Otestujte sa, ako zvládate rôzne situácie

Podľa štúdie vypracovanej na lekárskej fakulte Univerzity v Severnej Karolíny v Chapell Hill krátke objatie a desaťminútové držanie sa za ruku s partnerom výrazne redukuje škodlivé účinky stresu na psychiku. 

Každý z nás má vrodený mechanizmus, ktorý mu pomáha zvládať výzvy. „Rozvoj vlastností, ako schopnosť držať si odstup, prijať radu a byť trpezlivá, vám môže pomôcť pri  prekonávaní prekážok,“ hovrí životná poradkyňa Christine Hasslerová, autorka knihy Woman’s Guide to Balance and Direction /Sprievodca ženy pri hľadaní rovnováhy a správneho smeru/. Urobte si tento test, aby ste zistili, či vás inšpiruje výzva. Ponúkame vám tipy, ako z každodenných situácií vyťažiť čo najviac.  

1. Keby vaša kolegyňa ochorela a šéf by delegobal je prácu na vás:
a) Urobili by ste len to, čo sa dá v pohode zvládnuť.
b) Postarali by ste sa o všetko, aj za cenu, že by ste zostali v práci dlhšie.

2. Aký typ dovolenky máte najradšej?
a) Dovolenku na pláži, plnú leňošenia a pohody.
b) Výlet na nové miesto s pestrou ponukou pamiatok a aktivít.

3. Čo urobíte, keď vaša najlepšia kamarátka ponúkne, že pripraví večeru?
a) Budete relaxovať a užívať si to.
b) Oceníte jej ponuku a ponúknete sa, že jej pomôžete.

4. Na čo sa sústredíte pri zoznamovaní s novými ľuďmi?
a) Aby ste ich spoznali.
b) Aby ste urobili dobrý dojem.

5. Večer je ideálny čas:
a) Na pohodlie pred televízorom.
b) Na platenie účtov a telefonáty s priateľmi.

6. Čo ste urobili naposledy, keď ste uviazli v zápche?
a) Pustili ste si príjemnú hudbu a pomaly sa posúvali ďalej.
b) Zapli ste si dopravné správy a neustále menili prázden pruhy v snahe ísť rýchlejšie.

7. Čo si poviete, keď urobíte chybu?
a) Ako sa z toho môžem poučiť.
b) Ako to môžem napraviť?

8. Občas si zabudnem hodinky.
a) Áno.
b) Nie.

9. Rada si dlho pospím.
a) Áno.
b) Nie.

10. Keď čakám pri expresnej pokladni v supermarkete, nikdy nepočítam tovar v košíku predo mnou.
a) Je to pravda.
b) Nie je to pravda.

11. Vždy si nájdem čas na časté návštevy svojich blízkych priateľov.
a) Áno.
b) Nie.

12. Je pre mňa ľahké požiadať o pomoc.
a) Áno.
b) Nie.

HODNOTENIE

Poznámka: Z a každú odpoveď a) si dajte 10 bodov, za každú odpoveď b), 5 bodov.

80 až 120 bodov

VYŽARUJE Z VÁS POKOJ.

Problémy a projekty prichádzajú do vášho života a odchádzajú z neho, kým vy ostávate pokojná a sústredená, pretože ich nechcete hneď riešiť či meniť. „Situáciu spracúvate pomaly, kladiete si množstvo otázok a zvažujete všetky dôvody pre a proti – až potom pristúpite k riešeniu,“ hovorí Hasslerová. Ak potrebujete podporu, požiadate o ňu. Psychologické štúdie o šťastí ukazujú , že tento prístup vedie  k najlepším rozhodnutiam. Má to jednu nevýhodu: ostatní vás môžu považovať za pasívnu – a v niektorých prípadoch možno naozaj ostávate v ústraní. Zhrnuli sme všetky fakty a ponpkame vám návod na rozvoj vašej aktivity:

-      Opýtajte sa sama seba: „Ako sa naozaj cítim?“ Precítite aj negatívne emócie. Tendencia nasadiť si milú masku alebo potláčať svoju autentické reakcie,“ hovorí Hasslerová.

-      Urobte si zoznam úloh či cieľov a určite si na ich dosiahnutie termín. Postupujte krok za krokom, aby ste necítili preťažená.

