Zásady a tipy pre cestovateľa, ktoré pri dovolenke oceníte

Napísal femme, KiK 10. apríl 2024

K "vybaveniu" správneho cestovateľa patrí nielen odvaha, ale aj ostražitosť. Preto, milé cestovateľky a cestovatelia, pamätajte. Prichádzajúca jar a príjemné teploty nás lákajú na výlety. Niekedy sa však ani plánovaná cesta nezaobíde bez menších komplikácií, či už pri balení alebo presune.

mapa_cestovanie_1200x800

Na cestách za exotikou je dobre nebáť sa, ale ešte lepšie je - "neblbnúť"; a dodržiavať vo vlastnom záujme niekoľko základných pravidiel "prežitia bez následkov":

1. Dôsledne sa chráňte pred hmyzom.

2. Nejedzte a nepite na trhoviskách, uliciach a v rozmanitých krčmičkách. To, čo je pre domorodcov (ktorí majú vytvorené protilátky) neškodné, môže byť pre vás osudné.Mnoho turistov už doplatilo na to, že si vodou z neznámeho zdroja umyli zuby.

3. Keď si to situácia vyžaduje, zabudnite na európsku slušnosť a jednoznačne odmietnite pohostinstvo domorodcov - napríklad s diplomatickým vysvetlením, že vaše náboženstvo vám to nedovoľuje konzumovať...

4. Ak by ste sa ocitli v zvláštnej situácii (a odmietnutie vás z nejakých príčin ohrozí na živote), jedzte a pite iba to, čo bolo práve uvarené a nekonzumujte nič polosurové a surové, vrátane zeleniny. Podozrivé sústo zapite alkoholom.

5. V exotických krajinách sa vyhýbajte lekárskemu ošetreniu. Pokiaľ nie ste v ohrození života, odmietnite transfúziu krvi a nenechajte sa operovať. V príručnej lekárničke noste jednorazové injekčné striekačky.

6. Ak nie ste očkovaní proti tetanu a pohryzne vás pes, mačka, netopier, opica alebo čokoľvek iné, sadnite na prvé lietadlo (najneskôr však do 7 dní) a ponáhľajte sa domov: keď besnota prepukne, je vždy smrteľná.

7. Hnačkové ochorenie trvajúce viac ako tri dni konzultujte s lekárom.

8. Pozor(!) viaceré vážne a smrteľné ochorenia (cholera, malária, ebola, žltá zimnica, Lassa horúčka) sa v začiatkoch prejavujú ako nevinná chrípka.

Vždy, keď ide o zdravie, neváhajte pobyt v exotickej krajine okamžite prerušiť.

S tipmi od KiK máte vyhraté:

Praktickosť na prvom mieste

Či cestujete autom alebo lietadlom, zbaľte si len to najnutnejšie, čo Vám postačí na všetky dni. Ak plánujete cestu na víkend, poslúži Vám aj menšia štýlová cestovná taška, ktorá je praktická a nezaberie veľa miesta. Nezabudnite si k nej zadovážiť zámok, aby pri presunoch zostali Vaše veci v bezpečí. Užitočný pomocník je aj prívesok na kufor, do ktorého môžete vložiť menovku. V prípade straty batožiny ju určite oceníte.  

1_kik_10424

TSA zámok, 3,99 €. Cestovná taška Weekender, 15,99 €. Prívesok na kufor, 1,99 €.

Cestovanie vie dať zabrať, najmä čo sa týka spánku. Skvelé je, že si to môžete aspoň trochu spríjemniť cestovným vankúšom alebo maskou na oči, ktorá môže pomôcť lepšie zaspať. Skvelým tipom je aj praktické vrecko na topánky, v prípade, že by ste sa potrebovali prezuť, alebo doň vložíte tie, ktoré by ste neradi poškodili. Ak vaše kroky smerujú na letisko, potom Vám iste padne vhod aj digitálna váha na batožinu. Vyhnete sa nepríjemnostiam s doplatkom za batožinu.

2_kik_10424

Cestovné vrecko na obuv, 1,99 €. Digitálna váha, 3,99 €. Maska na spanie, 1,99 €.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.