8 tipov, ako viesť a vychovávať deti k sebaúcte a zodpovednosti

Napísal femme, JK 05. január 2022

Keď u vašich detí posilníte sebaúctu a zodpovednosť, tak vylepšíte ich schopnosti, ktoré zužitkujú pri dosahovaní nielen spoločenského a akademického úspechu. Ako teda rozvinúť tieto silné stránky u vašich potomkov?

family_pixabay_22

Sebaúcta a sebadôvera je pre šťastie, zdravie a úspech dieťaťa zásadne dôležitá. Sebavedomé deti sú lepšie pripravení na zvládanie tlaku, zodpovednosti, frustrácie, výziev a iných pozitívnych alebo negatívnych emócií.

Tip: Dôležité je, keď môžu deti vidieť sebaúctu u svojich rodičov: spokojná mama, spokojné dieťa.

Nasledujúce tipy vás môžu inšpirovať k budovaniu sebadôvery u dieťaťa a vôbec to nemusí byť zastrašujúca a komplikovaná úloha.

1. Prejavujte deťom bezpodmienečnú lásku každý deň

Vedieť, ako veľmi ich máte radi, dáva vašim deťom pocit bezpečia a spolupatričnosti, ktorý je rozhodujúci pre ich pohľad na seba samého. Vaša láska predstavuje základ pre všetky zdravé a pevné vzťahy, ktoré si neskôr v živote vytvoria. Objímte vaše dieťa, keď sa lúčite, tulte sa k sebe a prejavujte lásku každučký deň. S vývinom vašich detí im tento základ lásky pomôže, keď si budú budovať vlastné spoločenské kruhy a hľadať priateľov.

2. Zadávajte dieťaťu úlohy a povinnosti

Zodpovednosť za vykonávanie úloh primeraným ich veku, dáva dieťaťu zmysel pre cieľ a úspech. Aj keď niečo neurobia ideálne, dajte im vedieť, že si ceníte ich úsilie. Pochváľte ich za všetky veci, ktoré robia dobre a ubezpečte ich, že časom sa budú zlepšovať v mnohých veciach vrátane svojich domácich prác. Domáce práce a povinnosti tiež dávajú deťom pocit kontroly nad ich životmi.

3. Podporujte nezávislosť

Počas navštevovania základnej školy sa deti naučia samostatnosti. Keď sa dostanú do stredoškolských rokov, mnoho detí začína tráviť čas osamote. Či už samota trávená doma, alebo či môže dieťa chodiť samo do školy alebo pomáhať mladším súrodencom, je nepostrádateľnou súčasťou dospievania.

Je dôležité, umožniť deťom, aby boli stále viac samostatnejšie. Pomôžte im, aby prišli na to, ako môžu s učiteľmi hovoriť o problémoch. Pomôžte im, ukážte a nakoniec ich nechajte organizovať si úlohy, pripraviť si jedlo do školy alebo si upratať oblečenie.

4. Rešpektujte ich

Keď vaše dieťa robí niečo, čo vás vedie k šialenstvu, nehnevajte sa naň ani nekričte. Radšej s dieťaťom hovorte s úctou a rešpektom. Samozrejme však strážte hranice a dajte najavo rešpektujúcim štýlom, čo je prijateľné a čo už nie. Dobrým spôsobom, ako nebyť podráždený, je využitie rozhovoru s dieťaťom, a to príjemným a priateľským tónom.

Zdôraznite deťom, že byť človekom znamená aj robiť chyby a nebyť dokonalý. Naučte ich vnímať neúspechy ako príležitosti na zlepšenie a rast. Buďte trpezliví, keď robí chyby. Naopak mu tým ukazujete rešpekt a tolerantnosť, ktorá sa mu v živote bude hodiť, pretože aj vaše dieťa bude niekedy v situácii, keď sa bude stretávať s chybami ostatných a je potrebné, aby človek vedel odpúšťať.

A ak zistíte, že majú v škole problémy so správaním, urobte všetko, aby ste z týchto situácií urobili príležitosť na rast. Ak tak urobíte, pomôže vám to upevniť dôveru ukážete im, že chybovať je ľudské a odpúšťať božské.