-      Staňte sa líderkou. Keď sa dostanete do situácie, ktorá sa dotýka aj iných ľudí, dôverujte si a postavte sa nich čelo. Pokojné typy ako vy vedia rozptýliť napätie a sú dobrí mediátori, pretože sú emocionálne nestranní.

55 až 75 bodov

STRES VÁS INŠPIRUJE.

Ste rozhodnutá urobiť rýchlo a dobre akúkoľvek úlohu, nič nenechávate nedokončené. Slovíčko „nemôžem“ sa jednoducho vo vašom slovníku nenachádza.“ Tento typ osobnosti problémy v podstate naštartuje a výzva ich inšpiruje,“ hovorí Hasslerová. „Keď treba splniť nejakú úlohu, venujete jej naozaj mimoriadnu pozornosť.“ Snaha byť nadpriemerná je obdivuhodná, ale rutina vás môže občas začať nudiť. Zamestnávate sa potom zvláštnymi úlohami, len aby bol váš život stále zaujímavý. Ba čo viac, keďže chcete urobiť všetko perfektne, môže byť pre vás ťažké vzdať sa kontroly nad situáciou. S toľkými polienkami v ohni riskujete, že vyhoríte – usilujte sa preto o rovnováhu. Tu je návod:

-      Naplánujte si nejaké príjemné aktivity. Ľudia poháňaní stresom majú problém v pokoji sedieť, tak sa dobite oddychovými  a zábavnými stretnutiami s priateľmi a rodinou.

-      Delegujte. Verte druhým, ktorí majú odborné znalosti, že aj oni zvládnu trochu záťaže. „Ak sa cítite neisto, raz za čas ich skontrolujte,“ hovorí Hasslerová.

-      Otvorte dlane. Štúdia prekvapivo ukázala, že jednoduché gesto  rukami hovoriace „nechaj to plávať“ vlastne pomáha uvoľniť impulz na prevzatie kontroly na d vecami.

55 alebo menej bodov

NIEKEDY STE PRÍLIŠ PREŤAŽENÁ.

„Ak ste sa dostali tohto štádia, znamená to, že na situácie zvyčajne reagujete emocionálne a často pociťujete miernu úzkosť – najmä keď sa objavia nové situácie,“ hovorí Hasslerová. Možno ste nedávno zažili sklamanie, preto ste v nových situáciách obozretná. Pridajte k tomu plný diár, snahu o stíhanie práce, rodiny a spoločenských povinností – kto by sa necítil preťažený? Nie div, že siahate po rýchlych riešeniach! Nemáte čas (alebo si to len myslíte) zahĺbiť sa do problému a prísť s komplexnejším riešením. Na odstránenie preťaženia vyskúšajte tieto techniky:

-      Najprv nechajte voľný priebeh emóciám. Poplačte si alebo sa vykričte. Môžete vyskúšať hodiny kickboxu, viesť si denník alebo sa od srdca zasmiať pri pozeraní komédie. „Keď zo seba dostanete emócie,“ hovorí Hasslerová, „hladina stresu sa zredukuje.“

-      Doprajte svojej hlave „dovolenku“ a svojmu rozhodnutiu čas na postupné dozrievanie. Poprezerajte so obchody, choďte na prechádzku alebo len tak oddychujte. „Štúdie ukazujú, že najlepšie rozhodnutia robíme podvedome. Ak si pred rozhodnutím doprajete čas, vaše rýchle , emočné nabité rozhodnutia sa postupne pretvoria na intuitívne,“ hovorí Hasslerová.

-      Zabudnite na očakávania. Pokúste sa nesúdiť vopred svoje rozhodnutia ako úspešné či neúspešné. Tento prístup vám pomôže pristupovať na ceste k cieľu bez zbytočnej sebakritiky.

-      Znovu vypnite. Keď sa cítite preťažená, doprajte si ďalšiu prestávku. Príznaky stresu sa môžu prejaviť bolesťami hlavy, napätím vo svaloch, obhrýzaním nechtov, zatínaním zubov či sťaženým dýchaním.

Z knihy Testy, ktoré vás odhalia – Robin Westen

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.