Vysávame, čistíme...

...a dávame čistiť: koberce. Nemajú radi prach, dym, emisie, vyparovaný olej, omrvinky a srsť domácich zvierat. Sú vďačným útočišťom roztočov.

>> Móda >> Aktuálne >> Vysávame, čistíme...

- Strihané a slučkové koberce treba zbavovať prachu a nečistôt vysávačom s rotujúcimi kefami. Hĺbkový spôsob čistenia môže mať tri podoby: 1. Suchú, t.j. použitím špeciálneho čistiaceho prášku, ktorý na seba naviaže povrchovú nečistotu a následne sa z koberca odstráni vysávačom. 2. Mokrú, t.j. použitím čistiaceho prostriedku zmiešaného s vodou, ktorý sa vzápätí odstráni. 3. Polosuchú, t.j. použitím peny, ktorá rozpúšťa a vstrebáva nečistoty (maximálne dvakrát za rok).

- Nový koberec z prírodnej vlny by sa mal vysávať až po niekoľkých mesiacoch používania; z dôvodu "zašľapania", aby sa z neho neuvoľňovali vlákna. Približne po pol roku treba koberec obrátiť naruby, aby sa postupne uvoľnili nečistoty z lícnej strany. Po tejto fáze prichádza na rad vyklepanie (najlepšie na snehu) a "zotieranie" octovou vodou. Pri výbere čistiacich prostriedkov pozor(!) - vlnený koberec (obsahuje lanolín) sa ľahko vysuší a jeho vlákna sa začnú lámať.

- Škvrny na koberci treba čistiť ihneď po nehode. Znečistenie nikdy nerozotierajte a najskôr použite iba čistú vodu. Pivo dočistite technickým benzínom alebo alkoholom. Mastné škvrny a farby čistite technickým benzínom. Žuvačky postriekajte "ľadovým sprejom" a odlúpnite. Stopy po guličkovom pere odstráňte technickým benzínom. Čokoládu dočistite alkoholom. Škvrny od atramentu odstráňte vodou s prídavkom kyseliny citrónovej alebo liehom.

- Chemické či mechanické poškodenie celoplošného koberca môžete napraviť zaplátaním: natrite primerane veľký kus pevnej látky lepidlom, prilepte ho na rubovú stranu koberca a z lícnej strany vložte do vyrezaného otvoru "záplatu" vytvorenú z kobercových zvyškov.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.