Komáre prinášajú do Európy tropické choroby

Napísal Tomáš Chramosta 26. jún 2024

Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) varuje pred prudkým nárastom tropických chorôb v Európe. Počet prípadov horúčky dengue alebo západonílskej horúčky sa medziročne viac než strojnásobil, medzi hlavné prenášače patria komáre.

shutterstock_komar_culens_pipiens

Komár Culex pipiens prenášajúcí západonilskú horúčku, zdroj Shutterstock

Európski epidemiológovia predpovedajú, že v roku 2025 sa tieto choroby môžu bežne vyskytovať aj v strednej Európe vrátane niekoľkých regiónov na Slovensku. Ľudia podľa odborníkov podceňujú základy prevencie pre pobyt v prírode, zároveň sa môžu zamerať aj na interiér.

Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) hlási strmý nárast prípadov horúčky dengue. Minulého roku štatistici registrovali takmer päťtisíc importovaných prípadov tejto tropickej choroby, v roku 2022 to bolo pritom iba o trochu viac ako tisícpäťsto. Hlavným prenášačom týchto chorôb sú podľa epidemiológov komáre – ich bodnutie môže okrem horúčky dengue spôsobiť prenos vírusu zika alebo preniesť na človeka západonílsku horúčku.

Bežný výskyt chorôb hrozí v strednej Európe už v budúcom roku

Okrem importovaných prípadov začínajú pribúdať aj počty lokálnej nákazy. V prvých mesiacoch tohto roka hlásilo niekoľko krajín výrazný nárast počtu importovaných prípadov horúčky dengue, čo by mohlo naznačovať, že v roku 2024 môžu byť počty ešte vyššie než v nedávnych rokoch. „V Európe už teraz môžeme pozorovať, ako zmena klímy vytvára priaznivejšie podmienky pre invazívne komáre, ktoré sa šíria do predtým nezasiahnutých oblastí a infikujú viac ľudí chorobami, ako je napríklad horúčka dengue. Početnejšie medzinárodné cestovanie z krajín s výskytom tejto choroby takisto zvýši riziko importovaných prípadov a nevyhnutne tiež počet lokálnych ohnísk,“ hovorí Andrea Ammonová, riaditeľka ECDC.

Čísla rastú aj v prípade západonílskej horúčky – choroba sa tak nezadržateľne blíži do miest, kde v minulosti nikdy predtým nebola. Podľa predikcie ECDC by sa v roku 2025 mohla táto choroba bežne vyskytovať v niektorých oblastiach aj na Slovensku. Európske úrady zaznamenali minulého roku 67 úmrtí, najviac ohrozená je veková skupina nad šesťdesiat rokov veku.

Prevencia? Repelent, vhodné oblečenie alebo siete do okien a dverí

K hlavným preventívnym opatreniam pre pobyt v prírode patrí nosenie oblečenia zakrývajúceho väčšinu tela alebo použitie moskytiéry, doplnené o aplikáciu kvalitného repelentu proti komárom. „Prvoradý význam majú osobné ochranné opatrenia, včasné odhalenie prípadov, dohľad a osvetová činnosť,“ tvrdí Ammonová. Verejnosť podľa šéfky strediska tieto informácie buď nemá, alebo opatrenia nevyužíva, pretože potenciálnu hrozbu chorôb prenášaných komármi podceňuje.

Bodavý hmyz neradno podceňovať ani vo vonkajšom prostredí, ani v interiéri. Pre vnútorné priestory odporúča ECDC používanie okenných a dverových sietí proti hmyzu. Okrem hrozby tropickej choroby a zdravotných rizík pre alergikov môže komár, osa alebo iba mucha narušiť napríklad aj spánok. Najúčinnejším spôsobom, ako sa pred nepozvanou návštevou chrániť, je podľa odborníkov sieť do okien a dverí. „Pri sieťach do okien alebo posuvných dverách ľudia nemusia riešiť dennú hodinu alebo či majú vnútri rozsvietené. Oproti fľaštičkám do chemických odpudzovačov, ktoré vydržia funkčné maximálne štvrť roka, majú mnohonásobne vyššiu životnosť a ich prevádzka nič nestojí,“ opisuje Petr Přichystal zo spoločnosti Lomax.

lomax_siet_624

Sieť proti hmyzu, zdroj Lomax

Plisovaná sieť ako ideálna voľba pre pestovateľov kvetín

Hmyz v letnom období typicky priťahujú kvetiny umiestnené do zimnej záhrady, na terasu alebo do bezprostrednej blízkosti francúzskeho okna. Pre milovníkov flóry odborníci odporúčajú plisovanú dverovú sieť. „Dve odsuvné vrstvy sú skladané proti sebe a vytvárajú nepriepustnú oponu. Je to ideálny variant v prípade, že je v dome potrebný bezbariérový prístup, drážky sú totiž zapustené do zeme,“ vysvetľuje Přichystal. Nevýhodou posuvných sietí môže v niektorých prípadoch byť skutočnosť, že na inštaláciu a bezproblémový chod potrebujú úplne rovnú plochu.

Ochranné siete proti hmyzu by mali plniť predovšetkým praktickú funkciu. Rovnako ako v prípade vonkajších žalúzií či vonkajších roliet je pritom potrebné pri ich výbere brať ohľad na to, kam ich umiestniť. A to aj z estetického hľadiska. „Ich rámy sú väčšinou vizuálne neutrálne a pomerne ľahko sa dajú spárovať s oknami alebo balkónovými dvermi. Napríklad rolovaciu sieť zviniete k zemi tak, že ju nie je vôbec vidieť alebo je integrovaná priamo do vonkajších roliet. Na zimu tak nie je potrebné skladať celý rám,“ uzatvára Přichystal.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.