Ako na predaj nehnuteľnosti

Svet predaja či kúpy nehnuteľností nie je taký jednoduchý, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Práve naopak. Skrýva v sebe mnoho úskalí, vyžaduje značnú dávku trpezlivosti a pevných nervov.


No predovšetkým by ste mali byť znalí problematiky, pretože vás môže kdekto dobehnúť. Pri predaji nehnuteľnosti existuje určitá postupnosť krokov, ktoré pozná každý dobrý realitný maklér. A odteraz aj vy.

Desatoro úspešného predaja nehnuteľnosti

1. Stanovte správnu cenu
2. Vyberte spôsob predaja
3. Pripravte dokonalé podmienky na obhliadku
4. Správne potvrďte záujem kupujúceho
5. Pripravte zmluvu o budúcej zmluve
6. Vyberte bezpečný spôsob platby
7. Dohodnite sa na podmienkach kúpnej zmluvy
8. Zvládnite katastrálne konanie
9. Odovzdajte nehnuteľnosť načas a v dohodnutom stave
10. Pogratulujte si, že ste predaj úspešne zvládli

Cena je základ

Prvým a najdôležitejším krokom je stanovenie správnej ceny. Ak ste sa rozhodli nevyužiť služby realitnej kancelárie, na inzertných portáloch si vyhľadajte podobné nehnuteľnosti, ako je tá vaša. Predajnú cenu stanovte spriemerovaním asi piatich najlacnejších ponúk. Buďte maximálne objektívni a porovnávajte len nehnuteľnosti s podobnými parametrami a stavom rekonštrukcie.

Spôsob predaja

Môžete si vybrať až z 3 možností. Využijete služby realitnej kancelárie, nehnuteľnosť sa pokúsite predať sami alebo je tu posledná  možnosť – priamy výkup. Ide o menej známy spôsob predaja nehnuteľnosti, no ak vás tlačí čas, o to atraktívnejší. Vašu nehnuteľnosť jednoducho odkúpi spoločnosť, ktorá sa týmito službami zaoberá a nemusíte riešiť žiadne inzeráty, obhliadky ani úvery. „Priamy výkup je naozaj rýchly spôsob predaja, kedy predávajúci dostane svoje peniaze bez zdĺhavého čakania. Nevýhodou je len nižšia cena. Výkupná spoločnosť zaplatí približne 85% z tej trhovej,“ objasňuje Marek Grajcarík, majiteľ portálu TopReality.sk.

Dobrý maklér sa pozná

Ak s predajom nehnuteľností nemáte veľké skúsenosti, nechajte to radšej na profesionálov. Rozhodne však predaj nezverte hneď prvému maklérovi, ktorý sa objaví. Vyberte si takého, z ktorého máte celkovo dobrý dojem. Pretože rovnako tak bude pôsobiť aj na potenciálnych kupcov, ktorí prídu na obhliadku. Aby ste sa uistili, že ide o makléra profesionála, položte mu pár základných otázok. Napríklad, čo si myslí o predajnej cene či ju odporúča znížiť alebo zvýšiť alebo akú predajnú stratégiu zvolí. Pokiaľ s odpoveďami neváha a vy máte z jeho rozprávania dobrý pocit, neváhajte a vyberte si ho.

Pýtate sa, čo budú stáť služby realitného makléra?  Neexistuje niečo ako jednotný sadzobník realitných kancelárií, ale provízia sa väčšinou pohybuje na úrovni 3-5% z predajnej ceny. V každom prípade si podmienky vyjasnite vopred. Môžete si napríklad dohodnúť, že ak nehnuteľnosť predá za dobrú cenu, provízia bude vyššia a naopak.

Samostatný predaj

Keďže dnes je už takmer všetko na webe, rovnako je to aj s inzerátmi na predaj či kúpu nehnuteľností. Zistite si, ktoré dva až tri internetové portály so zameraním na reality sú najsilnejšie a podajte si inzerát. Dajte si záležať na titulku, texte a samozrejme fotografiách. Uveďte čo najviac technických informácií, vyzdvihnite pozitíva, no ak existujú aj závažné nedostatky, nezatajujte ich. Vyhnete sa tak zbytočným obhliadkam a konfrontácii so sklamanými záujemcami.

Dobrý inzerát musí mať okrem pravdivých informácií aj kvalitné fotografie. Mali by byť dostatočne svetlé, preto foťte radšej cez deň a rozsvieťte všetky svetlá. Keď si potenciálny kupca bude prehliadať váš inzerát, z fotografií by mal cítiť pozitívnu energiu, aby si vedel jednoducho predstaviť, ako vo vašom byte či dome býva.

Obhliadka

Máte dohovorenú obhliadku, inzerát teda zaujal. Zaznamenali ste prvý malý úspech. Skôr, ako príde potenciálny kupec k vám, poupratujte, vyvetrajte a zabezpečte dostatok svetla. Ani príjemná vôňa nie je na škodu, nie však prisilná, tá by mohla pôsobiť viac rušivo ako nápomocne.

Buďte príjemní, vhodne oblečení a na otázky záujemcu odpovedajte pravdivo. Ak nepoznáte odpoveď, dohodnite sa, že odpoviete najneskôr do 48 hodín. „Je nepísaným pravidlom, že každých 48 hodín po obhliadke sa pravdepodobnosť kúpy zníži o polovicu,“ hovorí expert na reality.

Potvrdenie záujmu

Kupec vám zavolal, že nehnuteľnosť berie. Viete, aký je ďalší postup? Ak využívate služby realitnej kancelárie, kompletný právny servis zastreší ona a vy len čakáte na peniaze z predaja. Pokiaľ predávate sami, je to o čosi zložitejšie. „Najprv treba uzatvoriť Zmluvu o budúcej zmluve, ktorá zaväzuje oboch účastníkov uzatvoriť Kúpnu zmluvu k určitému dátumu a za určitých podmienok,“ vysvetľuje Grajcarík. V prípade, že sa tak nestane, zaplatí pokutu tá strana, ktorá zapríčinila neuzatvorenie kúpnej zmluvy. Obe zmluvy dnes možno jednoducho získať na internete za rozumnú cenu a vyhnete sa tak jednaniu s právnikmi.

Kúpa a spôsob platenia

Najjednoduchšia je platba v hotovosti, respektíve na bankový účet. Tento krok sa nezaobíde bez Notárskej úschovy alebo bankovej vinkulácie. V obidvoch prípadoch kupujúci pred podpisom zmluvy vloží potrebnú čiastku na špeciálny účet, kde bude čiastka uzamknutá do splnenia dohodnutých podmienok. Peniaze získa predávajúci v tom momente, kedy je notárovi predložený list vlastníctva, kde už je ako majiteľ nehnuteľnosti zapísaný kupujúci.

Odovzdanie nehnuteľnosti

Ak je všetko vybavené, podpísané, pripravené,  môže dôjsť k odovzdaniu nehnuteľnosti. V kúpnej zmluve býva stanovené, koľko času na to máte. Zvyčajne je to 30 dní od zaplatenia celej sumy po odovzdanie nehnuteľnosti novému majiteľovi. Nasleduje odovzdávacia obhliadka, na ktorej sa spíše tzv. odovzdávací protokol, kde sa opíšu aktuálne stavy vodomeru, elektromeru, prípadne plynomeru a výrobné čísla meračov. Stačí už len odovzdať kľúče a môžete si pogratulovať. Predaj nehnuteľnosti máte úspešne za sebou.

Zdroj: www.remaster.sk; www.topreality.sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.