Zariadenie 2v1: Obývacia izba s jedálňou. Ako prakticky vymedziť priestor?

Otvorené priestory dýchajú luxusom a sviežim moderným štýlom, preto niet divu, že sú v interiérovom dizajne tak obľúbené. Medzi najdôležitejšie miestnosti v dome patrí obývacia izba a jedáleň, ktoré sú centrom diania.

Ako prakticky vymedziť priestor medzi nimi a maximalizovať funkčnosť? Poradíme vám, ako si s touto výzvou poradiť.

Gauč ako rozdeľovník

Na rozdelenie jednotlivých funkčných častí - obývacej izby a jedálne, môžete použiť vašu kvalitnú pohovku. Vďaka jej strategickému umiestneniu bude zadná časť gauča fungovať ako efektívny predel a nenaruší myšlienku otvoreného pôdorysu.

1_1_22

Zdroj obrázku: Cinematographer / Shutterstock.com

Ako alternatívu môžete použiť iný výrazný kus nábytku, napríklad policovú zostavu, ktorá bude spĺňať aj dekoratívnu funkciu - umiestnite na ňu suveníry z vašich dobrodružných ciest, drobné umenie či knihy. Dajte však pozor, aby boli police stále dostatočne priehľadné, inak vytvoríte pomyselnú stenu.

Povedzte to farbami

Jednoduchým spôsobom je aj využitie rozdielnej farebnej palety pre obe časti, Ak ste skôr zástancom monochromatického štýlu, teda všetko chcete mať zladené v jednej farbe či jej tónoch, môžete použiť len pás moderne vyzerajúcej tapety alebo akcentovej steny v rovnakom odtieni, avšak za použitia výraznejšieho materiálu. Napríklad zakomponujte do otvoreného interiéru béžovej farby akcentovú stenu s imitáciou pieskovca, čím dosiahnete požadovaný efekt.

Zázračný koberec

Koberec dokáže v miestnosti hotové divy. Dodá farebný akcent, textúru, poskytuje výbornú tepelnú a zvukovú izoláciu, chráni kvalitnú podlahu a okrem iného dokáže definovať jednotlivé časti priestoru. Viete čo je ešte lepšie ako koberec? No predsa dva koberce. Jeden umiestnite pod dominantný prvok jedálne, teda pod jedálenský stôl a druhý pod pohovku, čím izbu vizuálne rozdelíte na dve separátne časti.

2_1_22

Zdroj obrázku: Pixel-Shot / Shutterstock.com

Odvážna kombinácia štýlov

Ďalším spôsobom je využitie dvoch rozdielnych štýlov. Táto metóda nie je však pre konzervatívne povahy, vyžaduje si trochu kreativity a nadhľadu. Kombinujte súčasné trendy s klasickými. Budú medzi sebou dokonale kontrastovať a vytvárať osobitú atmosféru pre každú časť. Napríklad moderné prvky v obývacej izbe (kožená pohovka, sklenený stolík a iné) s tradičným nábytkom v kuchyni (rustikálny jedálenský stôl s honosným prestieraním).

Sila osvetlenia

Osvetlenie dokáže zmeniť priestor bez toho, aby ste robili fyzické zásahy. Ovplyvňuje naše vnímanie a upriamuje pozornosť na konkrétne prvky či zóny, preto je vhodné použiť ho ako oddeľovač. Veľké priestory, ktoré používajú rovnaké svetlo na celej ploche môžu pôsobiť fádne. Funkčné zóny rozdeľte za pomoci rôznych svetelných inštalácií nad jedálenským stolom a sedacou súpravou v obývačke. Môžete tiež zvýrazniť niektoré časti, napríklad znížený stred stropu v obývacej časti s led podsvietením.

Štýlové zásteny a paravány

Využívanie paravánov a zásten je jedným z najjednoduchších spôsobov, ktorý sa využíva už dlhé roky. Kvalita prevedenia a rozmanitosť výberu je v súčasnosti na omnoho vyššej úrovni. Vytvorte umelecký oddeľovač, ktorý bude spĺňať svoju funkčnú úlohu rovnako dobre ako tú estetickú. Trendy je využívanie dizajnových lamelových priečok v rôznych povrchových úpravách, ktoré sa ukotvia pomocou jednoduchého úchytu a lepenia.

Teraz už viete, ako pomocou jednoduchých trikov vizuálne oddeliť obývaciu časť od jedálenskej. Vyberte si spôsob, ktorý sa najviac hodí do vášho interiéru alebo využívajte rovno kombináciu viacerých.

Tieto tipy (s malými obmenami) môžu byť univerzálne použité aj pre iné oblasti vo vašom dome, napríklad na separáciu spálne a pracovne, ktorá zdieľajú jeden priestor.

 

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.