Mám malý stan...

...a nohy tak dlouhé", táto známa pieseň už našťastie neplatí pri súčasnej ponuke stanov a spacích vakov, treba si len vedieť správne vybrať.

Pre tých, ktorý by sa radi vybrali pod stan z nostalgie, alebo majú záujem zažiť niečo iné, ako len apartmánove ubytovanie, či komfort hotelov sú určené práve tieto informácie.

Správna voľba
Pod správnou voľbou rozumieme veľkosť stanu, či sa má využívať ako príležitostné prespanie alebo pravidelné využívanie stanu a samozrejme oblasť pobytu.

- veľkosť stanu je závislá od počtu ľudí, ktorí v ňom budú prespávať
- jednoduchšie typy stanov sú jednoplášťové, sú určené na prespanie v núdzi na jednu noc alebo pre deti na záhrade
- kvalitnejšie a náročnejšie typy stanov sú dvojplášťové, ktoré chránia lepšie pred poveternostnými podmienkami a dažďom
- kvalitný stan by mal byť nepremokavý, schopnosť nepriepustnosti vody sa meria tzv. stĺpcom vody (tento údaj v metroch informuje zákazníka akému tlaku vody vie stan odolať a neprepustiť vodu a vlhkosť)
- pre nižšie položené oblasti s miernym podnebím je postačujúci vodný stĺpec 2 – 2,5 m, pri hmotnosti do 3,5 kg
- pre extrémnejšie vysokohorské podmienky, ako sú napríklad Tatry či Alpy je potrebný stan s vodným stĺpcom 5 – 6 m s hmotnosťou okolo 3 kg, cena sa tiež bude pohybovať vyššie ako pri prvom type stanov
- podobné podnebné parametre sa týkajú aj spacích vakov

Pre extrémne podmienky zasnežených oblastí či trópov je nutné navštíviť špecializované obchody, kde vám ponúknu dôležité informácie o tovare vhodnom na stanovanie v tej danej oblasti.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.