Kultový román 60-tych rokov Nylonový mesiac...

Napísal Ikar, Lucia Čarná 08. september 2019

... vychádza v edícii Zlatým písmom.  Príbeh Vandy a Andreja bol sfilmovaný a kniha patrí dodnes k najvýraznejším dielam zlatého veku slovenskej literatúry. Jaroslava Blažková vniesla do slovenskej prózy 60-tych rokov nový dych, svieže, mladistvé videnie sveta. 

S novým cítením prichádza i nové vyjadrovanie, civilný, hovorový jazyk zbavený purizmu a literárnych klišé. Odvažuje sa hovoriť o svojom súkromí, i o veciach, ktoré boli dovtedy tabu. Prezrádza svoje tajomstvá, pocity dovtedy v literatúre utajované, a robí to kultivovane, na svoju dobu odvážne. Román Nylonový mesiac bol vo svojej dobe pozitívne prijatý kritikou aj čitateľmi. Mladí ľudia ocenili jeho aktuálnosť aj autentický spôsob rozprávania o vzťahoch bez nánosov angažovanosti a dobových klišé. 

O čom je kniha Nylonový mesiac: 
Príbeh o osudovej láske, ktorá nemusí byť vždy opätovaná tak intenzívne, ako by sme túžili. Trochu nezrelý  architekt Andrej je v pohodlnom vzťahu s obetavou Drahou, no chýba mu vášeň. Stretne zmyslenú Vandu, ktorej správanie sa vymyká akýmkoľvek pravidlám. Tam, kde vkročí spôsobí rozruch a všetci muži po nej doslova prahnú. Medzi osudovou ženou Vandou a Andrejom preskočí iskra. Ani jeden si nie je istý, či sú ich vzájomné city pravdivé, ale ich náklonnosť, vyústi do Andrejovho rozchodu s Drahou. Po čase však Vandina voľná myseľ a životná dravosť začína Andreja desiť a obaja si pomaly uvedomujú, že ich láska možno nedokáže prekonať všetko. Vandina nezávislosť a mierna zahľadenosť do seba nakoniec víťazia. Len nylonový mesiac, ktorý svieti na oblohe, je svedkom ich pochybností.

Viac o knihe na: https://www.bux.sk/knihy/431073-nylonovy-mesiac.html

Ukážka z knihy Nylonový mesiac: 

Už vedela, odkiaľ vyrástol jej nepokoj. Andrej bol príjemný, chvíle osamote boli intímne a búrlivé, ich vzťah sa vyvíjal logicky. Všetko, ako čakala. Všetko zodpovedalo jej predstavám. A ona potrebovala neočakávanosť. Ako soľ. Túžila po šialených scénach, v ktorých by bolo treba hneď konať, a bez šablóny. Zaujímali ju výnimočnosti, ľudia s neobyčajnými vlastnosťami a ľudské súkromie s tajomstvami.
Raz jej povedal: „Stavil by som sa, že si v detstve pozerala cez kľúčové dierky!“ Neuvedomil si, že tento sklon nezmizol, iba prerástol v čosi ako stály smäd.
Mrzuto pozorovala, ako sa jeho láska zosolídňuje, ako sa o ňu trasie a vyhýba sa pochabostiam.
Dohováral jej: „Nesmieš byť taká nepoddajná. Buď i trochu slabá a sladká, aby som ťa mohol chrániť. Muži radi zápasia, ale neznášajú prehru.“
,Je mi fuk, čo majú radi muži. Zaujíma ma, čo mám rada ja!“

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.