Čo keby ste sa mohli vrátiť do minulosti? Hoci len na chvíľu - Kým vychladne káva....

Napísal Albatros Media SK, Lindeni 07. marec 2021

Práve o takej možnosti píše vo svojom debutovom románe rešpektovaný japonský divadelník Tošikazu Kawaguči. Zvláštny a zároveň očarujúci príbeh o medziľudských vzťahoch, premárnených príležitostiach a nekončiacej sile lásky.

Kým vychladne káva práve vychádza vo vydavateľstve Lindeni.

V jednej malej tokijskej kaviarni pomenovanej podľa známej neapolskej piesne Funiculi Funicula vraj možnosť cesty do vlastnej minulosti ponúkajú. Má to však háčik. Môžete sa stretnúť len s ľuďmi, ktorí kaviareň už niekedy navštívili. Nech urobíte čokoľvek, prítomnosť tým nezmeníte. Pri pobyte v minulosti sa nesmiete pohnúť z presne určeného miesta. Váš čas v minulosti sa začína zaliatím kávy a končí sa v okamihu, keď káva vychladne. A to nie je zďaleka všetko zo zoznamu čudesných pravidiel... Napriek tomu sa nájdu ľudia, ktorí sa náročnými podmienkami nedajú odradiť a naberú odvahu skúsiť to. Kniha ponúka štyri dojímavé príbehy tých, ktorí cestu v čase podstúpili. Čo všetko im priniesla a ako sa vďaka nej zmenili ich osudy?

Knihu napísal Kawaguči podľa rovnomennej divadelnej hry, ktorú naštudoval so svojím súborom 1110 Produce a za ktorú získal v roku 2013 hlavnú cenu prestížneho Suginamského divadelného festivalu. O štyri roky neskôr bola nominovaná na literárnu cenu japonských kníhkupcov Hon’ja Taišó. Od prvého japonského vydania sa jej po celom svete predalo už vyše milióna výtlačkov, teraz sa na ňu môžu tešiť aj slovenskí čitatelia, pre ktorých ju preložila Beáta Horná.

Kniha bola všade prijatá s nadšením: „Srdečné, svojrázne a dychtivé,“ napísali na online platforme The Huffington Post. „Kniha, ktorá sa vás dotkne. Je to hlboká cesta túžby po záchrane vlastnej minulosti. Táto úžasná rozprávka pohne mnohými čitateľmi,“ vychválili v magazíne Publishers Weekly. „Zvláštne, ale zároveň aj očarujúce čítanie,“ zhodli sa v The Sydney Morning Herald a univerzitný magazín The Gryphon doplnil: „Silný príbeh o medziľudských vzťahoch, premárnených príležitostiach a trvalej sile lásky."

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.