Knižná jeseň prináša netypické témy aj do detskej literatúry

Napísal Slovart 26. september 2020

V septembri sa roztrhlo vrece s detskými knihami. Vydavateľstvo SLOVART prináša päť knižných titulov od slovenských autorov a autoriek s rozmanitou tematikou a okrem klasických zábavných príbehov sa pozrieme aj na témy ako ekológia, autizmus či slušné správanie.

slovart_260920

Knihy pre najmenších

Autorská obrázková kniha výtvarníčky Lucie ZednikovičovejAko sa stal Gusto pilotom je pre deti od 4 rokov. Hlavná postava vrabčiak Gusto sa túži stať pilotom. Pochopenie nájde iba u svojej babky, ktorá ho vpustí do dedkovej pracovne plnej nákresov a plánov a venuje mu dedkovu leteckú prilbu. Vďaka túžbe lietať nakoniec zachráni Gusto mláďatko veveričky a splní si svoj sen. Príbeh je o vytrvalosti, dôležitosti snívania, podpore rodiny a aj o odvahe.

Pamätáte si knihu Ema a ružová veľryba? Autorka Mária Lazárová s ňou žne úspechy aj po šiestich rokoch. Bola preložená do klasickej čínštiny, aby si ju mohli prečítať aj deti na Taiwane. Autorka nezaháľala a tento rok pripravila knihu s ekologickou témou pre deti od päť rokov – Škriatok Bertil a záhada strateného potoka. Na povale starého domu býva škriatok Bertil s dvomi kamarátmi – myškami Pipom a Olíviou. Škriatok nikdy nevychádza von. A načo aj? Mesto je prázdne a zarastá burinou. A zostalo by to tak navždy, keby sa zvedavá Olívia v jeden deň nerozhodla nájsť potok, ktorý tu voľakedy tiekol. Ilustrácie Hedviga Gutierrez.

Medvede sú vo všeobecnosti známe ako neohrabané cicavce, ktoré v zime spia. Autorka Marta Mészárosová však nakreslila medveďa, ktorý pozoruje slušných ľudí a o svoje poznatky sa chce podeliť s malými čitateľmi. Deti od päť rokov naučí, ako slušne pozdraviť, ako sa správať v kine, ako sa vhodne obliecť alebo ako sa slušne správať pri stole. Etiketa - Pravidlá slušného správania je nádherne ilustrovaná kniha, ktorá je nielen náučná, ale aj zábavná.

Knihy pre školákov

Kto už pozná Anču z Pomaranča, je mu jasné, že aj druhá časť knihy z ranča jej starej mamy bude fakt sranda. A navyše sa stane kopec vecí, ktoré sú minimálne životu nebezpečné! Pod vlekom sa totiž usídlil zločinec. Má dlhé strapaté vlasy, hrozitánsku bradu a ešte aj drsné väzenské tetovanie. Nie div, že naňho susedia zavolali policajtov. Alebo je to všetko inak? Anča z Pomaranča a tajomný neznámy od Kataríny Škorupovej poteší najmä milovníkov dobrodružstva a deti od ôsmych rokov. Ilustrácie Jana Malatincová.

Ak máte doma starších školákov, určite ich zaujme dobrodružný príbeh o inakosti, akceptácii a priateľstve, v ktorom nechýba kriminálna zápletka a náznaky prvej lásky. Autor Juraj Raýman veľmi citlivo pracuje s témou autizmu a zrozumiteľne ju prezentuje pre deti od desať rokov. Náš brat Hlavička je kniha o Alici, ktorá má staršieho brata Milana. Keď bola malá, dala mu vlastné meno - Hlavička, podľa ochrannej prilby, s ktorou pre vlastnú bezpečnosť chodí aj do postele. Kvôli bratovým záchvatom neboli Hlavičkovci na sídlisku veľmi obľúbení. Preto keď sa rodina presťahuje do osamelého domu na vidieku, rozhodne sa Alica jeho existenciu pred deťmi z nového susedstva zatajiť. Ale darí sa jej to len dovtedy, kým situáciu neskomplikuje záhadné zmiznutie oboch rodičov. Aby ich Alica našla, musí prekonať rozpaky, priznať novým kamarátom pravdu, požiadať ich o pomoc a zapojiť do pátracej akcie aj svojho neobyčajného brata. Ilustroval Ďuro Balogh.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.