Tri legendárne mosty Európy a Nuselský most: obor, ktorý architekti plánovali 70 rokov

Napísal Czech Tourism, Kudy z nudy 16. február 2021

Obrie mosty bývajú výzvou pre architektov, staviteľov aj fotografov: pre Nuselský most v Prahe to platí rovnako, ako pre diaľničný most Millau / Viaduc de Millau v južnom Francúzsku. V roku 2000 získal Nuselský most ocenenie Stavba storočia v kategórii Dopravné stavby.

kudyznudy_nuselsky_most

Nuselský most v Prahe oslavuje narodeniny každý rok, prevádzka bola slávnostne zahájená 22. februára 1973. Načasovanie bolo pre vtedajší režim rovnako dôležité, ako je dnes úloha mosta v pražskej doprave, kedy po ňom z Vinohradov na Pankrác denne prechádzajú desaťtisíce áut a cestujúcich v metre .

Plány na premostenie Nuselského údolia sú veľmi staré, reálne sa o nich začalo uvažovať na prelome 19. a 20. storočia. Bolo vypísané niekoľko architektonických súťaží, v ktorých bolo dohromady podaných vyše sto návrhov. Zúčastnili sa ich poprední architekti svojej doby, pre ktorých bol Nuselský most  podobne prestížnoym projektom ako dostavba Staromestskej radnice alebo budova parlamentu na Letnej. Nakoniec zostal len Nuselský most.

Veľkolepé a prestížny plány

Bezmála pol kilometra dlhý a cez 26 metrov široký obor, jeden z najväčších mostov Českej republiky, mohol vyzerať celkom inak. Jeho duchovný otec Jaroslav Marianka, ktorý s návrhom premostenia v roku 1903 prišiel ako prvý a z vlastnej iniciatívy, pracoval s klasickou oceľovou mostnou konštrukciou a širokým oblúkom. Bohumír Kozák a Stanislav Bechyně navrhli za prvej republiky železobetónový kolos s tromi veľkými a mnohých menšími oblúkmi. Niektoré plány boli od začiatku nereálne, treba oceľový most architekta Vlastislava Hofmana, ktorý zvíťazil v architektonickej súťaži vypísanej v rokoch 1926-1927: elegantná konštrukcia by kvôli vtedajšej vysokej cene ocele bola príliš nákladná. Ďalšie architekti zase navrhovali obstavať piliere mosta dvanásžposchodovými vežiakmi, prípadne piliere rovno budovať ako obytné domy, posunúť most ďalej do údolia alebo naopak k jeho najužšiemu miestu bližšie k  Vyšehradu.

Na  Nuselský most nakoniec došlo až v čase, keď boli oblúky dané prežité. Pod návrhom mosta z predpätého betónu sú podpísaní Jan Vítek, Miroslav Sůra a Robert Bucháček, konečnú dokumentáciu vypracovali Svatopluk Kobr, Vojtěch Michálek a architekt Stanislav Hubička: ten napríklad rozhodol o použití truhlárskeho debnenia pri letmej betonáži, ktoré zvýraznilo efekt pohľadového betónu.

Most sa otvára

Stavba Nuselského mosta zhltla zhruba 20 000 metrov kubických betónu. Posledný kubík bol do mostnej konštrukcie položený 20. decembra 1969, v novembri 1970 potom došlo na statickú zaťažkávaciu skúšku. Známa fotografie zachytáva okamih, kedy na most vošlo 66 tankov z Rakovnického tankového pluku.

Ani po dokončení ale most nebol otvorený hneď: vtedajší režim sa chcel veľkolepým architektonickým a technickým kúskom pochváliť pri oslavách dvadsiateho piateho výročia komunistického prevratu roku 1948.

Slávnostného otvorenia sa tak Praha dočkala až 22. februára 1973 a most niesol meno robotníckeho prezidenta Klementa Gottwalda. Hotový ale vlastne ešte nebol, až na konci apríla bola dokončená časť nadväzujúce Severojužné magistrály na pankráckej strane.

Most pre metro

Už od čias prvej republiky sa počítalo s tým, že pod vozovkou povedie podpovrchová električka; na Vinohradoch mala ústiť do Belehradského ulice. V roku 1968 padlo rozhodnutie, že namiesto električky bude mostom jazdiť metro, keď ale namiesto plánovaných ľahších vozidiel vyrobených v Československu boli nakúpené o desať ton ťažšie súpravy sovietskej, musel sa do tubusu ešte dodatočne vložiť masívny rošt, ktorý zaťaženie rozniesol na celú plochu.

Pred začatím prevádzky prebehla ďalšia dynamická skúška, prvé súpravy prešli Nuselským mostom 9. mája 1974. Samozrejme dnešnej stanice metra Vyšehrad sa v tom čase menovala Gottwaldova. Mená sa zmenili až v roku 1990. V roku 2000 získal Nuselský most ocenenie Stavba storočia v kategórii Dopravné stavby.

Most samovrahov

Veľa stavieb v Prahe má svoje prezývky, niekedy nelichotivé, inokedy neutrálne. Nuselský most ale zostáva bokom: je zrejme tak užitočný a tak vyťažený, že sa do neho radšej netriafa. Jedinou výnimkou je priezvisko Most samovrahov. Počet ľudí, ktorí si skokom do viac ako štvorcentimetrové hĺbky vzali život, sa odhaduje medzi dvoma a troma stovkami. Pôvodný meter vysoké zábradlie sa kvôli tomu niekoľkokrát zvyšovalo a dopĺňalo sieťami a nakoniec nadstavbou z pružného a klzkého plechu, ktorú pri testoch nedokázali preliezť ani skúsení horolezci.

Pamiatku mŕtvych dnes pripomína pomník Z vlastného rozhodnutia od Krištofa Kintera. Stojí v parku Folimanka a hoci nie je práve malý, ľahko ho prehliadnete: vyzerá ako celkom bežná, desať metrov vysoká pouličné lampa, ktorej svetlo ale mieri nahor k mostu.

Tri legendárne mosty Európy 

- Najdlhší most v Európe je 12 kilometrov dlhý most Vasco da Gama, ktorý severovýchodne od portugalského hlavného mesta Lisabonu vedie cez rieku Tejo. Po tuneli pod kanálom La Manche ide o najväčšiu civilnú stavbu v Európe.
- Podobne ako Nuselský most má dve poschodia aj 7 845 metrov dlhý most cez úžinu Öresund, ktorý od roku 2000 spája dánsku metropolu Kodaň so švédskym prístavom Malmö. Cesta od začiatku do konca meria 16 kilometrov, okrem samotného mosta je ale jej súčasťou umelý ostrov, kde sa cesty ponárajú do zeme a 3,5 km dlhý úsek potom vedie pod morskou hladinou. Horné poschodie mosta slúži automobilistom, v spodnom jazdia vlaky. V najvyššom mieste vedie vozovka 57 metrov nad vodnou hladinou medzi dvoma 204 metrov vysokými pylónmi; vďaka tomu pod ním môžu preplávať aj obrie lode. Øresundsbroen tiež poznáte z detektívneho seriálu Most.
- Od roku 2004 slúži diaľničný most Millau v južnom Francúzsku; s 343 metrami je najvyšším mostom v Európe a je spoločným dielom francúzskeho inžiniera Michela Virlogeuxe a britského architekta Normana Fostera. Na prvej priečke svetovo najvyšších mostov ho v roku 2012 vystriedal 390 metrov vysoký most Puente Baluarte v Mexiku.

Zdroj text a foto: Kudy z nudy/Nuselský most

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.