Zázračné účinky lesa

Napísal Rakúsky Turizmus 10. júl 2019

Ide o nový názov, no starú osvedčenú metódu: „lesný kúpeľ“ si získava čoraz viac priaznivcov aj v Rakúsku. Podmienky pre túto „disciplínu“ sú tu skvelé, pretože takmer 50 % rozlohy krajiny pokrývajú lesy: od svetlých listnatých lesov, cez tajuplné ihličnaté a lužné lesy až po pralesy.

Lesný kúpeľ má veľa podôb. V salzburskom údolí Gasteinertal čaká na hostí lesná wellness. Lesné menu majú pre dovolenkárov pripravené zariadenia z iniciatívy Echt.Sein v Lungau v Salzbursku. V dolnorakúskom regióne Waldviertel sa môžete zúčastniť jogy v lese a workshopov o lesnom kúpeli. V Národnom parku Dunajské luhy vo Viedni a Dolnom Rakúsku sa môžete so sprievodcom vybrať na nezabudnuteľný výlet do lužných lesov.

Lesné meditácie pri Dunaji

Ak sa pozrieme na mape na tok Dunaja od Viedne cez Dolné Rakúsko až po hranicu so Slovenskom, nájdeme tu veľa vedľajších ramien a zelene. Nachádza sa tu totiž jedna z najväčších nedotknutých lužných oblastí v strednej Európe. Národný park Dunajské luhy slúži na ochranu tohto vzácneho biotopu a rekreačného územia už viac ako 20 rokov.

Vodnú plochu a lesy môžete preskúmať rôznymi spôsobmi. Priamo po brehu rieky vedie Dunajský cyklistický chodník s odbočkami do lužných lesov a vybrať si môžete i jeden z početných turistických chodníkov. Najkrajšie zážitky však získate počas prehliadky s jedným zo sprievodcom národného parku. „Wald – Auwald – Auwaldbäume“ (slov. „Les – lužný les – stromy lužného lesa“) je názov trojhodinovej turistickej vychádzky, ktorá sa koná 11. augusta a 15. septembra. O 20:00 hod začína trojhodinová nočná vychádzka do lužného lesa („Nachtaktiv im Auwald“), ktorá je na programe 23. augusta a 20. septembra. Účastnícky poplatok je 12,50 euro na jednu dospelú osobu a 8 euro na osobu pre deti a mládež od 6 do 18 rokov. www.donauauen.at

Lesná wellness v údolí Gasteinertal

Súzvuk s prírodou – to je nová méta kúpeľov v Badgasteine a Bad Hofgasteine.

Kúpele Badgastein a Bad Hofgastein v Salzbursku sa už dlho špecializujú na blahodarné procedúry. Kúpele v termálnej vode a pobyt v gasteinských liečivých štôlňach zmierňujú mnohé ochorenia. Oddych a novú energiu prináša hosťom i okolitá horská príroda. Kúpele teraz rozširujú svoju ponuku wellness a preventívnych pobytov, aby sa záujemcovia mohli zoznámiť s prospešným pôsobením lesných kúpeľov. Nová brožúra pozýva hostí na prechádzky do lesa spojené s rôznymi cvičeniami, kedy môžu celkom vedome precítiť nádhernú prírodu v údolí Gasteinertal a nechať na seba pôsobiť silu lesa. Do osobitostí kúpania v lese zasvätí účastníkov Sabine Schulzová, „prírodná filozofka“ a špecialistka na objavovanie prírody novou formou. Prechádzky a lesné kúpele vás zavedú buď k vodopádu, alebo do údolia Angertal. Vybrať si môžete z dvoch termínov v auguste 2019: 8. a 23. augusta. Účasť je bezplatná.  www.gastein.com

Zdroj foto: Copyright TVB Bad Hofgastein Marktl photography, Copyright Nationalpark Donau-Auen Kern

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.