Conrad Hilton

Hotelový kráľ Hilton začínal s 5.000 dolármi a 40 izbovým hotelom v pustatine. Zanechal 260 luxusných hotelov roztrúsených po celom svete.

>> Móda >> Aktuálne >> Conrad Hilton

Conrad Nicholson Hilton bol hoteliérom dušou i telom. Zomrel vo veku 91 rokov a ešte na smrteľnej posteli vydával príkazy a kontroloval prácu svojich zamestnancov.

Narodil sa v r.1887 v San Antonio ako syn nemeckej Američanky a Nóra. Jeho otec sa staral o malý hotel a Conrad, hneď ako trochu povyrástol, mu začal ochotne pomáhať. Skutočnou vášňou Conrada Hiltona však boli finančné transakcie. V r.1919 chcel dokonca v Texase kúpiť banku. Keď tento obchod stroskotal, Hiltonovi "vstúpil do cesty" hotel a on sa rozhodol byť hoteliérom. Zhromaždil svoje úspory, ktoré predstavovali 5.000 dolárov a zo svojej matky urobil svojho prvého investora... 40 izbový hotel Mobley, ležiaci v neveľmi lákavej pustatine, sa tak stal majetkom pána Conrada Hiltona. O desaťročie neskôr vlastnil Hilton sedem hotelov.

Keďže hospodárska kríza v 30-tych rokoch neobišla ani hotely, ocitol sa Hilton na okraji ekonomickej priepasti; šťastie však pripravených neopúšťa, a Hilton sa vďaka nemu a svojej šikovnosti udržal nad vodou. O ďalších desať rokov sa stal najúspešnejším hoteliérom sveta. V r.1945, v čase, keď sa zdalo, že luxusné hotely nemajú žiadnu budúcnosť, kúpil hotel Stevens v Chicagu s 3.300 izbami. Krátko nato slávny Waldorf Astoria v New Yorku a potom ďalšie prestížne nehnuteľnosti - Mayflower vo Washingtone a Palmer Hause v Lon Angeles. V r.1953 "zaútočil" na Európu a otvoril v Madride hotel Castallana.

Ako to už v podobných prípadoch býva, ani v súkromnom živote hotelového imperátora Hiltona nevládla nuda. Po rozvode so svojou prvou ženou Mary Barron si vzal za manželku maďarsku krásku 40-tych rokov Zsa Zsa Gabor. Tento vzťah vydržal štyri roky a na jeho ukončení sa v nemalej miere podielali Gaborovej finančné extravagancie. Rozvod stál Hiltona okolo 280.000 dolárov - cena luxusného hotela Sir Francis Drake v San Franciscu. Poslednýkrát sa Hilton oženil v 89-tich rokoch. Jeho tri deti a štrnásť vnukov zdedilo majetok v hodnote viac ako pol miliardy dolárov.

V najväčších amerických Hilton-hoteloch dodnes leží v každej izbe vedľa biblie Hiltonova autobiografia s názvom "Celý svet je mojím hosťom".

(V súčasnosti patrí k Hilton Corporation a Hilton International Group asi 2.000 hotelov.)

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.