Hra s jedlom – interaktívna výstava u našich rakúskych susedov

Napísal MIchaela Conzarová 06. august 2019

Minulý rok zažila veľký úspech interaktívna výstava pod názvom Prečo svet je, ako je?  u našich susedov v rakúskych zámkoch  Schloss Hof a Niederweiden. Preto sa organizátori rozhodli pokračovať v tomto trende.  

Tento rok v marci sprístupnili jej pokračovanie pod titulkom Hra s jedlom, ktorá potrvá do 17.11.2019. Výstava je venovaná ceste jedla od producentov až ku konzumentom.  Umožňuje pohľad do komplikovaného sveta trhu s jedlom a predstavuje úlohu človeka ako konzumenta v tomto svete. Je zameraná na kultúru jedla, tradície a zvyklosti okolo stolovania a gastronómie. Výstava je rozdelená do dvoch častí.

V zámku Schloss Hof sa možno zoznámiť s obchodom a logistikou.

Potraviny, to nie je len výživa pre nás ako spotrebiteľov, ale ponúkajú aj priestor na globálny obchod a špekulácie. S potravinami sa obchoduje na burzách, má to vplyv na celosvetové zásobovanie. Návštevník sa dozvie ako sa dostanú potraviny do supermarketov, ako pracujú logistické centrá a obchodné trhy a tiež ako sa kedysi prepravoval tovar.

Zámok Niederweiden, ktorý sa nachádza neďaleko zámku Schloss Hof  sa návštevníci zoznámia s bývalými obchodíkmi, ktoré pomaly končia, lebo ich zhltli hi-tech supermarkety. Možno tu vidieť minulosť, súčasnosť  a budúcnosť obchodu. Zaujímavé je aj sa dozvedieť, aká je psychológia supermarketov, obchodné inovácie a digitalizácia. Interaktívne na dotyk s originálnymi exponátmi, ktoré sú prísľubom zmyslového zážitku. Dokonca sú tu exponáty kde môžete čuchom zisťovať, aká potravina sa tam nachádza. Je to určite zaujímavá výstava ako pre deti, tak pre dospelých.

Otváracie hodiny: 

Schloss Hof denne od 12.30 h.

Niederweiden denne o 11,14 a 16 h. 

Národný park Dunajské luhy na okraji Moravského poľa, kde sa nachádzajú oba zámky,  slúžil v minulosti ako exkluzívny poľovnícky revír šľachty, dnes je jedným z posledných neporušených území lužných lesov v Rakúsku a najväčšou súvislou oblasťou lužných lesov Strednej Európy. 

O zámku Schloss Hof

- Je považovaný za najznámejší zámok na Moravskom poli.
- V roku 1726 získal tento majetok princ Eugen Savojský, ktorý ho za pomoci slávneho barokového architekta Lukasa von Hildebranda, pretvoril na impozantné sídlo.
- V súčasnosti sa na 50 hektároch rozkladá jedinečný prepychový komplex s barokovou záhradou na siedmich terasách, tak ako ju poznali v 18. storočí.
- Záhradný komplex prekvapí neobyčajný labyrint a bludisko s vyhliadkovou plošinou.

Viac informácií sa dozviete na Záhrady Scloss Hof.

 O zámku Niederweiden

- Zaujímavým protikladom k zámku Schloss Hof je zámok Niederweiden, čiastočne bol postavený v štýle francúzskych letohrádkov (1693), čiastočne podľa vzoru panovníckych víl v severnom Taliansku a harmonicky spája barokové reprezentačné miestnosti s rustikálnou útulnosťou.
- Na zámku v prvej polovici 18. stála aj divadelná scéna a konali sa tam bohaté slávnosti.
- V roku 1755 zámky Niederweiden a Schloss Hof získala panovníčka Mária Terézia, ktorá ich darovala svojmu manželovi. Zámok v tomto období slúžil hlavne na poľovačky.
- Po tomto úspešnom období na dlhý čas zámok zaznamenal úpadok, ktorý prelomilo až 20. storočie.

Viac informácií sa dozviete na Zámok Niederweiden.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.