4 mýty o kontaktných šošovkách a ich nosení

Kontaktné šošovky sa na trh dostali relatívne nedávno, na počiatku 70tych rokov minulého storočia. Takmer okamžite sa ale stali obľúbenou pomôckou, ktorej masové využívanie trvá dodnes.

sosovky 17 1200x800

Naprieč spoločnosťou aj tak ešte stále pretrváva séria mýtov a nepravdivých informácií týkajúcich sa šošoviek a ich nosenia. Poďme do problematiky vniesť trochu svetla.

Kontaktné šošovky sú nepohodlné

Materiál kontaktných šošoviek sa neustále zdokonaľuje, no jeho základ je prakticky totožný s materiálom, ktorý sa podarilo vyvinúť českému vedcovi svetového formátu Ottovi Wichterlemu. Moderné kontaktné šošovky sa nosia veľmi pohodlne, pretože sú tenké, veľmi ohybné a dokonale prispôsobivé tvaru oka, takže ich pri nosení ani nebudete vedieť že ich máte.

Ich nasadzovanie je nepríjemné

Ide o prirodzený úsudok, veď akýkoľvek cudzorodý predmet v oku nám spôsobuje nepríjemné pocity. V extrémnych prípadoch môže strach z dotyku oka prerásť v serióznu fóbiu, no pri nasadzovaní šošoviek sa nie je čoho obávať. Nasadzovaniu šošoviek vždy predchádza konzultácia s lekárom, ktorý vám celý mechanizmus vysvetlí a upozorní vás na čo si treba dávať pozor. Každopádne je dobré, ak okamžite po nasadení necháte chvíľku otvorené oči, aby sa šošovka na rohovke sama ustálila.

Môžu vyvolávať infekcie

Kontaktné šošovky ako také nevyvolávajú nijaké ochorenia ani infekcie. Tie spôsobujú zárodky baktérií na povrchu, ktorý nie je dostatočne dezinfikovaný. Čiže vec je jasná: treba dôsledne dodržiavať hygienické odporúčania lekára a šošovky pravidelne vymieňať za nové. Baktérie sa tak nebudú mať kedy usadiť na povrchu šošovky a následne rozmnožiť vo vašom oku.

Nosenie kontaktných šošoviek je nezdravé

Tento mýtus súvisí s názorom, že nasadené klasické či farebné kontaktné šošovky neprepúšťajú k rohovke dostatok kyslíka. Moderných kontaktných šošoviek sa tento problém netýka, ak je o ne adekvátne postarané. Pokiaľ sa nedodržujú hygienické odporúčania lekára, môže dôjsť k tvorbe usadenín na povrchu šošovky, ktoré budú skutočne brániť priepustnosti kyslíka.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.