Marocké kráľovstvo

Časť "predsaharia" tvorí pohorie Atlas, drsné atlasové podhorie posiate rozkvitnutými mandľovníkmi a piesočné pláže. Inými slovami - Maroko.

>> Móda >> Aktuálne >> Marocké kráľovstvo

Skúsení cestovatelia vravia, že kto raz navštívi Afriku, zamiluje sa do nej. To isté by sa dalo povedať o Marockom kráľovstve - fascinujúcej krajine kontrastov, podmanivej prírody, milých ľudí, dobrej kuchyne a tajuplnej kultúry.
Jedným z turistických lákadiel Maroka je Marakéš, nazývaný aj "Červená perla" - mesto obohnané 19 kilometrov dlhými hradbami z červených tehál (sem, do nádhernej vily chodí pravidelne rozjímať i jeden z "kráľov" parížskej haute cutoure Yves Saint Lorain). Marakéšske námestie Jemaa el Fna je najživšie miesto celého Marockého kráľovstva. Môžete tu stráviť dlhé hodiny pozorovaním ľudí a zvierat alebo môžete vyskúšať ponúkané služby: napiť sa šťavy z čerstvých pomarančov, nechať si vyčistiť topánky, vypočuť si výklad koránu, v horšom prípade dať si vytrhnúť zub. Veľkou atrakciou pre turistov je tiež súk - trhovisko, ktoré však nemá nič spoločné s jeho európskou podobou. Spleť úzkych, krivoľakých uličiek je tu "tématicky" rozdelená podľa jednotlivých remesiel a druhov tovarov. Kúpite tu všetko možné, ale musíte sa naučiť jednať. Ak raz Maročan zbadá vo vašom oku iskričku záujmu o svoj tovar, obchod je prakticky hotový. Na svoje si tu prídu milovníci striebra. Za 1.000 dirhamov (cca 5.000 Sk) sa vám podarí získať aj viac ako sto rokov staré berberské šperky.

Maroko, to sú ostré vyprahnuté skaly i nádherné kvety mandľovníkov, bieda i nepredstaviteľný luxus, je to svet rozmanitosti a prudkých kontrastov. Taká je i marocká architektúra: jednoduché príbytky i luxusné skvosty z rozprávok Tisíc a jednej noci. Hotel la Mamounia, stojaci v rozľahlých záhradách, je jedným z nich. Pokiaľ si na nadmerne luxusné ubytovanie nepotrpíte, môžete si tu vypiť aspoň svoju popoludňajšiu kávu alebo národný nápoj Maročanov - čaj a rozhliadnuť sa pri tom okolo seba. Nemusíte sa báť, že budete nevítaným hosťom.

Hlavné mesto: Ar-Ribat (Rabat). Rozloha: 458.730 km štvorcových. Počet obyvateľov: 27.310.000. Mena: dirham (1USD = 9,8 dirhamu). Úradný jazyk: arabčina, berberské jazyky, španielčina, francúzština. Forma štátu: konštitučná monarchia. Náboženstvo: moslimské (95 %).

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.