Grónsko

Grónsko leží severovýchodne od kontinentálneho systému a je najväčším ostrovom patriacim k Severnej Amerike. Podobne ako Aljaška má chladné podnebie.

Grónsko

Hlavné mesto: Nuuk (Godthab). Rozloha: 2.166.090 km štvorcových. Počet obyvateľov: 56.386. Mena: koruna(EEK) - 100 senti. Úradný jazyk: dánčina a grónčina. Forma štátu: parlamentná republika. Náboženstvo: kresťanské sprevahou evanjelického vyznania.

Grónsko je najväčší ostrov nachádzajúci sa severovýchodne od Kanady. Napriek geografickej blízkosti so Severnou Amerikou je Grónsko po stránke historickej, politickej a ekonomickej veľmi späté s Európou. Územie len z 15% je bez ľadu, ostatok je ľadovec, ktorý je po Antarktickom ľadovci druhým najväčší na svete. Najvyššie pololoženým miestom je hora Gunnbjorn, ktorá meria 3 700 m n. morom a najnižším bodom je Atlantický oceán (0 m n. morom). Územie je bohaté na prírodne zdroje, ktoré sa tam nachádza: kryolit, grafit, rudy zinku a olova, uhlie a platinum.

Ostrov bol objavený v roku 875 vikingským moreplavcom Gunnbjornom. V rokoch 982 a 985 bolo juhozápadne pobrežie Grónska preskúmané Erikom Červeným. Neskôr bolo osídlované prisťahovalcami z Islandu Inuitmi a vikingskými bádateľmi.
Hlavné mesto bolo založené Dánmi v roku 1721 a pôvodný názov malo Godthab. Grónsko bolo kolóniou od roku 1380 a autonómiu získalo v roku 1953, keď sa stalo súčasťou Dánska.
Nuuk leží na juhozápadnom pobreží a je sídlom národnej rady Landsting a najvyššieho súdu. Súčasne majú dvaja grónsky poslanci svoje zastúpenie v dánskom parlamente. Etnické zloženie obyvateľsta tvoria hlavne Inuiti a Európania narodení v Grónsku a zvyšok sú Dáni a iné národnosti.

Vzhľadom na prírodné podmienky, hlavnou pracovnou náplňou je rybolov, lov tuleňov a mrožov a jeho spracovanie v konzervárňach. Popri tom sa chovajú ovce, soby a iná kožušinová zver.
Kultúra vychádza z inutiských tradícii a sčasti je ovplyvnená kresťanstvom. Grónsko ako turistická destinácia vychádza z prírodných podmienok ostrova. Ponúka súťaže v psích záprahoch, rybolove, lov a turistiku.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.