Waldorfská výchova? Aké hračky sem patria?

Napísal Kristína Chudá 05. marec 2021

Určite ste už počuli o takzvanej waldorfskej výchove či pedagogike. V čom spočíva jej princíp? Ide o výchovu dieťaťa, v celom svojom význame. Pri tejto metóde musí váš drobec používať emócie a istú dávku zručností. . Vo waldorfskom štýle sa výchova zameriava na umelecký, morálny a duchovný rozvoj detí a kladie sa veľký dôraz na rôzne formy umenia.

girl_2021

Táto výchova deťom poskytuje čo najširšiu základňu vedomostí a zručností, z ktorých potom budú môcť čerpať a rozvíjať sa v tých oblastiach, v ktorých objavia svoj potenciál. No pre výchovu vo waldorfskom štýle sú dôležité aj hračky. Používanie tých správnych hračiek podporia vývoj vášho drobca. O aké hračky ide? Máte ich možno aj doma a ani o tom neviete.

Handrové bábiky

Prečo handrové bábiky? Je to jednoduché. Dieťa dostane bábiku do rúk, no môže to byť bábika chlapec alebo bábika dievča. A tu sa ukáže predstavivosť. Drobec sa pozrie na bábiku a vie si určiť pohlavie bábiky. Takéto handrové bábiky nemajú úplne jasné črty tváre a teda sú ideálne. Sú ušité len z mäkkých textílií, sú príjemné na dotyk, dieťa sa s nimi nebuchne a môže so svojou bábikou aj spinkať. 

Obliekanie bábik

Keď máte doma malú princeznú a chcete ju waldorfsky vychovávať, medzi jej hračkami nemôžu chýbať malé vecičky pre jej bábiky. Prečo? Vďaka neustálemu obliekaniu, vyzliekaniu  a prezliekaniu bábik sa v útlom veku zlepšuje jemná motorika vašej princeznej. Malá princezná sa ďalej učí kombinovať farby, štýly, spoznáva rôzne materiály látok a zisťuje, či sú alebo nie sú príjemné na dotyk. A podtext tohto všetkého? Učia sa pomáhať iným ľuďom.

Varí mama, varí aj drobec v detskej kuchynke

„Mami, počkaj, idem s tebou variť,“ kričí, keď vás vidí variť. Mať praktické zručností je k nezaplateniu. Už od roka či dvoch sa drobec učí, ako sa má správne starať o domácnosť, že na sporáku je ohník, ktorý páli, že špinavý riad sa dáva dresu a že nožíkom sa dá poraniť. Keď mu kúpite detskú kuchynku, začne s vami variť a vypestujete v ňom lásku k vareniu.

Jednoducho VOSKOVKY

Kreslenie, maľovanie čo vyfarbovanie. Aj toto je cesta k umeniu. Čo je lepšie? Pozerať TV alebo mať doma kilá pokresleného papiera? Podporte ho v kreslení! S kresbou ide ruka v ruke tvorivosť a jemná motorika. Prečo voskovky? Sú ideálnou voľbou. Výborne padnú do ruky, sú jemné na dotyk a pestrofarebnosť sa im nedá uprieť.

Hračky z dreva a kameňa

Prírodné materiály ako kameň a drevo. Z týchto materiálov sú hračky krásne, nezávadné, žiadne materiály, ktoré by uvoľňovali dáke jedy a ešte k tomu učíte drobca k dobrému vzťahu k ekológii.

Spoločenské hry

Pre drobcov vyberajte také spoločenské hry, pri ktorých je nutná spolupráca. Prečo? V momentálnom svete sa kladie obrovský dôraz na tímovú prácu a keď drobca na toto pripravíte od útleho veku, v dospelosti vám poďakuje. Spolupráca v skupinách a nesebecké správanie je gro úspechu. 

Ručne vyrobené hračky

Vami vytvorené hračky budú pre vaše ratolesti vždy perfektné, aj keď vy tam budete vidieť samú nedokonalosť. Z gaštanov sa dajú vyrobiť rôzne zvieratká, postavičky alebo domčeky. A zo škatule domček pre tieto postavičky. Vezmite látky na koberce a závesy. S drobcom vymýšľajte a špekulujte, ako sa dá domček ešte vylepšiť. Vzbudíte v ňom kreativitu. 

Prečítajte rozprávku a zahrajte sa ju

Máte voľné poobedie? Prečítajte si rozprávku s vašim drobcom, napríklad Máša a medveď, zostavte si spoločne domček, v ktorom medveď býval a nechajte svoje zlatíčko, aby znovu známe príbehy vyrozprávalo a zahralo a môže sa stať, že si vytvorí vlastnú verziu rozprávky.


https://www.romper.com/p/16-toys-all-waldorf-moms-have-in-their-home-16999077

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.