Prispôsobte bývanie vášmu blízkemu s alzheimerom

Byť chorý a ostať doma si dnes nemôže dovoliť hocikto. Uponáhľaná doba si vyžaduje, aby ľudia chodili do práce, platili účty, starali sa o svoje rodiny. Práve v takejto dobe si človek nemôže dovoliť ostať doma a mať zdravotné problémy.

alzheimer 19

Starať sa nie o seba, ale o druhého je pre mnohých ešte väčšou príťažou, ktorú si nevedia predstaviť. Niekedy je to však pre chorého stav trvalý, v mnohých prípadoch nezvrátiteľný, a preto je dôležité pozerať sa na zdravotné problémy nás, ale hlavne našich blízkych, z ich pohľadu. Ak ide o nášho rodiča či staršieho člena rodiny, je vhodné byť medzi prvými, kto im poskytne pomoc.

Príznaky Alzheimerovej choroby nepodceňujte

Ak máte v rodine seniora alebo človeka v staršom veku, je prirodzené, že sa ho začínajú dotýkať zdravotné ťažkosti. Starnutie a vyšší vek spôsobuje, že telo prirodzene ochabuje. A ochabuje aj mozog. Ide o prirodzený proces, no netreba ho podceňovať. Príznaky Alzheimerovej choroby nemusíte vôbec spozorovať, no práve zachytenie tohto ochorenia včas môže chorému, ale aj ostatným okolo neho, pomôcť ľahšie prekonať priebeh ochorenia.

Patrí medzi 10 najčastejších smrteľných ochorení ľudstva

Alzheimerova choroba patrí medzi ochorenia, na ktoré populácia zomiera najviac. Keďže populácia starne, niet sa čomu čudovať. Liek na vyliečenie Alzheimerovej choroby zatiaľ neexistuje, no sú medikamenty na potlačenie alebo spomalenie celého procesu.

Pripravte sa na Alzheimerovu chorobu

Netreba sa obávať, ak sa Alzheimerova choroba vyskytne aj u vášho príbuzného, či dokonca u vášho rodiča. On za to nemôže. A vy sa na toto ochorenie môžete pripraviť. Ak sa rozhodnete o chorého príbuzného postarať, mali by ste pripraviť nielen seba, ale aj svoje bývanie, ktoré budete s chorým zdieľať. S Alzheimerovou chorobou totiž ruka v ruke prichádza aj mnoho ďalších „komplikácií“. Tie sa však vďaka dostupným informáciám dajú jednoducho zvládnuť. Dobre je, ak zostanete dobre naladení a pokojní.

Žiaden chaos či príliš veľký výber

Na ľudí s Alzheimerovou chorobou musíte ísť pomaly a zrozumiteľne. Títo ľudia nemajú radi chaos a veľa podnetov naraz. To znamená, že skôr, ako sa začnete starať o to, ako sa o nich budete starať zo zdravotného hľadiska, začnite pri svojom vnímaní. Nezabudnite sa pri kontakte s takouto osobou usmievať, nešetrite pohľadmi či dotykmi. Bude vedieť, že ste „v tom“ s ňou a že má niekoho blízkeho pri sebe.

Problémy s pamäťou

Starostlivosť o človeka s Alzheimerovou chorobou nie je ľahká, no dá sa zvládnuť. Takáto osoba má problémy s krátkodobou pamäťou, v neskoršom štádiu už odchádza aj tá, ktorú nazývame dlhodobá. Nie je preto výnimkou, že si nebude pamätať mená, osoby, postupne si nemusí pamätať ani vás.

Chorý si postupne prestane pamätať, ako sa má obliecť, ako má postupovať, nevie si spomenúť, čo si má vziať, nepamätá si, čo kde položil či čo robil. Toto môže naňho negatívne vplývať, môže byť viac nervóznejší, uzavrieť sa do seba. Vtedy nastupujete vy ako opatrovateľ, ktorý prichádza s úsmevom a milým slovom.

Úniky moču pri Alzheimerovej chorobe

Na druhej strane, vy musíte oplývať veľkou trpezlivosťou pri starostlivosti sa o takúto osobu a poskytnúť pomoc. Tá môže byť v určitých fázach pre vás ťažká. Keďže Alzheimerova choroba môže mať rýchly spád, môže sa stať, že sa čoskoro budete starať aj o inkontinentnú osobu. Čo to v praxi znamená?

Pripravte bývanie na problémy s inkontinenciou

Chorému môže moč uniknúť ešte pred príchodom na toaletu. Často v nervozite nemusí trafiť na toaletu, a preto je vhodné pri takýchto komplikáciách prispôsobiť vaše bývanie chorému človeku. To znamená, ak je pacient chodiaci, postačí, ak cesta na toaletu bude vyznačená farebnými položkami. Tie sa osvedčia v praxi viac ako nápisy. Izbu umiestnite blízko toalety, pri nočných únikoch moču treba takéhoto človeka sprevádzať aj trikrát. Zabezpečiť môžete aj nočník, na oblečenie našite suché zipsy pre ľahšie odopínanie.

Prispôsobte bývanie, aby sa v ňom váš blízky cítil bezpečne

Ak máte dostatok informácií, zvládnuť starostlivosť na jednotku bude pre vás jednoduché. Dôležité je, aby sa chorý cítil bezpečne a vy aby ste sa obrnili trpezlivosťou a dostatkom informácií. Bezpečnosť v domácom prostredí je pre vášho blízkeho na prvom mieste, preto by ste svoje bývanie mali prispôsobiť jeho potrebám.

Široký výber produktov

Na trhu dnes pre inkontinentných nájdete množstvo produktov, ktoré vám starostlivosť uľahčia. Vložky, nohavičky či spodná bielizeň neobťažuje vás a ani vášho blízkeho. Naopak, ten sa bude cítiť komfortne a isto.

Ak je však váš blízky odkázaný na lôžko, prispôsobiť bývanie musíte určite viac. Bezbariérový prístup do kúpeľne či na toaletu by mal byť samozrejmosťou. Vaše rozhodnutie postarať sa o blízkeho je výborné rozhodnutie, myslieť by ste však mali aj na množstvo vecí, ktorým sa v budúcnosti pri starostlivosti určite nevyhnete, a aj na tie, ktoré vám veľmi pri starostlivosti pomôžu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.