Z Nórska (VI.)

K nórskym vikendom patria povestné flámy - v pracovné dni je (mimo Osla) väčšina reštaurácií a barov takmer prázdna, ale cez víkend sa zaplnia do prasknutia.

>> Móda >> Aktuálne >> Z Nórska (VI.)

A je tu víkend!

Nórom je jasné, že cez víkend si treba hlavne oddýchnuť. Ako Slovenka som bola zvyknutá, že sobota je predovšetkým "upratovací deň". Pred dvadsiatimi rokmi (a možno aj dnes) sa takmer vo všetkých slovenských domácnostiach utieral prach, prášili koberce a umývali podlahy... My, mladé dievčatá, sme tieto dni jednoducho neznášali!

Nórska sobota začína tým, že sa dlho, dlho spí. Účastníci piatkových flámov dospávajú a "majitelia" malých detí sa so svojimi ratolesťami zabávajú v posteli, vedľa čítania novín, pitia kávy a podobne. Nikoho ani nenapadne, aby sa ponáhľal vstať, a tak na raňajky prichádza rad okolo poludnia.
A keďže Nóri zbožňujú turistiku a prechádzky v prírode (za každého počasia!), následne prichádza na rad oddychovo-pohybová aktivita v lese, pri mori, na lyžiach... prípadne sa len tak brázdia ulice... Pri peknom počasí je na programe grilovanie a vyhrievanie na (vzácnom) slnku.

K nórskym vikendom však patria aj povestné flámy. V pracovné dni je (mimo Osla) väčšina reštaurácií a barov takmer prázdna, ale cez víkend sa zaplnia do prasknutia. V domácom prostredí prebehne flámová predohra - forspill; v druhej fáze (už v nálade) sa nastupuje do barov; a po záverečnej nasleduje (u niekoho z partie zúčastnených) flámovacia dohra - nachspill. A zábava trvá často až do rána.
Na toto som si zvykala naozaj ťažko; vlastne si ešte stále zvykám. Keď "moja osemnástka" mizne popoludní na forspill a o tretej ráno sa vracia z nachspillu, mám vážny problém byť tolerantnou matkou...

K ďalším víkendovým prioritám Nórov patria vzájomné návštevy, varenie exkluzívnych jedál, video a v poslednom čase futbal (či už naživo alebo v televíznom prenose). Povráva sa, že futbalová zanietenosť je nový trend a údajne si ho (túto kombináciu emócií a napätia) vychutnávajú najmä ženy... Niečo na tom je a priznávam, že aj mňa to už chytilo. Mám dokonca svoje obľúbené družstvo - Brann z Bergenu - a veľmi, veľmi im fandím. No liga začne až v apríli a dovtedy musím prečítať všetky pripravené knihy, vidieť divadelné predstavenia a absolvovať koncerty. Ešte stále sa považujem za intelektuálku...

Jana

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.