Úrazy detí v domácnosti

Až štyridsať percent detských úrazov sa stane v domácom prostredí, vyplýva to zo štatistík Národného centra zdravotníckych informácií SR. Medzi najčastejšie poranenia patria pády, popáleniny alebo zranenia spôsobené úderom.

freepik_children_0523

Zdroj foto: Freepik

Okrem týchto častých a známych rizík ale môžu byť nebezpeční aj niektorí pomocníci v domácnosti, ako napríklad umývačka alebo ovládanie žalúzií.

Národné centrum zdravotníckych informácií vydalo v máji minulého roka obsiahlu správu o úrazovosti detí a mladistvých do 18 rokov. Jej záver môže byť pre mnohých rodičov znepokojivý – najčastejšie sa ich potomkovia zrania doma. Podiel takýchto úrazov, ktoré viedli k hospitalizácii tých najmenších, dosahuje podľa NCZI 40,8 percenta. V ohrození sú viac chlapci ako dievčatá, rozdiel medzi počtom prípadov je približne 30 percent. Medzi typickú oblasť poranenia patrí pohybové ústrojenstvo, teda najmä končatiny a krčná chrbtica, vinou pádu sú často zasiahnuté tiež vnútorné orgány mladistvých.

Všetko tak nasvedčuje tomu, že sa slovenské deti zrania častejšie v spálni či obývačke ako napríklad na cestách. S príchodom teplých mesiacov a príjemnejšieho počasia sa potom riziko nešťastných nehôd znásobuje. Podľa dát NCZI sa deti najčastejšie porania v období medzi májom a augustom, v zimných mesiacoch potom úrazov výrazne ubúda. Na čo si teda dať v domácnosti pozor?

Nože patria do najvyššej poličky 

Drvivo najčastejšou príčinou úrazu je podľa štatistikov pád, tvorí až 72 percent všetkých prípadov poranení s nutným pobytom v nemocnici. Rodičia preto obvykle zabezpečia schody ohrádkou, polepia nábytok gumovými chráničmi rohov a na skrinky s čistiacimi prostriedkami pripevnia detskú poistku. Často ale zabúdajú na niektoré domáce spotrebiče.

Jedným z nich je umývačka, ktorá je dieťaťu na rozdiel od mikrovlnnej rúry či kanvice často na dosah. Príbory by preto nikdy nemali smerovať ostrou stranou hore. Väčšie nože by potom mali byť umiestnené čo najvyššie, aby sa k nim deti ľahko nedostali. Pokiaľ umývačka nemá poistku, ktorá by bránila možnosti otvorenia v polovici umývacieho cyklu a prípadnému opareniu, nemala by byť zapnutá v čase neprítomnosti dospelého človeka. „Pri používaní umývačky je vhodné skladovať umývacie tablety či gélové kapsuly mimo dosahu detí. Môže sa stať, že si ich pomýlia s cukríkmi, zvlášť pokiaľ majú žiarivé a pestré farby,“ vysvetlila detská lekárka Barbora Sedláčková.

Vonkajšie žalúzie chránia pred rizikom uškrtenia

Tieniaca technika sa vo väčšine domácností stala samozrejmosťou, a práve preto často rodičom nenapadne pozerať na niektoré jej varianty ako na možné riziko. Pre tých najmenších predstavuje veľké riziko ovládanie vnútorných žalúzií. Tie sa obvykle otvárajú a vyťahujú pomocou šnúrky či retiazky a hrozí, že sa nimi pri hre či nešťastnou náhodou dieťa uškrtí.

Toto riziko zohľadňuje aj norma ČSN EN 13 120, ktorá sa zaoberá bezpečnosťou detí pred uškrtením v nebezpečných slučkách. Preto v miestach, kam majú prístup deti od narodenia do 42 mesiacov, je nutné túto normu dodržiavať a mať žalúzie či rolety ovládané napríklad kľukou, ťahadlom či diaľkovým ovládačom,“ upozornil Petr Přichystal zo spoločnosti Lomax, ktorá sa zaoberá produkciou tieniacej techniky a garážových brán.

Bezpečnostná norma tiež tvrdí, že je dôležité šnúry nesplietať. Môže sa totiž vytvoriť slučka, do ktorej potom potomok nešťastnou náhodou strčí hlavu. Rodičia by tiež mali odstrániť postele aj akýkoľvek iný nábytok z blízkosti okna, aby deti na šnúru od žalúzií nedosiahli. Vhodným riešením je podľa Přichystala používanie vonkajších žalúzií. „Štandardne bývajú motorizované a ovládajú sa buď spínačmi na stene alebo diaľkovým ovládačom. Riziko uškrtenia teda nehrozí, vonkajší variant je navyše násobne účinnejší, eliminuje preto aj napríklad riziko prehriatia miestnosti či organizmu,“ dodal Přichystal.

Riziko nehody znižuje fotozávora

Vytvoriť doma deťom bezpečné prostredie, v ktorom sa môžu bez obáv hrať, vyžaduje čas a plánovanie. Rodičom s tým môžu okrem preventívnych programov pomôcť aj sami výrobcovia. Pri obstarávaní nového zariadenia či spotrebiča je dobré predajcu upozorniť na deti v domácnosti a siahnuť po výrobkoch spĺňajúcich najaktuálnejšie normy. Medzi moderné bezpečnostné riešenia, ktoré ochránia vaše deti aj vozidlá, patria snímače pri automatických bránach a garážových vrátach.

„V tomto prípade vždy odporúčame inštaláciu fotozávory. Pokiaľ sa vráta zatvárajú a do tohto priestoru vbehne omylom dieťa, vďaka prerušeniu dráhy lúča sa motor vrát zastaví a zaradí spätný chod. Akékoľvek riziko nehody tak eliminuje,“ oznámil Petr Přichystal zo spoločnosti Lomax. Toto riešenie je podľa neho pritom vhodné aj pre prípady, keď sa používateľ snaží vojsť do garáže autom či na motocykli vo chvíli, keď sa vráta už zatvárajú. „Nepokračujú tak v pohybe, ale naopak sa znovu otvoria, aby mal používateľ dostatok priestoru na vjazd,“ uzavrel Přichystal.

1 Komentár

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.