Kvalita výživových doplnkov

V lekárňach sa okrem klasických liekov stretávame aj s výživovými doplnkami. Na rozdiel od bežných potravín majú vysoký obsah vitamínov, minerálnych a iných látok.


Má užívanie výživových doplnkov zmysel aj u zdravého človeka? Aké doplnky ľudia v poslednej dobe vyhľadávajú najčastejšie? A akým spôsobom môžeme rozoznať naozaj kvalitné produkty od menej kvalitných? Na túto tému sme hovorili s odborníčkou, PharmDr. Klárou Minczinger, produktovou manažérkou spoločnosti Generica.

Otázka: Môžeme počas posledných piatich rokov hovoriť o náraste užívania výživových doplnkov? Dá sa u nich hovoriť o módnych vlnách?

PharmDr. Klára Minczinger: Áno, za posledných päť rokov dochádza k miernemu rastu predaja výživových doplnkov. Nejedná sa však o extrémne výkyvy. Za túto dobu vzrástla aj obľuba niektorých produktov. Ide napríklad o probiotiká, 3-omega mastné kyseliny alebo produkty obsahujúce extrakt z brusníc. Populárne sú aj doplnky, ktoré prispievajú k zdraviu kostí a kĺbov, a látky posilňujúce imunitný systém. Ľudia taktiež kupujú viac vitamínov a minerálov pre deti. Naopak oproti predchádzajúcemu obdobiu sa trochu do pozadia dostali klasické multivitamíny.

Otázka: Občas sa môžeme v médiách stretnúť s názorom, že užívanie výživových doplnkov je pre zdravého človeka zbytočné. Je možné povedať, pre koho má užívanie zmysel?

PharmDr. Klára Minczinger: Na túto otázku neexistuje jednoduchá odpoveď. Pod pojmom výživové doplnky totiž rozlišujeme jednotlivé podskupiny, ktoré sú vhodné pre určitú skupinu ľudí. Ak by som chcela odpovedať veľmi zjednodušene, užívanie doplnkov má zmysel pre všetkých. Napríklad probiotiká by sme v dnešnej dobe mali užívať všetci. Kvôli rôznym úpravám potravín totiž z potravy vymizli prírodné mikroorganizmy, ktoré sa v nej ešte v čase mladosti našich babičiek nachádzali. Užívanie konkrétnych doplnkov okrem toho veľmi závisí na stave organizmu a na strave, ktorú jeme. Počas letného obdobia, keď máme dostatok čerstvej zeleniny a ovocia, sa až tak strážiť nemusíme. Naopak na jeseň a v zime, v období chrípok a prechladnutí, nám môže pomôcť väčší prísun vitamínu C. Ženy po prechode by zasa mali svojmu organizmu dopĺňať vápnik a vitamín D. A takto by sme mohli pokračovať ďalej. Pre každého z nás existuje vhodný doplnok.

Otázka: Je možné nejakým spôsobom odlíšiť kvalitné výživové doplnky od tých menej kvalitných, možno až pochybných? Čím by sa mal zákazník riadiť pri výbere, ak chce naozaj dobre investovať?

PharmDr. Klára Minczinger: Kvalitu produktu spozná zákazník predovšetkým podľa výrobcu. Nebudem teraz hovoriť o všelijakom pochybnom predaji cez internet, pri ktorom nemáme žiadnu záruku, že kupujeme kvalitný produkt. Veľakrát navyše ani netušíme, kto za ním stojí. Naopak výrobky predávané v lekárňach by mali spĺňať isté normy. Ich výrobné procesy by mali prebiehať v súlade s platnou legislatívou. Mali by plniť požiadavky systému manažmentu kvality ISO 9001 a systému environmentálneho manažmentu ISO 14001. Tieto základné certifikáty zaručujú kvalitnú výrobu. Je samozrejmé, že dodržiavanie kvality je pravidelne kontrolované externými a internými auditmi. Ak teda zákazník hľadá kvalitný produkt, mal by sa poobzerať po profile výrobcu, či uvedené certifikáty má a ako sa stará o kvalitu výrobkov. Na tieto veci je spoločnosť väčšinou hrdá a informácie zverejňuje na svojich webových stránkach.

Otázka: Dá sa povedať, aká skupina ľudí sa o výživové doplnky zaujíma najviac?

PharmDr. Klára Minczinger: Všeobecne platí, že s postupujúcim vekom sa človek o svoje zdravie a o to, ako ho udržať, stará viac. Veľmi viditeľné to je vo chvíli, keď nastanú nejaké zdravotné komplikácie. Veľkú skupinu ďalej tvoria mamičky, vrátane tých nastávajúcich. Potom tu máme športovcov, pre ktorých je dôležitá fyzická kondícia. Ich požiadavky sú teda veľmi úzko zamerané. Zaujímavé je, že vo všeobecnosti sa o doplnky stravy viac zaujímajú ženy, ktoré pritom mnohokrát myslia aj na svojho manžela.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.