Dobré spanie

Pre kvalitný spánok je dôležitá psychická pohoda, zdravie, kvalitná postel a jej hygiena.

 

Počas spánku telo vylučuje rôzne látky, ktoré vytvárajú živnú pôdu pre rôzne organizmy a popri tom človek za jednu noc vypotí v priemere ¾ litra telesnej vlhkosti. Aby ste sa vyhli týmto nežiadúcim dopadom zvoľte si lôžko s lamelovým či bodovým roštom a vhodný matrac, ktorý má „dýchať“. Zároveň si treba uvedomiť, že aj matrace majú svoju životnosť a po termíne životnosti ich treba vymeniť.

Roztoče sa živia ľudskými lupinami a kožným odpadom. Sú to drobné asi tretinu milimetra dlhé článkovce, voľným okom neviditeľné. Ich živná pôda je najviac v matracoch, vankúšoch,  dekách ako aj v čalúnenom nábytku, kobercoch a ťažkých závesoch. Roztočom prospieva telesná teplota, vlhkosť a dostatok potravy. Okrem kožného odpadu sa živia aj mikroskopickými plesňami, ktoré sa v tomto prostredí taktiež vyskytujú. V jednom grame prachu z matraca sa môže nachádzať 2000 až 15 000 roztočov.

 

Hygiena a roztoče

Posteľnú bielizeň ako aj poťahy zbavíte od roztočov až pri teplote nad 55°C a vyššie. Každý deň posteľ aj izbu vyvetrajte a až potom ju zastieľajte. Pre spálňu je ideálna teplota do 20°C a pri relatívnej vlhkosti 40-50 %. Matrace pravidelne vysávajte (aspoň raz za 14 dní) a plachty či poťahy vymieňajte.  Poťahy sú najlepšie z bavlny a prírodných tkanín, ktoré znesú vyššiu teplotu pri praní.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.