Letná láska – zákerný nepriateľ?

Do polovice 90. rokov sa o nich ani veľmi nevedelo. Neznamená to, že nejestvovali, ale ich epidemickému šíreniu prispel až moderný spôsob života. Cestovanie, presuny veľkých skupín obyvateľstva, čoraz častejšie používaná klimatizácia a striedanie partnerov s vysokou frekvenciou dnes prispieva k známemu ochoreniu. Reč je o chlamýdiách.

beach girls 1200x800

Vlhké a teplé prostredie je ich rajom. K pľúcnym chlamýdiám stačí málo. Šíria sa ako chrípka kvapôčkovou infekciou, aerosólom. Tie pohlavné sa dostávajú do tela hoci len z uteráka. Nemusíte sa hneď preto doma vzájomne obviňovať z nevery.

Chlamýdie sú baktérie, ktoré žijú vo vnútri ľudských buniek. Tým zabraňujú bunkám plniť si základné funkcie, a tak sú častokrát označované ako neplnohodnotné bunky. V močovopohlavnom systéme napádajú bunky, ktoré sa nachádzajú v pošve, krčku maternice, v maternici, vajíčkovodoch. Cez vajíčkovody sa však chlamýdie môžu dostať až do brušnej dutiny, kde vyvolávajú napríklad zrasty. Chlamýdie, ktoré postihujú dýchací systém napádajú napríklad bunky mandlí, hrdla, priedušiek a pľúc. Dokonca aj bunky imunitného systému. Vo vnútri buniek prebieha životný cyklus chlamýdií. K životu potrebujú najmä energiu. V postihnutých bunkách môžu pôsobiť aktívne ako rýchlo sa množiace chlamýdie alebo pasívne ako sa pomaly množiace alebo spiace chlamýdie. Existujú rôzne druhy chlamýdií:

Chlamydia trachomatis - chlamýdie, ktoré vyvolávajú infekcie reprodukčného a močovopohlavného systému
Chlamydia pneumoniae – chlamýdie, ktoré postihujú najmä horné a dolné dýchacie cesty
Chlamydia psittaci – vyskytuje sa najmä u chovateľov vtákov a ľudí, ktorí prichádzajú do kontaktu s ich trusom

Chlamýdie sú v súčasnosti pokladané za jednu z najrozšírenejších pohlavne prenosných ochorení, nazývané aj ako choroba mladých. Už aj v starovekom Egypte poznali umenie lásky, ktoré dokázalo znepríjemniť životy mnohých ľudí. Chlamýdiovou infekciou sa človek môže nakaziť pri pohlavnom styku s nakazenou osobou, pri frekventovanom striedaní partnerov, kedy sa partneri veľakrát ani nepoznajú a nevedia o svojom zdravotnom stave vôbec nič. Do tela sa však môže dostať aj cez bielizeň alebo uterák. Nerušené šírenie ochorenia zabezpečuje pôvodca – baktéria Chlamydia trachomatis, ktorá je známa už od roku 1910, kedy bola diagnostikovaná po prvýkrát. Inkubačná doba je po vniknutí choroboplodných baktérií do organizmu okolo 1 až 3 týždňov.

Ženy verzus muži

Ochorenie u žien a mužov prebieha rozdielne. Pri niektorých ženách choroba na seba príliš neupozorňuje a prebieha bez väčších symptómov. Na rozdiel u väčšiny mužov sa už na začiatku ochorenia objavujú symptómy. Muži sa po prepuknutí ochorenia vedia potrápiť s pálením pri močení, bolesťou v semenníkoch alebo čírym výtokom z pohlavného údu. U žien sa medzi symptómy sprevádzajúce ochorenia radí abnormálny výtok z pošvy, krvácanie medzi menštruáciami, bolesť alebo tlak v podbrušku, pálenie a svrbenie pri močení, časté nutkanie na močenie, bolesť pri pohlavnom styku a krvácanie po pohlavnom styku. Ak ste zachytili niektorý zo symptómov, nečakajte a nepodceňujte liečbu!

Liečte sa!

Ak ste sa nainfikovali baktériou a diagnóza je jasná, liečte sa! 7-10 dňová kúra musí byť predpísaná nielen vám, ale aj vášmu sexuálnemu partnerovi. Chlamýdiová infekcia sa najčastejšie lieči podávaním antibiotík. Keďže sú chlamýdie ale veľmi úporné, nie vždy hneď prvá liečba antibiotikami zaberie a je potrebné nasadiť nové antibiotiká. Niekedy sa takto musí antibiotická liečba opakovať aj niekoľkokrát za sebou a rovnako nemusí dôjsť k úplnému vyliečeniu pacienta bez následných recidív. Vhodné je podporiť predpísané antibiotiká liečbou s pomocou enzýmového lieku Wobenzym. Enzýmy, ktoré obsahuje, zlepšujú prienik antibiotík do tkanív zasiahnutých infekciou a zvyšujú tak účinok antibiotickej liečby. Na viac tým, že posilňujú imunitu organizmu, obmedzujú riziko opakovaných ochorení. Počas ochorenia je nutná aj úplná sexuálna abstinencia, keďže sa chlamýdie dokážu preniesť aj do iných častí tela a stať sa tak nebezpečnými.

Čo ak...

Neliečenie alebo chronické opakovanie môže viesť k vážnym prejavom, ktoré napádajú pošvu, a spôsobujú zápal vajíčkovodov a vaječníkov u žien a u mužov zápal močových ciest a prostaty. Chlamýdiová infekcia často vedie aj k neplodnosti oboch pohlaví. Ak je ochorenie diagnostikované tehotnej žene, veľa z tehotenstiev končí spontánnym potratom alebo predčasným pôrodom, kedy sa dieťa nakazí. Baktérie tak dieťaťu spôsobujú zápal spojiviek, nosohltana, priedušiek alebo čriev. Ihneď po narodení je dôležitá liečba. Nehádžte príznaky chlamýdií za hlavu a vyhnite sa tak problémom, ktoré vám môžu priniesť.

Ak chcete prežiť neznámu lásku s príjemnou spomienkou, máte chuť na dobrodružstvo, myslite na prevenciu skôr ako vás pohltí ochorenie v podobe chlamýdií. Nezabúdajte ani na posilňovanie imunitného systému so zdravou stravou a športom, či pohybom na čerstvom vzduchu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.