Autorky Vydavateľstva SLOVART doma v karanténe Barbora Kardošová

Autorka kníh pre deti a dospelých, vyštudovala filmovú a televíznu scenáristiku a dramaturgiu. Ako projektová režisérka sa venuje televíznym kampaniam a spotom. Publikuje v tlačených aj internetových magazínoch.

slovart_barborakardosova

Vo Vydavateľstve SLOVART je vyšli knihy Sladko v ústach (2009), Vydať sa a zomrieť (2011), Medium love – láska ako stejk (2012), Anjeli nespia (201č) a 33 prípadov Kristy B (20160. Nadšenie detských čitateľov získala trilógiou Traja kamoši a fakticky fantastický... a rozprávkou Červené tenisky.

Je vydatá, má dve dcéry, žije v Bratislave. Miluje tmu v kine, vôňu nového auta a otváranie poštovej schránky. Život bez lásky, dobrých priateľov, umývačky riadu, a slivovice si nevie predstaviť.

Aké knihy čítaš na rozptýlenie alebo útechu?

Momentálne nepoľavujem v čítaní detských kníh, ktoré chystám do audioknižnej podoby. Teraz finišujem s Babkou gaunerkou napríklad – čo vrelo odporúčam aj na bežné čítanie, je to naozaj veľmi vtipná kniha od skvelého komika Davida Walliamsa a ja sa teším, že z nej bude (verím, že ešte tento rok) aj audiokniha. Plus kopec iných – veľa slovenských – teraz v rámci karantény finalizujeme napríklad Opice z našej police od Kristy Bendovej – som strašne rada, že sme ich so Zuzkou Kronerovou stihli nahrať ešte pred vypuknutím pandémie. 

Pretože mám aj Booklub Wisteria, nepoľavujeme, a pretože sa nemôžeme stretnúť, online sme si dohodli počúvanie niečoho optimistického a tematicky zostaneme pritom in - Dobrá znamení – Terry Pratchett, Neil Gaiman. A pretože audiokniha sa dá počúvať pri bežných domácich prácach, pridala som členkám klubu aj normálnu knihu - tiež sme sa zhodli, že skúsime nášho obľúbenca so zmyslom pre humor Fredrika Backmana a jeho novú knihu Obhliadka bytu.

Čo odporúčaš na pozeranie alebo inú voľnočasovú aktivitu?

Večer sa snažíme pozerať spoločne nejaký film či sériu – nedávno sme dopozerali Outsidera a teda nie je to síce nič veselé, ale pohltí vás to, lebo veď S. King je mág napätia a kvalitného príbehu. Netflix a HBO sú teraz naša spása. Okrem toho voľnočasovo veľmi odporúčam online drinky s rodinou, priateľmi a prípadne aj lesson of english sa takto s pohárikom vína dá celkom krásne zvládnuť.

Aké máte hry a zábavky s deťmi, keď neriešite školu?

Moje dcéry sú už dospelé, jedna sa rozhodla neopustiť Anglicko a tak s ňou si aspoň voláme a snažíme sa myslieť pozitívne. S druhou chodievame na prechádzky s našimi troma borderkoliami. Pečieme pre ne kváskové psie krekry, pečieme koláče a trochu viac sa rozprávame, keď jej zvýši čas, lebo teda škola im veru nič nedaruje, mám pocit, stále píše nejaké projekty alebo písomky a testy.

Nejaké iné tipy a triky na psychohygienu v karanténe?

Môj muž pred týždňom (alebo sú to už dva?) vymyslel, že čo keby sme postupne vymaľovali celý dom, takže už máme obývačku, kuchyňu aj chodbu a schodisko. Našťastie došiel penetračný náter, takže som zase ja zavelila, že maľujeme vždy iba cez víkend, lebo ja musím aj pracovať. Ale vďaka tejto aktivite mám napríklad jednu knižnicu nanovo upratanú a zoradenú farebne (úchylka, ktorú som doteraz považovala za čisté bláznovstvo). V rámci tejto psychohygieny som už upratala niekoľko skríň. Medzitým dorazila zásielka s penetračným náterom aj farbou, čiže pokračujeme. 

Dnes som napríklad zháňala gumičky na masky, ktoré začala šiť moja priateľka a suseda – Eva Borušovičová. Vynaliezavosťou som ja veru obdarená, vypárala som napríklad gumičku z detských nohavičiek a som na seba hrdá! 

darí sa ti písať? na čom robíš?

Píšem momentálne texty pesničiek na tretiu sériu detskej relácie, dopísala som rozhlasovú hru na Troch kamošov a fakticky fantastický bunker a zbieram si materiál na niečo celkom nové. Uvidíme. Veľa, naozaj veľa času venujem hlavne novým audioknihám, lebo vidím, že táto energia sa mi vracia v ohlasoch spokojných fanúšikov wisteriabooks.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.