Dizajn od Arada

Ron Arad bol v tomto roku vyhlásený za dizajnéra roku a patrí medzi známu svetovú generáciu dizajnérov tohto storočia ako sú Philipp Starck, Marc Newson a iní.

>> Móda >> Aktuálne >> Dizajn od Arada

Narodil sa v umeleckej rodine v Tel Avive v roku 1951. Zo začiatku študoval v Jeruzaleme, neskôr prešiel do Londýna na štúdium architektúry. V Londýne zostal aj pracovať. Neskôr si so spoločníkom založil štúdio na výrobu nábytku a interiérového dizajnu One Off a v roku 1989 sa osamostatnil. Okrem vlastnej tvorby sa snaží svoje skúsenosti predať aj ako pedagóg. Rozsah tvorby je veľmi široký, ako autora ho nájdete v architektúre (hotel v Madride Peurto America), návrhy reproduktorov, gramofón Concrete stereo až po najznámejšie nábytkové návrhy.

Ako dizajnér navrhuje pre známe spoločnosti ako je Vitra, Moroso, Kartell a Swarovski. Jeho návrhy nábytku sú originálne, kovové prvky, ktoré používa evokujú sochy. Asi najobľúbenejším materiálom Arada je asi kov – železo, hliník, oceľ. Popri ňom sa uplatní sklo, betón ale aj drevo.
V začiatkoch svojej kariéry sa dal inšpirovať jednoduchosťou lešenia a inými jednoduchými stavebnými prvkami, z ktorýho neskôr jeho návrhy vychádzali. Bolo to obdobie minimalizmu, kde je často použitý materiál ako trubky, pletivo v kombinácii s high- tech materiálmi. Trubky použil v prvom kresle Rocking Chair a Rover Chair.

Najslávnejšie kreslo navrhol pre spoločnosť Vitra . Ide o kreslo vytvorené zo štyroch oceľových plátov Tempered Chair. Prvky minimalizmu uplatňuje pre spoločnosť Kartell, ide napríklad o regál z farebných plastov. Farebné kresielka Little Albert and Victoria sú žijúcou legendou, vyrobené sú z polyetylenu pre spoločnosť Moroso, podobne ako aj kolekcia Spring.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.