Rady pre spotrebiteľa

O základných princípoch nákupu, na ktorom neprerobíme, sme sa porozprávali s Ing. Zdeňkom Müllerom, vedúcim obchodnej divízie Isolit BRAVO.

Často nakupujeme zbytočnosti, pričom existujú spotrebiče, o ktorých neuvažujeme, ale vedeli by nám poskytnúť veľkú službu...
Aj "zbytočnosti" môžu urobiť radosť. Človek by si mal občas urobiť radosť niečím novým, čo mu spríjemní život. Napríklad rýchlovarnou kanvicou, sendvičovačom alebo hriankovačom v pekných farbách, ktoré ladia s interiérom. Pohodlie prináša aj kvalitný vysávač, ventilátor, teplovzdušný konvektor, sušička ovocia... Pri kúpe spotrebičov treba myslieť tak na funkčnosť (to je najdôležitejšie), ako aj na design, ktorý vyvoláva príjemný pocit. Okrem toho niektoré spotrebiče dokážu prekvapiť: za zdanlivou jednostrannosťou použitia sa často skrýva viacero možností.

Veľkú úlohu teda zohráva informovanosť...
Najlepšie informácie o výrobku sa získavajú u ľudí, ktorí majú s konkrétnym spotrebičom skúsenosti. Pri nákupe však platí: nenechajte sa zahnať do kúta vlastným pocitom, že obťažujete veľkým množstvom otázok! Pýtajte sa a vyberajte si. Veľmi dôležitá je tiež informácia o zabezpečení dostupného servisu.

Ceny spotrebičov klesajú. Vyplatí sa ešte nejaký čas s nákupom počkať?
Myslím si, že očakávanie ďalšieho poklesu cien je už len utópia. Európske zákony vedú výrobcov a dovozcov k zaisteniu spätného odberu spotrebičov a k ich racionálnej likvidácii (podobne ako pri papierovom odpade alebo obaloch), čo sa premietne aj do cien.

Viacfunkčnosť niektorých spotrebičov je niekedy veľmi nápaditá. Vyplatí sa kupovať takéto výrobky? Nie je multifunkčnosť na úkor kvality?
Áno, je to skutočne tak. Viacfunkčnosť je v mnohých prípadoch na úkor jednej z ponúkaných funkcií. Nie je to však pravidlom. Záleží na tom, v čom tá deklarovaná viacfunkčnosť spočíva. Nesmieme sa preto nechať ohúriť, ale ani odradiť, veď niekoľko dobre skombinovaných funkcií môže priniesť vysokú spokojnosť užívateľa.

Vládne tendencia zmenšovať spotrebiče. Je v tomto prípade menej viac?
Pri kuchynských spotrebičoch to vlastne nie je možné - hrianka alebo sendvič musia mať určitú veľkosť... Zmenšovanie elektroniky je však dané objavovaním stále menších a výkonnejších čipov. Niektoré spotrebiče sa teda zmenšujú, ale zostávajú výkonné, prípadne sa ich výkon zvyšuje.

Vyplatí sa kupovať sezónne spotrebiče (ventilátory, teplovzdušné konvektory...) v sezóne alebo naopak?
V sezóne sú ceny takýchto spotrebičov zvyčajne vyššie; po sezóne sa ich predajne zbavujú formou zliav, pretože prichádza na rad iný sezónny tovar. Vo väčších predajniach sú však ceny sezónnych výrobkov ustálené.

Pri všetkých spotrebičoch je dôležitý výkon...
Napríklad výkon rýchlovarnej kanvice súvisí s rýchlosťou varu a najčastejšie je to okolo 2000 W. Cestovné kanvice a kanvice s malým objemom (0,50 litra - 0,75 litra) majú výkon okolo 1100 W, čím sa dĺžka varu predlžuje na dvojnásobok. Ventilátor má výkon adekvátny priemeru vrtule. Sendvičovače a hriankovače, ktoré pracujú na báze vyhrievania, výkon príliš neovplyvňuje. Mixér by však mal mať výkon nad 200 W - záleží na technickom riešení prevodov, pretože ide o točivý spotrebič.

Existujú typy spotrebičov s vysokým výkonom a malou spotrebou elektrického prúdu?
Výrobcovia sa snažia chod spotrebičov maximálne zefektívniť a tak neustále znižujú energetickú spotrebu a zvyšujú výkon. Týka sa to predovšetkým sporákov, práčiek, chladničiek a umývačiek, teda dlhodobo slúžiacich spotrebičov. Pri malých spotrebičoch to nie až také dôležité.

V domácnosti s deťmi je dôležitá aj otázka zvýšenej bezpečnosti...
Máloktorý spotrebič sa dá zaistiť pred zvedavými deťmi. Niektoré spotrebiče však majú bezpečnostnú poistku voči vonkajšiemu prehriatiu alebo bezpečnostný uzáver brániaci otvoreniu počas prevádzky.

Pri spotrebičoch ako je elektrická zubná kefka môže užívateľa ohroziť elektrický prúd? Určite nie. Spotrebiče tohto typu sú vodotesne istené.

Celková nálada spotrebiteľov sa zlepšuje aj vďaka dlhšej záručnej dobe...
Áno, je to tak. Je však veľmi dôležité nakupovať značkové spotrebiče, ktoré majú zaistený dobrý a rýchly servis.

Čo by podľa vás nemalo chýbať v žiadnej domácnosti?
Vyplatí sa mať napríklad sendvičovač alebo hriankovač pre rýchle občerstvenie. A zíde sa aj malý ručný mixér na rýchlu prípravu nejakej maškrty.

Ktorý spotrebič je vo vašej domácnosti najdôležitejší?
Rýchlovarná kanvica, vďaka ktorej neplatíme veľké sumy za plyn, pretože káva a čaj sú u nás obľúbené nápoje. Ráno a niekedy aj večer je to sendvičovač. A pri víkendovom upratovaní už netrpím, keď vidím vysávač. No sú aj ďalšie spotrebiče, bez ktorých si domácnosť ani neviem predstaviť.

Ďakujeme za rozhovor.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.