Chyby, ktorých sa dopúšťame pri starostlivosti o práčku

Súčasťou každej jednej kúpeľne je práčka. Aj keď vo viacerých moderných domácnostiach sa kedysi právalo ručne, dnes sa všetko perie v práčke. Dokonca sa začínajú vo veľkom využívať aj sušičky. Akých chýb sa ale dopúšťame pri starostlivosti o práčku?

pracka 19

Nevyplachujeme zásobníky 

Zašpinené zásobníky na tekutý prášok na pranie a zásobník na aviváž dokážete len ťažko dôkladne poumývať. Viaceré gazdinky zabúdajú na čistenie zásobníkov a po pár mesiacoch majú zašpinený celý zásobník, ktorý nie a nie vyčistiť.

Keď sa pokazí ohrievacie teleso, stačí kúpiť funkčné ohrievacie teleso v náhradných dieloch. Keď si ale necháte znehodnotiť zásobník, takýto už nezoženiete.

Odporúčame vám preto vždy po každom praní vytiahnuť zásobník, vypláchnuť ho čistou vodou (môžete tam mať ešte zvyšky prachu a aviváže), následne povytierať suchou švédskou utierkou a potom nechať vyschnúť na vzdušnom mieste.

Nečistíme bubon

Zapáchajúca bielizeň je dielom zanedbania čistenia bubna práčky. Čistite preto bubon v pravidelných intervaloch. Všetko závisí od prania, ako často periete. Ak periete každý druhý deň, resp. každý, je potrebné čistiť bubon kvalitnými prípravkami z drogérie. Ak nechcete dávať chémiu, odporúčame sódu bikarbónu, ocot, ale aj kypriaci prášok do pečiva.

Ak sa obávate znehodnotenia práčky, obavy majte skôr z pokazenia čerpadla. Dá sa však kúpiť lacnejšie čerpadlo do práčky s dlhou životnosťou, teda náhradné čerpadlo do práčky.

Prádlo neobraciame

Niektoré ženy zabúdajú obracať oblečenie. Klasické oblečenie bez zipsov by ani tak nevadilo, horšie je to v prípade oblečenia so zipsami. Ak nechcete mať vnútro bubna práčky doškriabané, odporúčame obracať oblečenie so zipsom. Zips musí byť zapnutý, inak by ste riskovali, že vám počas prania zips znehodnotí ostatné oblečenie, ktoré máte v práčke.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.