tak, že solárny panel sa pripája prakticky ku každému bojleru, čím sa znižujú náklady na inštaláciu, a prebytok elektrickej energie sa môže využiť ako záložný zdroj pre ďalšie elektrické zariadenia.

solar schema 4

Využívanie slnka ako zdroj elektrickej energie je cestou, ako znižovať náklady za účty na energiu, pomáha nám znižovať spotrebu dôležitých surovín, a umožňuje šetriť životné prostredie.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.