5. Dávajte pozor na dnešné technológie

V dnešnom prostredí sme všetci, vrátane detí a rodičov, neustále pripojení k našim digitálnym zariadeniam. Mobilné telefóny, tablety a notebooky umožňujú ľuďom pravidelne písať textové správy, zverejňovať príspevky na sociálnych sieťach, podnikať, učiť sa a kontrolovať e-maily.

Technológia je len pomôcka a je na nás či ju využijeme „dobre“ alebo „zle“. Pozitívne môže byť vtedy, keď ľudia môžu byť vďaka technológii produktívnejší a zostať v kontakte s ostatnými z pohodlia svojich domovov. Táto online aktivita však môže mať aj druhú stránku, a to pokiaľ zasahuje do rodinných vzťahov a komunikácie.

Ako rodina sa rozhodnite, aký typ online aktivít je nevyhnutný a čo je iba zábava. Navrhnite plán, v ktorom sa všetci naučíte vyvážiť svoj čas strávený na obrazovke zdravými aktivitami, ako sú prechádzky, jazda na bicykloch, spoločné čítanie alebo pri hraní spoločenských hier. Aj deti potrebujú byť deťmi a občas sa hrať s elektrickými autíčkami alebo domčekami pre bábiky.

6. Povzbudzujte ich a pomôžte im objaviť nové zájmy

Deti, ktorým chýba sebadôvera, sa často vyhýbajú skúšaniu nových vecí alebo zvládaniu nových výziev. Povzbuďte deti, aby skúšali nové aktivity a rozvíjali nové zručnosti. Pocit, že môžu zvládnuť všetko, čo im príde do cesty, deťom pridáva na zdravom sebavedomí. Je tiež nevyhnutné, aby deti objavili svoje záujmy a vášne. Keď si nájdu to, čo sa im páči a vynikajú, získajú dôveru v seba a svoje schopnosti.

mother_pixabay_22

7. Trávte spolu kvalitný čas

Láska a prijatie sú kľúčovými zložkami dôvery, preto by rodičia mali tráviť kvalitný čas so svojimi deťmi, aby im ukázali, že sú cenné. Vezmite ich na výlety, choďte spolu na večeru, hrajte hry, vyblbnite sa na trampolíne, choďte von alebo robte inú činnosť, ktorá vám a vašim deťom umožní vychutnať si spoločný čas

8. Nechajte ich tvoriť

Umožnite dieťaťu, aby svoje výtvory ukázalo svetu a vystavte si ich, hoci po celom dome. Keď vytvárajú umelecké diela, píšu príbeh alebo robia projekt do školy, nechajte svoje dieťa, aby vám rozprávali o svojich výtvoroch. Spýtajte sa, čo chcú, aby si ľudia mysleli alebo cítili, a čo sa im na ich výtvoroch páči najviac. Dať deťom príležitosť predviesť, čo robia, alebo hovoriť o veciach, ktoré vytvárajú, im dá pocit, že ich práca si zaslúži pozornosť. To im signalizuje, že na ich názoroch a myšlienkach záleží.

Aj keď vaše dieťa primárne robí všetku svoju prácu doma a nie v škole, dovoľte mu, aby vám svoju prácu ukazovalo. Týmto spôsobom sa buduje dôvera v ich schopnosti a povzbudzuje deti, aby naďalej usilovne pracovali na svojom tvorivom úsilí.

Ako rodičia detí myslite na to, že ich cesta je čiastočne vo vašich rukách. Môžete ich učiť zručnosti, ktoré ich pripravia na to, aby sami seba dokázali viesť aj v tomto konkurenčnom svete. Áno, výchova detí je veľká zodpovednosť. Ale zároveň môže byť aj zdrojom pýchy, keď sa vám podarí vychovať z nich zodpovedných a rešpektujúcich ľudí, ktorí sa z nich v dospelosti môžu stať.

crayons_pixabay_22

Sebaúcta a zodpovednosť sú vlastnosti, ktoré sú pre nás nenahraditeľné. Aby tieto vlastnosti dosiahli aj naše deti, mali by sme ich podporovať, rešpektovať ich, rozvíjať ich vlohy a dávať im dostatočne najavo, aké sú pre nás dôležití. Môže sa to zdať ťažké, ale časom zistíte, že je to vlastne celkom ľahké.

Zdroj foto: Pixabay

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.