12 praktických tipov, ako vybrať posteľ

Posteľ je neoddeliteľnou súčasťou každej spálne a jej výber nie je dobré podceňovať. Na čo sa zamerať pri kúpe? Samozrejme, na jej vlastnosti. Aké sú tie rozhodujúce? Prečítajte si v nasledujúcich riadkoch.

shutterstock_1_120223

Zdroj obrázka: Scott-lee / Shutterstock.com

Tip 1: Materiály postelí

Jedným z faktorov, podľa ktorých sa dajú vyberať postele, sú materiály.

Na trhu existujú postele:

●      drevené,

●      kovové,

●      čalúnené.

Výber materiálu prispôsobte zariadeniu spálne a svojim preferenciám.

Tip 2: Rozmery postele

Okrem rozdelenia postelí podľa toho, z čoho sú vyrobené, ich môžeme deliť taktiež podľa veľkosti. Preferujete jednolôžkovú posteľ, dvojlôžkovú verziu alebo niečo medzi tým?  Napriek tomu, že veľká posteľ je pohodlná, počítajte s tým, že zaberie veľa miesta, a preto nie je vhodná do malej spálne.

Tip 3: Kontinentálna posteľ

Špeciálnym druhom postelí sú tie kontinentálne. Čo je kontinentálna posteľ a ako sa na nej spí? Ide o modernú verziu, ktorá spája matrac a základňu do jedného. Luxusné varianty bývajú podsvietené a polohovateľné. Aké sú ďalšie výhody kontinentálnych postelí? Sú pružné, vysoké a majú dlhú životnosť.

Tip 4: Ako vybrať výšku postele

Čo sa výšky týka, majte na pamäti, že čím ste starší, tým oceníte vyššiu posteľ aj matrac, pretože sa vám do nich bude ľahšie líhať, ale predovšetkým aj pohodlnejšie vstávať.

shutterstock_2_120223

Zdroj obrázka: New Africa / Shutterstock.com

Tip 5: Prečo nepodceniť priedušnosť

Nutnosťou pri zariaďovaní novej postele je taktiež kvalitný matrac. Ako vybrať matrac, aby vyhovoval vašim požiadavkám? Zamerajte sa na tuhosť matraca a jeho priedušnosť.

Tip 6: Nezabúdajte na praktickosť

Pri výbere majte na pamäti taktiež praktickosť. Najviditeľnejším prvkom postele je jej čelo. Uistite sa, že vami vybraná posteľ ladí s interiérom vašej spálne a nepôsobí rušivým dojmom.

Tip 7: Aký vysoký má byť matrac? Minimálne 13 centimetrov

Zamýšľali ste sa nad vhodnou výškou matraca? Výhody vysokých matracov sú úplne zrejmé – lepšie si poradia s vašou váhou a nepreležíte ich po prvom spánku. Pokiaľ vážite 70 kilogramov a viac, minimálna výška matraca je 13 centimetrov. Samozrejme, existujú aj výnimky. Kedy zvoliť nižší matrac? Keď nakupujete matrac do detskej postieľky.

Tip 8: Aký typ matraca zvoliť?

Okrem iného si musíte pri výbere zvoliť taktiež vhodný materiál.

Základné materiály matracov sú:

●      latex,

●      pena,

●      pružiny.

Každý typ matraca má svoje výhody aj nevýhody. Najlepší spôsob, ako teda nájsť ten perfektný, spočíva v tom, že si ich vyskúšate v predajni. Len tak prídete na to, na akom matraci sa vám leží najpohodlnejšie. Luxusné matrace by mali byť v dokonalej harmónii s vaším telom.

Tip 9: Ako zvoliť rozmer matraca?

Voľba rozmeru je jednoduchá – veľkosť matraca musí zodpovedať veľkosti postele a roštu. Menšie rozmery sa pohybujú v rozmedzí od 90 do 120 centimetrov na šírku, veľké matrace na dvojlôžkové postele môžu dosahovať šírky až 200 centimetrov.

shutterstock_3_120223

Zdroj obrázka: New Africa / Shutterstock.com

Tip 10: Kvalitná konštrukcia

Predtým ako si posteľ kúpite, uistite sa, že má pevnú konštrukciu, ktorú len tak niečo nepoloží. Musí byť stabilná, pevná a nijako sa nehýbať. Nechcete predsa, aby pri každom vašom otočení počas spánku posteľ škrípala alebo sa celá triasla.

Tip 11: Cena postele

Počítajte s tým, že kvalitná posteľ predstavuje investíciu. Čím kvalitnejšia, tým vyššia cena. To by vás však v žiadnom prípade nemalo odradiť. Zdravý a výdatný spánok je pre život nevyhnutný, a preto sa doň oplatí investovať.

Tip 12: Nepodceňujte výber posteľnej bielizne

Myslite taktiež na to, z akého materiálu je vyrobený váš vankúš, prikrývka aj posteľná bielizeň. V zime využívajte teplé materiály, v lete tie chladivejšie a priedušné.

Teraz už viete, ako vybrať kontinentálnu posteľ či ktorúkoľvek inú, čím sa riadiť pri voľbe materiálu, ako zvoliť rozmer matraca aj postele, a na čo si dať pozor.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.