Umenie stolovania s ASKO – NÁBYTOK

Napísal ASKO – NÁBYTOK 09. apríl 2024

Stolovanie nie je len o konzumácii jedla, je to rituál spojený s pohostinnosťou, eleganciou a komunikáciou. Od výberu nábytku a servisu po dodržiavanie etikety stolovania, každý prvok má svoj význam, ktorý prispieva k celkovému zážitku.

Pri stolovaní sa stávame súčasťou tradície, ktorá pretrváva po stáročia, v kombinácii s modernými interiérovými prvkami. Na odporúčanie, ako tieto dva elementy čo najlepšie skĺbiť, sme sa spýtali v ASKO - NÁBYTOK.

0_asko_nabytok_424

Jedálenský stôl Alfred, 249,90 €. Stolička Gesa, 139.90 €.

Elegancia a funkcionalita vo výbere nábytku

Keď premýšľame o stolovaní, nábytok zohráva kľúčovú úlohu. Nielenže by mal byť esteticky príjemný, ale aj funkčný a pohodlný. „Stoly a stoličky sú centrálnymi prvkami každej jedálne. Zvoľte stôl, ktorý zodpovedá počtu rodinných príslušníkov, prípadne hostí, ktorí vás pravidelne navštevujú, a zároveň sa zmestí do priestoru miestnosti. Pri výbere stoličiek myslite na pohodlie, ergonómiu a dizajn, ktorý ladí s celkovým štýlom,“ hovorí Andrea Štěpánová, marketingová riaditeľka spoločnosti ASKO – NÁBYTOK.

1_asko_nabytok_424

Nábytková zostava Göteborg

Krása tkvie v detaile

Jedálenský servis tiež zohráva dôležitú úlohu pri stolovaní. Napríklad, veľké podkladové taniere aranžované na slávnostných hostinách ležia na stole po celú dobu stolovania a kladú sa na ne malé plátené obrúsky, aby o seba taniere necinkali. Misky, taniere, príbory a poháre nielenže slúžia na servírovanie jedla a nápojov, ale tiež pridávajú estetickú hodnotu k celkovému dojmu. Zvoľte kvalitný servis, ktorý bude ladiť s vašim štýlom a podčiarkne eleganciu stolovania. „Nebojte sa experimentovať s rôznymi druhmi porcelánu, skla a stolných textílií, ktoré môžu dodať jedálenskému stolu osobitý šarm. Dekoratívne predmety by vždy mali byť z porcelánu, skla či mramoru. Plastové odporúčam radšej vynechať,“ dopĺňa Andrea Štěpánová, marketingová riaditeľka spoločnosti ASKO - NÁBYTOK. Pozor tiež na príliš aromatické kvety, ktoré na chuti do jedla veľmi nepridajú.

2_asko_nabytok_424

Jedálenský servis Nizza, 119,90 €. Kávový servis Isabella, 79,90 €. Kávový servis Amelie, 37,99 €.

Praktické rady pre údržbu

Pri stolovaní je dôležité myslieť aj na praktické aspekty. Voľba materiálov pre stolovanie môže ovplyvniť jeho údržbu. Napríklad odolný porcelán, ktorý je ľahký na údržbu, a nerezové príbory môžu uľahčiť upratovanie po hostine. Pri výbere textílií na stôl dajte prednosť materiálom, ktoré sú odolné voči škvrnám a dajú sa ľahko prať či čistiť. Napríklad obrus by mal mať buď bielu alebo svetlú farbu, aby neodvádzal pozornosť. O to viac je dôležité voliť odolný a ľahko prateľný materiál. A dôležité upozornenie, riad umývajte vždy až hostia odídu, v opačnom prípade to voči nim pôsobí nezdvorilo.

3_asko_nabytok_424

Obrus ruže, 12,49 €. Sada podtáciek Tan-go, 2,29 €. Prestieranie Tondo, 2,69 €.

Etiketa stolovania: Pravidlá a tradície

Etiketa stolovania je súbor pravidiel a tradícií, ktoré určujú správne správanie pri stole. Jedným z najdôležitejších prvkov je usadenie hostí, ktoré je nutné vždy premiešať – ani manželia by nemali sedieť vedľa seba, okrem manželského páru hostiteľov. Hostiteľ by mal logicky vidieť na vstupné dvere. Ženu usadíme po pravici hostiteľa, muža naopak po pravici hostiteľky. Prvá si sadá hostiteľka, nasleduje manželka hosťa, hosť až napokon hostiteľ. Hostiteľka zahajuje stolovanie tým, že vezme do rúk príbor. Každý detail má svoj význam, od výberu nábytku a servisu až po dodržiavanie etikety stolovania. Pamätajte však, že stolovanie by malo byť predovšetkým zábavné a príjemné pre všetkých hostí. S tipmi a radami od ASKO – NÁBYTOK však netrafíte vedľa!

 Zdroj foto: ASKO - NÁBYTOK

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.