Žena v kabíne

Napísal Albatros Media Slovakia, Lindeni 11. august 2019

Britská detektívna škola je, zdá sa, nevyčerpateľná a každým rokom sa na nej objavujú noví autori a autorky, ktorých knihy si získavajú fanúšikov po celom svete. Patrí medzi ne aj Ruth Ware, spisovateľka, ktorú prirovnávajú k legendárnej Agathe Christie. 

»Je to klaustrofobický príbeh paranoje a klamstva,« zhodnotili v magazíne Metro jej román Žena v kajute 10, ktorý práve vychádza v slovenskom preklade Maríny Gálisovej vo vydavateľstve Lindeni.

»Keď sa Agatha Christie stretne s Dievčaťom vo vlaku – je to strašidelné a znepokojujúce,« doplnil denníkThe Sun. Román bol v roku 2016nominovaný na Goodreads Choice Awardsv kategórii Najlepší mysteriózny román a triler, takisto bol finalistom ankety o britskú knihu roka. Prekvapivé zvraty v deji  a tajomne krásne, no klaustrofobické prostredie robia z tohto detektívneho trileru skutočnú čitateľskú lahôdku.

V pekne upradenom príbehu novinárka Lo Blacklocková, ktorá píše pre časopisy o cestovaní, práve dostala prácu, aká sa pritrafí raz za život: má stráviť týždeň na luxusnej výletnej lodi. Nebo je jasné, more pokojné a vyberaní hostia v dobrej nálade, keď sa výletná loď Aurora vydá na plavbu po malebnom Severnom mori. Spočiatku je pre Lo pobyt na lodi číra radosť: kajuty sú prepychové, večierky iskrivé a elegantní hostia zábavní. No ako sa týždeň chýli ku koncu, nebo sa zatiahne, palubu bičuje studený vietor a Lo sa stane svedkom desivej udalosti, ktorá jej pripomína hrôzostrašnú nočnú moru: jednu ženu zhodia cez palubu. Podľa záznamov však nikto z pasažierov na lodi nechýba... „Kniha má všetok pôvab Vraždy v Orient Exprese od Agathy Christie, no s prídavkom nevšedného tajomstva. Štýl Ruth Ware je rýchly a najmä návykový, až do samého konca budete hádať, čo sa stalo,“nadšene komentoval svoju kolegyňu spisovateľ T. R. Richmond.

Ruth Warevyrástla v Sussexe na južnom pobreží Anglicka. Po absolvovaní manchesterskej univerzity žila určitý čas v Paríži, no potom sa vrátila do Británie. Pracovala ako čašníčka, predavačka kníh, lektorka angličtiny pre cudzincov a tlačová hovorkyňa. V súčasnosti žije s manželom a dvoma malými deťmi v Londýne. Na knižnej scéne sa najskôr predstavila pod pseudonymom Ruth Warburtonako autorka fantasy pre young adult, dnes sa vo svojej tvorbe sústreďuje najmä na psychologické krimitrilery. „Autorkine prednosti sú ako zo slávnych starých románov – dokáže skombinovať pocity ohrozenia s dotykom ľahkosti a pritom poriadne ostrou prózou,“napísali o nej v novinách Sunday Express. Na jeseň vychádza v slovenčine pod značkou Lindeni aj jej ďalší román Smrť pani Westawayovej.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.