Neskutočne krásni a Normálni ľudia

Napísal AlbatrosMedia 15. marec 2020

Jeden z najoceňovanejších románov súčasnosti - nominácia na prestížnu Man Bookerovu cenu za rok 2018, víťaz Costa Novel Award za najlepší román roka, ocenenie Waterstones pre knihu roka, najlepšia kniha roka podľa The Economist a samozrejme, najlepší írsky román roka 2018 a množstvo ďalších cien.

Román Normálni ľudia od írskej autorky Sally Rooneyovej práve vychádza vo vydavateľstve Lindeni v skvelom preklade Kristíny Hečkovej.

Len o máloktorej knihe ostatného obdobia sa píše tak veľa a v takých superlatívoch, ako o románe mladučkej, len 29-ročnej Írky. Budúca klasika, literárny fenomén dekády, najlepšia kniha pre mileniálov, Salinger pre generáciu snapchatu – to je len niekoľko z množstva prívlastkov, ktoré sa knihe ušli v zahraničnej tlači. „Napohľad jednoduchý príbeh, ale vyrozprávaný s inteligenciou, vtipom a jemnosťou. Rooneyovej genialita spočíva v jej schopnosti sledovať subtílne zmeny jej postáv, a to v ich vnútornom svete, ako aj vo vzťahu k sebe navzájom. Absolútne fascinujúce. Prečítajte si to,“ doplnil rešpektovaný literárny portál Kirkus Reviews.

Rooney ponúka čitateľom na prvý pohľad obyčajný príbeh. No román má neobyčajný štýl a viaceré myšlienkové roviny. Connell a Marianne pochádzajú z jedného malého mestečka na západe Írska, no zdá sa, že tam sa podobnosť medzi nimi končí. Connell je v škole obľúbený, zatiaľ čo Marianne je samotárka. Marianne je z bohatej rodiny, Connel vyrastal bez otca a jeho matka je upratovačka. Keď však jedného dňa nadviažu rozhovor – síce trápny, no strhujúci – spustia lavínu, ktorá navždy zmení ich životy. Normálni ľudia sú príbehom o neprekonateľnej fascinácii, priateľstve a láske. O ľuďoch, ktorých vzájomná príťažlivosť a zároveň neznesiteľná vzdialenosť dovádzajú k poznaniu, že nemôžu byť spolu, no ani jeden bez druhého. Podáva svedectvo o tom, aké ťažké je zmeniť sa, stať sa tým, čo považujeme za „normálne“. A s dojímavou nehou odkrýva, ako nás život učí manévrovať v priestore medzi sexom a mocou, tendenciou zraňovať a byť zraňovaný, túžbou milovať a byť milovaný.

Normálni ľudia výnimočne zaujali náročných literárnych kritikov, ale aj širokú čitateľskú obec - vo svete sa predalo už vyše milióna kópií knihy. “Delikátny a brutálne úprimný príbeh o tom, aké to je byť totálne prepojený s iným človekom, zatiaľ čo sa snažíte nájsť sami seba. Na týchto stránkach budete chcieť žiť naveky,” napísali v obľúbenom ženskom magazine Cosmopolitan. A seriózny New York Times dopĺňa: “Má nezvyčajnú moc robiť to, čo majú realistické fikcie robiť: priniesť svetlo do myslenia a správania sa našich súčasníkov v súkromí. A navyše nám umožňuje spoznať sa v ich trápeniach. Je len málo súčasných spisovateľov, ktorí dokážu rozprávať príbeh a opísať postavy tak, ako Rooney.”

A na záver ešte z recenzie portálu Vox: “Je to neskutočne intelektuálne. Neskutočne nežné. A tiež neskutočne krásne.”

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.